Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν φέτος το επίδομα

Χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι (1,5 δισ. ευρώ) αναμένεται να «κλειδώσει» για φέτος στις γιορτές των Χριστουγέννων το συνολικό κονδύλι  του υπερπλεονάσματος του Προϋπολογισμού του Κράτους, που θα χορηγηθεί ως κοινωνικό μέρισμα σε εκατομμύρια δικαιούχων.

Ως γνωστόν  πέρυσι στις γιορτές των Χριστουγέννων χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 3,4 εκατ. δικαιούχους, εκ των οποίων τα 720 εκ.ευρώ διατέθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αγρότες, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με βάση συγκεκριμένα δηλωθέντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Από τα υπόλοιπα 675 εκατ. ευρώ ένα σημαντικό κομμάτι τους ύψους 360 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε σε 400.000 συνταξιούχους στους οποίους είχαν παρανόμως παρακρατηθεί τα προηγούμενα χρόνια υψηλές εισφορές υγείας και τα υπόλοιπα 315 εκ.ευρώ αποδόθηκαν στη ΔΕΗ ως οικονομική ενίσχυση για τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας που προσφέρει. Συνολικά τα  3,4 εκατ.φορολογούμενοι έλαβαν ως μέρισμα 250-1350 ευρώ.

Για φέτος, τελευταία χρονιά διανομής κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα διατεθούν περίπου 1 δισ. ευρώ, εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα κλείσει πέριξ του 4 % του ΑΕΠ. Τα χθεσινά προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που εξεδόθησαν από το γενικό λογιστήριο του κράτους έφεραν το πρωτογενές πλεόνασμα  να ξεπερνά κάθε  προσδοκία αλλά και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος φτάνοντας τα 6,46 δισ. ευρώ.

Η εκτίναξη  αποδίδεται στη μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών,του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στα  λιγότερα κατά 770 εκατ.ευρώ επιστροφές φόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν τα στοιχεία παραμείνουν το ίδιο   ανοδικά και το τελευταίο δίμηνο του έτους τότε ενδεχομένως το 2018 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ,άρα υπερπλεόνασμα 1% του ΑΕΠ(  1,8 δισ. ευρώ).

Στην περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση θα μπορέσει  να διαθέσει το ίδιο ποσό με πέρυσι δηλαδή  1,5 δισ. ευρώ καθώς 300 εκ.ευρώ από το υπερπλεόνασμα δεσμεύεται ως απόθεμα ασφαλείας  του κράτους.

Ποιοι θα το λάβουν φέτος;

Στόχος είναι να ενισχυθούν φέτος στις γιορτές περισσότερο οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες με υψηλότερα ποσά μερίσματος, καθώς αποτελούν και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που το υπερπλεόνασμα «κλειδώσει» στο 1 δισ. ευρώ προτεραιότητα θα έχουν, όπως και πέρυσι, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών εκτός εργασίας), και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στόχος επίσης της Κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ πού λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ. Εάν το υπερπλεόνασμα «κλειδώσει» στο 1,5 δισ. ευρώ τότε θα δοθεί και ένα ποσό, όπως και πέρσι περίπου 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ ώστε να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της. Τέλος θα αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ (θα πάει στα 100 εκατ. ευρώ)  και το κονδύλι για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους λόγω της αυξημένης φέτος λιανικής του τιμής.

 

 

http://newpost.gr