To Κοινωνικό Φροντιστήριο στα Μετέωρα

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Αγρινίου «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης», πραγματοποίησε την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015, ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στα Μετέωρα και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα.

Οι 326 μαθητές και μαθήτριες και οι εθελοντές καθηγητές που συμμετείχαν στην εκδρομή, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος («Μεγάλο Μετέωρο») και Αγίου Στεφάνου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν:

–   για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ταυτότητά μας: ο μοναχισμός και η οικοδόμηση των μοναστηριών στους βράχους των Μετεώρων, που ξεκινάνε από τον 11ο μ.Χ. αιώνα, είναι ένα θαύμα πίστεως των ανθρώπων εκείνης της εποχής που αφιέρωσαν τις γνώσεις τους και κατ’ ουσίαν τον ίδιο τους τον εαυτό για να υμνήσουν και για να δοξάσουν το Θεό.

–   για την ιστορία μας: στην Πατρίδα μας, η εθνική μας ιστορία είναι παράλληλη με την εκκλησιαστική ιστορία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες μάχες και οι θυσίες των Ελλήνων έχουν πραγματοποιηθεί εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα προσκυνήματα της Πίστεως. Τον Οκτώβριο του 1943, οι Έλληνες, ενωμένοι (ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ), πραγματοποίησαν κοινό αγώνα, συντρίβοντας ιταλική μεραρχία και αιχμαλωτίζοντας μεγάλο αριθμό Ιταλών στρατιωτών. Λίγους μήνες μετά, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, οι Γερμανοί επιτίθενται με μένος στην Καλαμπάκα, δολοφονώντας όποιον Έλληνα βρίσκουν μπροστά τους, πυρπολώντας τα  πάντα και δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών.

2Η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πώς ένα χόμπι 25 ετών συλλογής βαλσαμωμένων πουλιών και πώς ένας γεωργός που καλλιεργεί μανιτάρια, μπόρεσαν να συνθέσουν μια μεγάλη επιχείρηση, την οποία πολλοί άνθρωποι  ταξιδεύουν ακόμη και από πολύ μακριά (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία) για να επισκεφθούν.

3Στους επισκέπτες προσφέρεται μάλιστα και η δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων καλλιέργειας μανιταριών. Σκοπός της επισκέψεως ήταν να δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να συνειδητοποιήσουν, ότι  το καθένα έχει δεξιότητες και ενδιαφέροντα, τα οποία μπορεί με έξυπνες κινήσεις να εντάξει στην παραγωγική διαδικασία και να εξελιχθεί, χωρίς να περιμένει μοιρολατρικά την αρωγή από τους άλλους.

Όλα τα έξοδα της εκδρομής, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της διανομής σάντουιτς στα παιδιά, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Σκοπός της εκδρομής ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ο πραγματικά προοδευτικός άνθρωπος είναι ο παραδοσιακός άνθρωπος, που γνωρίζει και σέβεται το παρελθόν και την ιστορία του, που μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος και που προχωρά στο μέλλον

1Με την ευκαιρία, σημειώνεται ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης», λειτουργεί φέτος για 3ησυνεχόμενη χρονιά, πάντοτε με τη διοργάνωση της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, φιλοξενώντας άνω των 550 μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου, στους οποίους διδάσκουν 64 εθελοντές και εθελόντριες καθηγητές, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη συμβολή τους στο κοινωνικό έργο της Ενορίας μας.

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.