Λάθη των διαβητικών

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νεαρών ατόμων με διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να αμελεί μέρος των εξετάσεών του, γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει περαιτέρω συμπτώματα στην υγεία του.

9626854939821118946Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Υγείας Παίδων που μελέτησαν περίπου 25.000 περιπτώσεις ατόμων, έως 25 ετών. Από αυτούς η πλειοψηφία (95%) έπασχε από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα (διαβήτης τύπου 1), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από τον τρόπο ζωής μας.

Ο διαβήτης είναι μια συχνή διαταραχή του μεταβολισμού η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μειωμένη της δράση ή συνδυασμός και των δύο παραγόντων.

Η μελέτη διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι το 33% των νεαρών που πάσχουν από διαβήτη παρουσίαζε προβλήματα όρασης, πίεσης αλλά και νεφρικές επιπλοκές πριν από την ενηλικίωσή τους, κάτι που καταδεικνύει την αμέλειά τους ακόμη και ως προς τη ρύθμιση του σακχάρου τους.

Το Νο1 λάθος που κάνουν οι περισσότεροι διαβητικοί

Επίσης, από τα νεαρά αυτά άτομα παρατηρήθηκε ότι μόλις ένας στους επτά ολοκληρώνει όλες τις ετήσιες απαραίτητες εξετάσεις (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια, εξετάσεις για τα νεφρά, τα μάτια, τα πόδια αλλά και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) προκειμένου να έχει υπό έλεγχο τη νόσο αλλά και πιθανές επιπλοκές της, ενώ μόνο ένας στους έξι έχει τον απόλυτο έλεγχο του σακχάρου του.

Οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έως 11 ετών αντιμετώπιζαν παχυσαρκία σε ποσοστό 20%, ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν κατά 5% σε παιδιά από 12 έως 24 ετών. Ακόμη, περίπου ένας στους τέσσερις παρουσίαζε αυξημένη αρτηριακή πίεση, ένας στους έντεκα νεφρικές διαταραχές και ποσοστό κοντά στο 15% εμφάνιζε πρώιμα προβλήματα στα μάτια εξαιτίας του υψηλού σακχάρου.

Ο δρ Ουώρνερ, επικεφαλής της έρευνας, επισήμανε ότι τα πρώιμα αυτά σημάδια που καταγράφηκαν στην έρευνα και  προειδοποιούν για μελλοντικά προβλήματα υγείας εμφανίστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα περίμεναν. Τέλος, τα νεφρικά προβλήματα αλλά και τα προβλήματα όρασης παρουσιάστηκαν σε αρκετά παιδιά πολύ πριν από την ενηλικίωσή τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική ζωή τους όπως επισήμανε η Μπάρμπαρα Γιανγκ, διευθύντρια  του Diabetes UK.

pathfinder.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.