Πολλά «ωχ» ακούστηκαν εντός Κοινοβουλίου όταν διέρρευσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τα «ωχ» πάντως είχαν διπλή ανάγνωση. Από τη μία πολλοί έφερναν στη μνήμη τους την επιμονή της στην τυπικότητα και την επίκληση στη… νιοστή του ρητού «δεν αφήνω τίποτα αναπάντητο, τίποτα να πέσει κάτω».
Ωστόσο, από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που θεώρησαν ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος θα αναλάμβανε την ανώτατη θεσμική θέση, με όρεξη για δουλειά και γνώσεις. Ακολούθησε η εκλογή με αριθμό ψήφων που αποτελεί ρεκόρ για τη διαδικασία και με τον τρόπο αυτόν το Κοινοβούλιο απέκτησε… Ζωή.
Η νέα πρόεδρος της Βουλής φέρεται να απορρίπτει απολύτως τη θεωρία που θέλει την τοποθέτησή της στη σημαντική αυτή θέση ως μια απόπειρα να της… χρυσώσουν το χάπι, αφού δεν της δόθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκ της δικηγορικής της εμπειρίας θα ήθελε. Εξάλλου, ξορκίζοντας τους πολέμιούς της, που δεν είναι λίγοι, επικαλείται τα αποτελέσματα των εκλογών που άφησαν εκτός Βουλής μια σειρά από ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν σε κόντρα μαζί της. Μαρκογιαννάκης, Νεράντζης, Βιριδάκης, Υψηλάντης, Ρήγας, Κασσής είναι πρώην βουλευτές που λίγο ή πολύ κοντραρίστηκαν με τη Ζωή Κωσταντοπούλου. «Προς γνώση και συμμόρφωση για τους επόμενους» σχολίασε η ίδια γι’ αυτήν την εξέλιξη, δίνοντας μια πρόγευση από όσα θα ακολουθήσουν.
Πάντως, η φιλοσοφία της νέας προέδρου είναι να τα αλλάξει όλα και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση, με πολλούς από τους «εμπλεκόμενους» να χάνουν τη βολή τους και ως εκ τούτου τον ύπνο… τους. Ηδη η κ. Κωνσταντοπούλου βλέπει και ελέγχει ανά τμήματα τους εργαζόμενους για να διαμορφώσει μια πρώτη συνολική εικόνα, ενώ ελέγχει και τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα. Και τα «ευρήματα» δεν είναι και λίγα. Από τις πρώτες τομές που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η Ζωή Κωσταντοπούλου είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων της παρουσίας των βουλευτών στη Βουλή.
«Οι άδειες αίθουσες των επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είναι θέαμα και δεν θα συνεχιστεί. Οταν οι αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών από συνεδριάσεις περνούν κάποιο όριο, τότε θα γίνεται περικοπή του μισθού τους κατά το 1/5 όπως ορίζει ο κανονισμός» λέει άνθρωπος του περιβάλλοντος της νέας προέδρου.
Όπως θα πραγματοποιηθεί άμεσα η απομάκρυνση από το κεντρικό κτίριο γραφείων πρώην πρωθυπουργών (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, όχι ο Κ. Καραμανλής γιατί παραμένει βουλευτής) προκειμένου να γίνουν χώροι όπου οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάζουν τα νομοσχέδια και να ετοιμάζουν τις ομιλίες τους. Θεσμικά οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τη νέα πρόεδρο είναι η ρητή απαγόρευση των άσχετων και των εκπρόθεσμων τροπολογιών ή των τροπολογιών της… νύχτας, όπως επίσης και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, συνήθης πρακτική νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ελεγχος
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει ορθολογικότερος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με στόχο να προσέρχονται οι υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις και όχι να απαξιώνουν τη Βουλή, όπως έκαναν αρκετοί στο παρελθόν. Ετσι σχεδιάζεται να οργανώνονται οι ερωτήσεις ανά υπουργείο, ώστε να μην καλείται ο κάθε υπουργός να απαντά τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα σε μία ερώτηση τη φορά, αλλά μία φορά την εβδομάδα σε ένα σύνολο ερωτήσεων.
Αναφορικά δε με την περικοπή των βουλευτικών αυτοκινήτων, αυτό θα γίνει, αλλά εξετάζονται οι τρόποι, αφού τα συμβόλαια του leasing διαρκούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως η Ζωή Κωσταντοπούλου κατά τους πρώτους της ελέγχους στη λειτουργία της Βουλής και του ανθρώπινου δυναμικού, βρέθηκε μπροστά σε διάφορα που καταδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος… Μεταξύ άλλων:
• Στην αρχή των ελέγχων ανακάλυψε υπάλληλο εκ των λεγόμενων «εξαφανισμένων». Δηλαδή εργαζόμενο που είναι «χρεωμένος» σε συγκεκριμένη υπηρεσία και στην πράξη είναι «δίπλα» σε κάποιο πρώην βουλευτή… Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εκλογές, υπήρξε αθρόα προσέλευση υπαλλήλων που για χρόνια πληρώνονταν από τη Βουλή και δούλευαν σε κάποιον από τους εθνοπατέρες και πάντως εκτός Κοινοβουλίου…
• Επίσης, εντοπίστηκε βουλευτής που ανήμερα της 29ης Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο ο οποίος πήρε τον μισθό του Ιανουαρίου και εν συνεχεία έφυγε, όπως όλοι οι μετακλητοί όταν διαλύεται η Βουλή…
• Σημειώνεται ότι ο μισθός του Ιανουαρίου που ζητήθηκε πίσω από τους βουλευτές (το θέμα είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής») με επιστολή του Ευ. Μεϊμαράκη, για εκείνους που επανεξελέγησαν κρατείται σε 10 μηνιαίες δόσεις, για τους βουλευτές που δεν βγήκαν θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 6.100 ευρώ επίσης σε 10 δόσεις. Το… ωραίο είναι ότι τρεις βουλευτές που δεν εξελέγησαν (ο ένας μάλιστα γραπτώς) γνωστοποιούν ότι δεν έχουν να τα πληρώσουν.
ethnos.gr