Καμία συμφωνία στις Βρυξέλλες

Η παράταση του Μνημονίου έφερε εμπλοκή.

bar-eu-1708Μετά από περίπου επτά ώρες διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες Ελλάδα και Ευρώπη δεν φάνηκε να κάνουν πρόοδο στις συζητήσεις με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ξανά ρήξη.

Ενδεικτικό είναι πως χρειάστηκαν δύο ώρες διαβουλεύσεων για να αποφασιστεί πως δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δύο πλευρές.

Το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τότε ανατράπηκαν τα δεδομένα, αφού αν η ελληνική πλευρά υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν ουσιαστικά θα άφηνε να εννοηθεί ότι δέχεται συνέχιση του παρόντος προγράμματος.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν πιστεύοντας πως οι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία και θα προχωρούσαν σε κοινή δήλωση. Ωστόσο το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα τα ανέτρεψε όλα. Οπως αναφέρει και ο δημοσιογαφος του Mega Μιχάλης Ιγνατίου η φράση που φέρεται να τα τίναξε όλα ήταν «η παράταση του Μνημονίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για το αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού που… ανέτρεψε το κοινό ανακοινωθέν, όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε:  «Τηλεφωνικές επικοινωνίες φυσικά και υπάρχουν, είναι φυσικό ο πρωθυπουργούς να θέλει να ενημερώνεται και να δίνει την κατεύθυνση στους υπουργούς που κάνουν τη διαπραγμάτευση».

Ας το πουν και «φούφουτο» το πρόγραμμα

Για την πληροφορία που θέλει τις δύο πλευρές να τα «έσπασαν» για την ονομασία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί διατυπώσεις που δείχνουν εμμονή στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες πολιτικές. Το σημείο διαφωνίας είναι η διατύπωση για την παράταση μνημονίου, καθώς την αναγκάζει να αναγνωρίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε κρίση». Μάλιστα τόνισε πως την ελληνική πλευρά δεν την απασχολεί η ονομασία του προγράμματος. Ας το πουν και «φούφουτο» το πρόγραμμα η ουσία για το τι θα περιλαμβάνει μας ενδιαφέρει.

Πως «διαβάζει» η κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup

Στο χνάρια ενός ξεκάθαρου συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες βαδίζει η Αθήνα, για μια “αμοιβαία, επωφελή συμφωνία” όπως την ονομάζει και με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα ως τις 16 Φεβρουαρίου(οπότε και θα συνεδριάσει επισήμως το eurogroup) το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος.

Κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, προχώρησαν σε μια  πρώτη αποτίμηση των όσων προέκυψαν από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συμπυκνώνοντας τα όσα συνέβησαν  πίσω από τις κλειστές πόρτες σε τέσσερα σημεία:

  • η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων
  • έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης
  • έθεσε το θέμα του δημοσίου χρέους
  • παράταση του μνημονίου δεν γίνεται δεκτή

Σε κάθε περίπτωση, τα  πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι οι όροι στους οποίους θα κληθεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εταίρους,  -μετά από διαβουλεύσεις- θα πρέπει να μην αναιρούν τις δεσμεύσεις Τσίπρα, έτσι όπως τις παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Οι τρεις γραμμές στη συνεδρίαση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τρεις,ήταν οι γραμμές που επικράτησαν μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

  • Σκληρή ήταν η στάση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Μετα από αυτά βλέπουμε”, φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Σειρά πήραν οι χώρες της  Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η  Σλοβάκία , αλλά και η Ισπανία και η Ιρλανδία. Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων κρατών ήταν πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα θα πρέπει και οι ίδιοι να πράξουν κάτι ανάλογο, πιεζόμενοι από τους πολίτες των χωρών τους, ενώ σκληρή φέρεται να ήταν και η στάση της Πορτογαλίας.
  • Τρίτος άξονας ήταν ο Γαλλικός, ο οποίος τόνιζε ότι ναι μεν δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια στο ότι έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα έχει αποτύχει, όμως υπάρχουν και δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Ντάισελμπλουμ: Δεν συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας

Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα ξανασυνεδριάσει.

«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Βαρουφάκης: Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι “έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε” .

Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

iefimerida.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.