Ι.Σ.Α. : 31 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα που απειλεί και θα συνεχίσει να απειλεί την υγεία μας, αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2023 είναι:

Protecting children from tobacco industry interference

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 θα δώσει μια πλατφόρμα στους νέους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού. Η βιομηχανία στοχεύει τη νεολαία για μια ζωή κερδών, δημιουργώντας ένα νέο κύμα εθισμού. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες και παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού.

Τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιράζονται κοινούς κινδύνους και ενδέχεται να προκαλέσουν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνους κ.ά.

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει την αδρεναλίνη, την καρδιακή συχνότητα και την πίεση. Κάνει την αορτή και τα υπόλοιπα αγγεία σκληρότερα, αυξάνει τον κίνδυνο για ενδοαγγειακή θρόμβωση και μπορεί να προκαλέσει ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και αιφνίδιο θάνατο. Τριπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αυξάνει 2-4 φορές τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο στο έμφραγμα.

Αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου όχι μόνο των πνευμόνων, αλλά και του λάρυγγα, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, νεφρών, ουροδόχου κύστεως, μήτρας, οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.  Προκαλεί χρόνια πνευμονοπάθεια και συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, εξασθένηση της μνήμης, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, σεξουαλική-στυτική δυσλειτουργία, ελάττωση της γονιμότητας, έλκος στομάχου, κακοσμία του στόματος, ροχαλητό, καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 25-50%. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει παράλληλα με τη διάρκεια έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα προσεγγίζοντας τον κίνδυνο που καταγράφεται σε ενεργητικούς καπνιστές μετά από μακροχρόνια έκθεση π.χ. στη δουλειά ή στο σπίτι. Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν.

Τα τελευταία χρόνια το άτμισμα έχει αντικαταστήσει το κάπνισμα σε ένα μεγάλο μέρος των καπνιστών. Ταυτόχρονα έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Πρόσφατες όμως έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα.

Με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι ελαφρώς λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το άτμισμα για να τους βοηθήσει να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν.

Η μείωση δεν βοηθά στη διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας, αφού συνήθως οι καπνιστές «υποτροπιάζουν» σε βάθος χρόνου. Σε μακροχρόνιους καπνιστές/στριες η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσο όφελος (μέσα στο πρώτο εξάμηνο) στην αναπνοή και στην ικανότητα για άσκηση. Δυστυχώς όσες βλάβες υπάρχουν ήδη στα αγγεία και στην καρδιά δεν αναστρέφονται με τη διακοπή του καπνίσματος. Όμως εμποδίζεται η εμφάνιση περαιτέρω βλαβών λόγω καπνίσματος. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μειώνεται στα επίπεδα των μη καπνιστών μετά από 10-15 χρόνια διακοπής καπνίσματος.

 

Εάν η απειλή ανάπτυξης ασθενειών ιδιαίτερα επώδυνων στην υγεία του ανθρώπου δεν είναι ικανοποιητική αιτία για να πεισθεί ο πληθυσμός να κόψει το κάπνισμα, ίσως είναι ώρα να αναλογιστεί ο καθένας τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στο πορτοφόλι του. Το κόστος αγοράς ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα σημαίνει εκροή περίπου 1.800€+ ετησίως από τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Αναλογιστείτε ότι με αυτό το ποσό μπορείτε να περάσετε ένα πενθήμερο διακοπών με την οικογένεια σας.

Πέρα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μεγάλη είναι επιβάρυνση στο δημόσιο προϋπολογισμό, αφού απαιτούνται επιπλέον δαπάνες για την υγεία του πληθυσμού (καπνιστών και παθητικών καπνιστών). Στη δαπάνη αυτή συμμετέχουμε όλοι μας ανεξάρτητα αν είμαστε καπνιστές ή όχι, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                              ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ