Ι. Μ. Αρέθα ή «Τα Ρέθα»-“Η Κυρία του Βάλτου” με τον φακό του agrinioreport.com (φωτό-βίντεο)

Η Ιερά Μονή Αρέθα ή “Τα Ρέθα”, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής του Βάλτου το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γένεση της Θεοτόκου. 

Βρίσκεται σε χαμηλό λοφίσκο του όρους Μακρυνόρος 31 χιλιόμετρα βόρεια της Αμφιλοχίας και 25 χιλιόμετρα περίπου από το χωριό Αμπελάκι .Το μοναστήρι της Παναγίας στα Ρέθα βρίσκεται στα ορεινά σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας με την Ήπειρο.

Η εικόνα της Παναγιάς της Αρεθιώτισσας η λεγόμενη Κυρία του Βάλτου, θεωρείται θαυματουργή και κάθε χρόνο πλήθος πιστών-προσκυνητών συρρέει στο μοναστήρι, αρκετές φορές και με τα πόδια, για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους προς την χάρη της Παναγιάς κάθε χρόνο στις 8 του Σεπτέμβρη.

Είναι παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία και αποτελεί το ιερότερο προσκύνημα της περιοχής του Βάλτου και ένα από τα ιερότερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με μεγάλη ιστορική και πνευματική προσφορά. Πρόκειται για μια μονή κτισμένη περίπου στα 1400 μ.Χ.

Αξίζει να σημειώσουμε σύμφωνα με μαρτυρίες, πως από  το  ’60  και  ’70 υπήρχε  ένας  δρόμος  πολύ στενός και χωμάτινος,  που  δεν έφτανε στο μοναστήρι  αλλά  ως την ρεματιά πλησίον του.

Τρακτέρ ,τρίκυκλα ,τα παλιά  λεωφορεία αλλά  και με πεζοπορία  οι πιστοί  έφταναν  στον  τόπο  του προσκυνήματος από την προηγουμένη το απόγευμα  κυρίως ή και  δυο με τρεις  ημέρες νωρίτερα.

Πρόκειται για το μοναστήρι  που είναι αφιερωμένο  στο Γεννέσιο  της Παναγιάς  και εορτάζει κάθε χρόνο στις  8 του Σεπτέμβρη, οπότε και πραγματοποιείται λαμπρή εορτή με την συμμετοχή πλήθους πιστών από ολόκληρη την γύρω περιοχή.

Στο μοναστήρι υπάρχουν 2 λειψανοθήκες που περιέχουν μικρά τεμάχια των Αγίων Προκοπίου, Παρασκευής, Τρύφωνος, Ανδρέου του Ερημίτου, Αναστασίας, Κοσμά και Δαμιανού, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας, Νικήτα, Χαραλάμπους και μεταξύ αυτών και ανώνυμων αγίων.

Οι τοίχοι του ναού είναι καλυμμένοι σχεδόν ολόκληροι με τοιχογραφίες από μορφές αγίων όπως ο Άγιος Βάρβαρος, ο σκυλόμορφος Άγιος Χριστόφορος και ο άγιος Σισώης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοιχογραφία με τον ζωδιακό κύκλο, αλλά και αυτή της κολάσεως, στην οποία εμφανίζονται πολλές και διάφορες μορφές.

Περνώντας στη διπλανή αίθουσα του ναού, επίσης πλούσια σε τοιχογραφίες, θα παρατηρήσετε δυο κολώνες που στη βάση τους έχουν αλυσίδες. Τα πολύ παλιά  χρόνια κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας αναφέρεται ότι ήταν εκεί το άσυλο ατόμων με ψυχικές  παθήσεις.

Εκεί που βρίσκεται τώρα το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου δεν υπήρχε κάτι άλλο πέρα από τα σκαλιά και την αρχική πόρτα για πολλά χρόνια. Τίποτα δεν μαρτυρούσε την ύπαρξη κάποιου σημείου, ώσπου μια κατολίσθηση λόγο κακοκαιρίας εμφάνισε ξαφνικά ένα ξεχωριστό σημείο. Με τον καιρό, με επιμονή και προσπάθεια έγινε αυτός ο υπέροχος χώρος που φιλοξενεί έναν μεγάλο πολιτισμό με αντικείμενα του παρελθόντος φυσικά μαζί με το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στα δεξιά.

Μεγάλος ο θρησκευτικός μας πολιτισμός σε τούτο τον Νομό….ας τον έχουμε για προστασία και ας τον τιμούμε ανάλογα.

Το agrinioreport.com ευχαριστεί την Ηγουμένη της Μονής για την φιλοξενία και την διευκόλυνση του ρεπορτάζ.

 

Φωτό-ρεπορτάζ: Δήμητρα-Μαρία Νταγιάντα (Το κείμενο είναι βασισμένο σε βιβλίο και σε μαρτυρίες)

 

Please follow and like us: