Και τώρα η σειρά του Τσίπρα

Αντιμέτωπος σήμερα με τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
tsipras_65

Η αποτυχία να ευρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο θυελλώδες χθεσινοβραδυνό Eurogroup ρίχνει βαριά τη σκιά της στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι δεν θα δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος για σύγκρουση με τους εταίρους αν δεχθεί εκ νέου πίεση να υπογράψει την συνέχιση του Μνημονίου και τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί την απαίτηση των εταίρων να ολοκληρώσει το Μνημόνιο που καταδίκασε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές ή να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση αυτή.

Συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να δεχθεί την συμφωνία που του προτείνουν οι εταίροι αν δεν υπάρχει μια παράγραφος που να αναφέρει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται το Μνημόνιο στο σύνολό του.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να μην ζητήσει παράταση του Μνημονίου όσο κι αν επιμένουν οι δανειστές. Ορισμένοι μάλιστα υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πρέπει να είναι έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει από τη σύνοδο, εάν η πίεση αυτή λάβει προσβλητικές διαστάσεις για τη χώρα.

Ο Τσίπρας «βλέπει» συμφωνία στο τέλος

Ο κ. Τσίπρας θα επικαλεστεί την λαϊκή εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό, όπως κάνει σε όλες τις συνομιλίες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες βράδυ ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να συμπαρασταθεί στο οικονομικό επιτελείο που συμμετείχε στο Eurogroup ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέβασε στο twitter φωτογραφία από τη μεγάλη συγκέντρωση διαδηλωτών στο Σύνταγμα.
Ψύχραιμοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, επισημαίνουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Εκτιμούν ότι θα βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα (όχι παράταση, όχι όλο το Μνημόνιο) το οποίο δεν θα υποχρεώνει την Ελλάδα σε ταπεινωτική σύγκρουση αλλά θα δίνει περιθώρια και στη Γερμανία να κάνει αποδεκτό το νέο πρόγραμμα.

Ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος στη 1

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους παράγοντες πριν τη σύνοδο, που ειναι προγραμματισμένη για τη 1 μετά το μεσημέρι, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με την Άνγκελα Μερκελ, παρά την επικοινωνία των δυο κυβερνήσεων. Πιθανότατα θα γίνει κάποια συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου αλλά θα ανακοινωθεί τελευταία στιγμή.

Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει απόψε ενώπιον των ηγετών της Ευρώπης ότι αποδέχεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες και ότι είναι έτοιμος να κάνει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη φοροδιαφυγή αλλά όχι να επιβάλλει λιτότητα.
iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.