Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος-Το πρόγραμμα εορτασμού για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος – Το πρόγραμμα εορτασμού για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

2023.09.14 @ Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος – Το πρόγραμμα εορτασμού για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. #ΠΙΝ #Λευκάδα #Lefkada #Γενοκτονία #ΜικράΑσία #ΗμέραΜνήμης #Εορτασμός #Επέτειος #ktenasandreas #antipin_lefkada #ΠεριφερειακήΕνότηταΛευκάδας #ΠεριφέρειαΙονίωνΝήσων

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, για να τιμήσει την Ημέρα, διοργανώνει εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

«Στον απόηχο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους Έλληνες, που πότισαν με το αίμα τους τα πατρογονικά χώματα της Μικράς Ασίας, αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους, οδηγώντας στον Μεγάλο Ξεριζωμό.

Σήμερα, που η χώρα μας βιώνει άλλη μια μεγάλη καταστροφή που θα μείνει χαραγμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, αποτελεί ελάχιστο χρέος μας, απέναντι στους προγόνους μας της Μικράς Ασίας, να διατηρούμε άσβεστη τη Μνήμη και ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, στο μήνυμά του για την Ημέρα.

Το πρόγραμμα εορτασμού

Σημαιοστολισμός των

  • Δημόσιων Καταστημάτων,
  • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
  • Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων,
  • Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
  • Καταστημάτων Τραπεζών,

από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2023.

Φωταγώγηση των

  • Δημόσιων Καταστημάτων,
  • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
  • Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων,
  • Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., και
  • Στρατιωτικών Μονάδων,

κατά τις βραδινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2023.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Λευκάδας, στις 11:15 π.μ. της 17ης Σεπτεμβρίου 2023. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.