Με επιτυχία η ετήσια Δακτυλίωση Πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Με επιτυχία αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, ότι δακτυλιώθηκαν στις 8 Ιουνίου, 17 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε πέντε φωλιές των προστατευόμενων περιοχών: Νεοχώρι, Πεντάλοφος, Μαγούλα, Λεσίνι του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού (βλέπε φωτ. υλικό).

Από τις καταγεγραμμένες φωλιές εξαιρέθηκαν δύο φωλιές στην περιοχή του Νεοχωρίου λόγω ανθρωπίνων δυσκολιών και συγκεκριμένα στο σημείο της εκκλησίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου, αν και πρόθυμη να εξυπηρετήσει αυτόν τον ιδιαίτερο σκοπό δεν κατέστη δυνατή η επιχείρησή της.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό της (κ. Σαμπαζιώτης , κ. Γκόλιας).Για πρώτη φορά χρησιμοποιηθήκαν δαχτυλίδια του Φορέα Διαχείρισης και εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο η πάγια ανάγκη του Φορέα να μαρκάρονται σε ετήσια βάση τα νεαρά των πελαργών για την συλλογή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας στο μέλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων μαζί με τα στελέχη του, τον κ. Κασβίκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης και την κ. Κουτσογιάννη Κυριακή, Επόπτη & Φύλακα του Φορέα συνεργάστηκε με την κ. Εύα Στετς, συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική δράση.

Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά.

Η διαδικασία διαρκούσε από 5 ως 15 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και οι γονείς επέστρεφαν αμέσως. Στις δακτυλίωσεις συνέβαλαν με αμείωτη προσπάθεια & ενδιαφέρον εθελοντές όπως ο Περιβαλλοντολόγος κ. Μαμάσης, οι Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου (κ. Νούλας & κ. Γκανιάτσου).

Τέλος να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου & την διεύθυνσή της όπου χωρίς την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου δεν θα ολοκληρώνονταν η όλη δράση.

Το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ (κ. Κασιδιάρης, κ. Καρδακάς) όπου όχι μόνο εξυπηρέτησε την συνολική διαδικασία αλλά συνείσφερε και στο επιστημονικό κομμάτι με δακτυλίωση νεαρών.

Ραντεβού του χρόνου ξανά!!!