-->

Καύσωνας και αγρότες

Μοιάζουν ίσως με κακόγουστο αστείο οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα.

Στα αφτιά του αγρότη, τουλάχιστον, έτσι ηχούν. . .  Kαι πολύ περισσότερο αυτό αφορά τον αγρότη που είναι υποχρεωμένος τις επόμενες μέρες, παρ’ ότι γνωρίζει πως ο υδράργυρος θα φτάσει στο κόκκινο, να μπει στο χωράφι και ώρες ατέλειωτες να μείνει κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, κάνοντας μάλιστα βαριά σωματική εργασία.

Όμως, . . .τι να κάνουμε; Αυτά έχει η συγκεκριμένη δουλειά. Όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι και αυτό του αγρότη, έχει τα θετικά του …έχει όμως και τα πολύ δύσκολα. Τα βαριά κι ασήκωτα! Καλόν είναι, πάντως, όσο μπορεί κανείς, να αποφεύγει τον ήλιο και την καταπόνηση. Και να ακολουθεί τις οδηγίες, που αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω. Μαθημένοι, άλλωστε, είμαστε οι αγρότες και από καύσωνες και από παγωνιές.

Κάνουμε την επισήμανση μόνο και μόνο για να καταδείξουμε τη μεγάλη αντίθεση: η πλειοψηφία των πολιτών έχει, για παράδειγμα, την επιλογή να κάνει ή να μην κάνει σε συνθήκες καύσωνα ηλιοθεραπεία. Που καλό είναι να μην κάνει… Ο αγρότης, τι επιλογές έχει; Να αφήσει την καλλιέργεια να καταστραφεί; Να πει «δε βαριέσαι»; Να αφήσει τη δουλειά που πρέπει να γίνει για άλλη στιγμή;

Μήπως, . . .να πάρει άδεια (!) και να πάει σε καμιά παραλία; Να γιατί λέμε και ξαναλέμε ότι η πολιτεία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία στον αγρότη.

e-ea.gr

Please follow and like us: