Με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου το Αγρίνιο τίμησε την μνήμη του Πολιούχου του παρουσία πλήθος πιστών (πλούσιο φωτορεπορτάζ-βίντεο)

Με κατάνυξη και την δέουσα λαμπρότητα και φέτος το Αγρίνιο τίμησε την μνήμη του πολιούχου του Άγιου Χριστόφορου.

Με την ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου κορυφώθηκαν το απόγευμα της 9ης Μαΐου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή νέο Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστάτησαν και ιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης τους οποίους είχε στρώσει με ροδοπέταλα η ευλάβεια των Αγρινιωτών, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Αρτοκλασία και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως όπου τελέσθηκε η Αρτοκλασία, μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσευχή που, κατά τον ιερό Συναξαριστή, έκανε ο Άγιος Χριστοφόρος, πορευόμενος προς το μαρτύριό του: «Κύριε, επειδή πολλοί ζητούσι με εις πόλιν έχειν ή χώραν ή αγρόν ή εν οιοδήποτε τόπο, παρακαλώ μη επέλθει αυτοίς, εκεί, Δέσποτα, μηδέ χάλαζα, μηδέ θυμός, μηδέ αφορία αμπέλου … φύλαξον τους τόπους αυτών». Και πράγματι, το Αγρίνιο ανήκει σε εκείνες τις πόλεις, που προστατεύει και διαφυλάσσει ο Άγιος Χριστοφόρος από κάθε κακό και από κάθε συμφορά.

Για αυτό και η ετήσια πανήγυρη του Αγίου αποτελεί πανηγύρι για ολόκληρη την πόλη, για κάθε κάτοικο, για κάθε σπιτικό, για κάθε γειτονιά και η συμμετοχή όλων είναι εντυπωσιακή και συγκινητική ταυτόχρονα. Τα ροδοπέταλα, με τα οποία έραιναν οι πιστοί, καθ’ όλη τη διαδρομή της ιεράς Λιτανείας, την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου συναγωνίζονταν σε ευωδία τα ίδια τα μαρτύρια του Αγίου, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, τόνισε ότι το Αγρίνιο γίνεται το λίκνο της παράδοσης και δείχνει ότι αυτή η πόλη παραμένει σταθερή, ακλόνητη και αμετακίνητη στις παραδόσεις, στις αξίες και στα ιδανικά του Γένους μας. Επίσης, η παρουσία όλου αυτού του λαού, με επικεφαλής τους ηγήτορές του, τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Περιφερειάρχη τους Βουλευτές, τους εκπροσώπους των δημοτικών και των στρατιωτικών αρχών αποδεικνύει την ενότητά μας και ότι γνωρίζουμε να εορτάζουμε με μια συνείδηση και με μια πίστη τον προστάτη Άγιό μας.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και κατέθεσε την συγκίνηση και την χαρά του, γιατί πρώτη φορά συμμετείχε στον εορτασμό αυτό, ως ο νέος Ποιμενάρχης και επικαλέστηκε προς όλους τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Στην ιερά Λιτανεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και των Φιλαρμονικών του Μουσικού Ομίλου Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αράχωβας «Γεώργιος Καραϊσκάκης», συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές του Νομού, Εκπρόσωποι των Δημοτικών και των Στρατιωτικών αρχών της περιοχής, στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολείων της πόλεως, τμήματα και αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών Συλλόγων.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο από τον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου πριν την λιτάνευση έως και την επιστροφή της ιεράς Εικόνος.

Please follow and like us: