Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές της σύγχρονης πραγματικότητας.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, καθώς και οι οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζει μπορεί να την εντείνουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα.
Καλό είναι κάποιος που ζει με τη συγκεκριμένη διαταραχή να τους γνωρίζει, ώστε να μην τους επιτρέψει να κάνουν βαρύτερο το φορτίο του. Επισημαίνεται, βεβαίως, ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβουλή ενός επαγγελματία ειδικού.
1. Ύπνος
Ο ακανόνιστος ύπνος και η κατάθλιψη, συνήθως, πάνε μαζί. Τόσο οι πολλές ώρες ύπνου όσο και ο λιγοστός ύπνος μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη, αν και γενικά, τα άτομα με αϋπνία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που παίρνουν αρκετό ύπνο.
Αν η κατάθλιψη συνοδεύεται από αϋπνία, ενημερώστε τον γιατρό, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή του ύπνου μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τεχνικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες, καθώς και με την κατάλληλη θεραπεία. Για να αποφύγετε τα προβλήματα, καλό είναι αν έχετε τη δυνατότητα, να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
2. Στρες
Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού που σκοπό έχει να μας κρατά σε εγρήγορση και έτοιμους να ανταποκριθούμε σε τυχόν κινδύνους και προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Δυστυχώς, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κατάθλιψη.
Ακόμη και τα θετικά ερεθίσματα, όπως ένας γάμος ή το ξεκίνημα μιας νέας εργασίας μπορεί να είναι αγχωτικές εμπειρίες και να οδηγήσουν σε μια νέα κρίση κατάθλιψης. Θα πρέπει να προσπαθήσετε σκληρά να χαλαρώσετε και να μην επιτρέπετε στις δύσκολες και αγχωτικές στιγμές να σας μεταδίδουν νευρικότητα. Αν βλέπετε ότι δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας συμβουλευτείτε ειδικό.
Επιπλέον, το χρόνιο στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ορμονών όπως της κορτιζόλης, της λεγόμενης “ορμόνης του στρες”, και μειωμένη έκκριση σεροτονίνης, της “ορμόνης της ευτυχίας”. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις του οργανισμού μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την κατάθλιψη.
3. Διατροφή
Είμαστε ό,τι τρώμε και ό,τι πίνουμε. Είναι ίσως δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά ακόμη και τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταναλώνετε πολλή καφεΐνη, αλκοόλ και ραφιναρισμένη ζάχαρη, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο να πυροδοτήσετε ή να επιδεινώσετε την κατάθλιψη.
4. Αναμνήσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος και τα συναισθήματά που ένιωθαν εκείνες τις στιγμές. Έτσι την επόμενη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια ή μια παρόμοια κατάσταση, νιώθουν τα ίδια θλιβερά και οδυνηρά συναισθήματα.
Οι ψυχολόγοι συνιστούν να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, αν είναι δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να επιχειρήσετε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας πριν αντιμετωπίσετε μια αγχωτική κατάσταση. Η στρατηγική αυτή ίσως σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα και να απολαύσετε τη ζωή.
5. Απαισιόδοξοι άνθρωποι
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα, να επηρεάσουν την διάθεση μας, μέχρι και να συμβάλουν στην εκδήλωση μιας κρίσης κατάθλιψης. Έτσι, αν έχετε κατάθλιψη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιβάλλεστε με ειλικρινείς και θετικούς ανθρώπους.
Αν υπάρχουν στη ζωή σας άνθρωποι που σας κάνουν να αισθάνεστε δυσάρεστα, μην τους αφιερώνετε περισσότερο χρόνο από τον απαραίτητο. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ανθρώπους που σας κάνουν να υποφέρετε.
Βέβαια οι “τοξικοί” άνθρωποι και οι αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν απλώς την κατάθλιψη και δεν την προκαλούν. Προσπαθήστε και εσείς οι ίδιοι, όσο γίνεται, να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικά συναισθήματα.
pathfinder.gr