Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου: Εκδρομή Προσκύνημα Στον Άγιο Γερβάσιο, στον Άγιο Πορφύριο και στην Παναγία Γοργοεπήκοο στη Μάνδρα Αττικής (φωτορεπορτάζ)

Χθες, Κυριακή 16 Ιουνίου η γυναικεία χορωδία, ενορίτες και εθελόντριες του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποίησαν μονοήμερη επίσκεψη-προσκύνημα σε τρία μοναστήρια.

Αρχικά επισκεύτηκαν και εκκλησιάστηκαν στον Άγιο Γερβάσιο στα Συχαινά Πατρών όπου προσκύνησαν την Ιερά κάρα του νέου Αγίου που η Εκκλησία αγιοκατάταξε τον περασμένο Νοέμβριο και φέτος στις 30 Ιουνίου θα τελεστεί ο πρώτος επίσημος εορτασμός του. Θαύμασαν το ιεραποστολικό έργο του Αγίου και πληροφορήθηκαν για τα πολλά θαύματα που επιτελεί.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο γυναικείο ησυχαστήριο στο Μήλεσι Αττικής όπου προσκύνησαν τον Άγιο Πορφύριο, τον Γέροντα της Αγάπης. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα Αττικής, όπου προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας.

Με τα σημερινά προσκύνημα βιώσαμε την αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστης. Η Εκκλησία δεν αποτελεί έναν παλιό θεσμό, που δεν έχει σήμερα ισχύ. Το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει να Αγιάζει αυτούς που το επιθυμούν και αναδεικνύει νέους Άγιους και πρότυπα για τους πιστούς.

Λίγα λόγια για τον βίο του νέου Αγίου Γερβασίου που είναι άγνωστος για τον περισσότερο κόσμο.

Ο Άγιος Γερβάσιος Παρασκευόπουλος (1877-1964) ήταν Έλληνας θεολόγος και κληρικός. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της Πάτρας.Διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Γηροκομείου Πατρών, καθώς και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1939-1941). Προσέφερε υποστήριξη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πάτρα και σε φτωχούς περιθωριοποιημένους πολίτες της εποχής. Διακρίθηκε με την ζωή, τη διδασκαλία και το πλούσιο ποιμαντικό, εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών και εκτός των ορίων της. Ο βίος του Παιδικά χρόνια Ο Γέροντας Γερβάσιος με το όνομα Γεώργιος Παρασκευόπουλος το 1877, στο χωριό Νυμφασία ](Γρανίτσα) Γορτυνίας. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος και η Βασιλική Παρασκευοπούλου. Ο ίδιος , ορφανός από μητέρα,εργαζόμενος λόγω οικογενειακών αναγκών, επιθυμούσε πολύ να φοιτήσει στο σχολείο, έχοντας ταυτόχρονα κλίση προς την εκκλησιαστική και μοναχική ζωή. Μαθητής και Μοναχός Το 1891 εισήλθε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κερνίτσης ως υποτακτικός. Στη συνέχεια φοίτησε στα Σχολαρχεία της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και της Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Το 1897 έφτασε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηροκομείου Πατρών, στην οποία εγκαταβίωσε ως δόκιμος μοναχός. Φοιτητής, Ιερέας και Εκπαιδευτικός Το 1899 στρατεύτηκε. Το 1905 φοίτησε στο ανώτερο Φροντιστήριο της εκκλησιαστικής Ριζαρείου Σχολής με διευθυντή τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος τον εκτιίμησε ιδιαίτερα διαβλέποντας στο πρόσωπό του, τον αυριανό πνευματικό ηγέτη της εκκλησίας. Το 1909 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Το 1910 σε ηλικία 33 ετών χειροτονήθηκε ιερέας. Το 1912 διέκοψε τις σπουδές του και κατατάχθηκε στο στρατό ως στρατιωτικός ιερέας, στο «Ανεξάρτητο Ευζωνικό Απόσπασμα Κωνσταντινόπουλου», κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους όπου δρούσε εμψυχώνοντας το ελληνικό στράτευμα. Το 1914 έλαβε το πτυχίο του διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής. Το 1915 δίδαξε στο Α΄ Ελληνικό Σχολείο Ερμουπόλεως Σύρου, αφού υπηρέτησε για λίγο Ιεροκήρυκας της Ι.Μητροπόλεως Ύδρας. Το 1916 επέστρεψε στη Μονή Γηροκομείου της οποίας εκλέχθηκε Ηγούμενος βάζοντας στόχο την ανακαίνιση και την μοναστική ανασυγκρότησή της. Το 1919 με την άδεια του Μητροπολίτη Αντώνιου παραιτήθηκε από την Ηγουμενία της Μονής και ξεκίνησε από το Ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών το συστηματικό ποιμαντικό του έργο στην πόλη της Πάτρας.

Πλούσιο φωτορεπορτάζ

*Η όποια χρησιμοποίηση εικόνας πρέπει να γίνεται με αναφορά στην πηγή, δηλαδή με αναφορά στο site agrinioreport.com.

Αρχικά επίσκεψη-προσκύνημα στον Άγιο Γερβάσιο Πατρών

 

Συνέχεια με προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

Τελευταίο προσκύνημα στην Ι.Μ. Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής

Για το agrinioreport.com Δήμητρα-Μαρία Νταγιάντα