Ιδού η μουσουλμανική πόλη στην καρδιά της Λέσβου (φωτό)

Με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο δημιουργήθηκε ο καταυλισμός της Μόριας: «Άμεση ανταπόκριση στην προσφυγική μεταναστευτική κρίση, παρέχοντας καταφύγιο και κατάλυμα, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορά στα hot spots διασφαλίζοντας έτσι υγεία και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης της ομάδας-στόχου» με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προϋπολογισμό 6.167.750€ το έτος 2016. Την συνέχεια όλοι την γνωρίζουμε. Ο καταυλισμός έγινε η μεγαλύτερη “πόλη” στην καρδιά της Λέσβου, φθάνοντας τις 25 χιλιάδες άτομα.

Όσο το πρόβλημα παρέμενε “παρκαρισμένο” στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κανένας δεν έδινε σημασία. Όταν όμως μπήκε το “μπουρλότο” στη Μόρια, τότε έγινε πρώτο θέμα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και οι της ΕΕ αντιλήφθηκαν ότι ένα τέτοιο μεγέθους πρόβλημα δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλάκι.

Ως λύση στιγμής προκρίθηκε ο νέος καταυλισμός στο Μαυροβούνι (Καρά-Τεπέ) και ως λύση μόνιμη η δημιουργία μίας Υπερδομής που όμοιά της σε μέγεθος και λειτουργία δεν θα υπήρχε πουθενά στην Ευρώπη. Ήταν τότε που ο κ. Μηταράκης υπέγραψε το μεταναστευτικό μνημόνιο στις Βρυξέλλες (Δεκέμβρη του 2020) δεκαετούς διάρκειας, δεσμευόμενος για την δημιουργία της Υπερδομής στη Λέσβο!

Επειδή όμως υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις των νησιωτών και έχοντας υπόψη το πρόσφατο κάζο με την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά σε Λέσβο και Χίο για την δημιουργία των Υπερδομών σε επιταγμένες εκτάσεις, εφαρμόστηκε άλλη τακτική. Αναζητήθηκε ιδιωτική γη προς ενοικίαση, με σκοπό το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να υπερκεράσει τις μαζικές αντιδράσεις και τον σκόπελο της έγκρισης από τα Δημοτικά Συμβούλια. Στη Λέσβο βρέθηκε ιδιωτική γη, στη Χίο όχι.

Στη Λέσβο η ιδιωτική γη που βρέθηκε ήταν δάσος! Κι όμως αυτό δεν πτόησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο να προχωρήσει. Γη να είναι κι όπου να είναι! Προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων με 14 ιδιώτες που είχαν στην κατοχή τους 415 στρέμματα δάσους, έναντι 62.250€/μήνα. Οι συμβάσεις είναι πενταετούς διάρκειας, διατηρώντας επίσης το υπουργείο το δικαίωμα μονομερούς παράτασης των μισθώσεων για άλλα πέντε χρόνια (η εφαρμογή του 10ετούς μεταναστευτικού μνημονίου που ειπώθηκε πριν). Κάποιος δηλαδή που είχε στην κατοχή του 50στρέμματα “ανεκμετάλλευτου” δάσους, ξαφνικά βρέθηκε να λαμβάνει 7.500€ /μήνα!

Τα νησιά φορτώνονται το πρόβλημα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι τοπικές κοινότητες έκαναν προσφυγή ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (με ημερομηνία εκδίκασης αρχές του 2023) και κατέθεσαν επίσης αίτημα αναστολής εργασιών με ημερομηνία εκδίκασης τον Σεπτέμβριο του 2022, που όμως δεν έχει εκδικαστεί ακόμα! Με τροπολογίες σε χωροταξικούς νόμους δίνεται η δυνατότητα κατασκευής Δομών Μεταναστών, ακόμα και σε δάσος (άρθρο 146 Ν. 4759/2020 και άρθρο 57 του Ν.4964/2022: Διατάξεις για την απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης) και γίνεται προσπάθεια να υπερκεραστούν τα εμπόδια νομοθεσίας.

  “Έξω πάμε καλά”, αλλά μέσα;

Έτσι, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο camp της Ευρώπης μέσα σε δάσος και παρά τις εκκρεμείς εκδικάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με γοργό ρυθμό. Τον Φεβρουάριο του 2022 αγανακτισμένο πλήθος έκαψε τα μηχανήματα διαμόρφωσης του χώρου κατασκευής και έκτοτε οι εργασίες γίνονται σχεδόν στα κρυφά, υπό την φύλαξη σεκιουριτάδων!

Αξιοσημείωτο ότι οι τρεις Υπερδομές (Λέσβου, Έβρου και Χίου) έγιναν “πακέτο” ώστε δημοπρατηθούν ως ένα έργο. Με έκπτωση μόλις 7,6% επί του συνολικού προϋπολογισμού των 176.576.000,00 (Λέσβου: 94.207.793,64€, Χίου: 58.990.338,06€, Έβρου: 23.377.868,30€) η ΤΕΡΝΑ ΑΕ αναλαμβάνει την κατασκευή όλων.

Η πίκρα των νησιωτών είναι ότι στην μεταναστευτική κρίση η εκάστοτε κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με τρόπο μονομερή, φορτώνοντας το πρόβλημα στα νησιά και υπακούοντας τυφλά τις επιταγές της ΕΕ. Η καθυστερημένη φύλαξη των συνόρων μπορεί να λιγόστεψε τις ροές, από την άλλη όμως δημιουργήθηκαν Υπερδομές με χωρητικότητα πολύ μεγαλύτερη από ότι πριν και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις εμφανιζόμενες επιτυχίες.

Για τη Σάμο έλεγαν ότι η Υπερδομή (κλειστή ελεγχόμενη κατά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Άραγε επιτεύχθηκε αυτό; Οι διαμένοντες στην Υπερδομή Σάμου στις 30-9-2022 ήταν 1.117 και το νούμερο αυτό καθημερινά μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει αύξηση 259%(!) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν έγιναν και τα εγκαίνιά της (316 άτομα τότε). Επομένως αυτό που φοβόταν οι νησιώτες έγινε: Οι Υπερδομές θα έλκουν τις ροές αντί να τις αποτρέπουν!

Δοκιμάστηκε το Βόρειο Αιγαίο

Το Βόρειο Αιγαίο δοκιμάστηκε από το μεταναστευτικό περισσότερο από όλες τις άλλες περιφέρειες. Ήδη ήταν εξουθενωμένο από την οικονομική κρίση. Η Λέσβος είναι αναμφισβήτητα το νησί που έχει υποστεί οδυνηρές επιπτώσεις. Όμως η Λέσβος χρόνια τώρα δείχνει να έχει μπει σε καθοδικό κανάλι. Η οικονομία της βασιζόταν κυρίως στον πρωτογενή τομέα, με τον πληθυσμό της να είναι απλωμένος στο σύνολο του νησιού. Όμως, σιγά-σιγά υπήρξε πληθυσμιακή συρρίκνωση, μείωση παραγωγής και υπεσυγκέντρωση στην πρωτεύουσα του νησιού. Στην τελευταία απογραφή του 2022 είχε 83.068 κατοίκους, όταν έναν αιώνα πριν είχε σχεδόν τους διπλάσιους, ενώ το 1961 είχε 117.378.

Οικονομική διέξοδος παρουσιάστηκε μέσω του τουρισμού. Το 2014 που ήταν μία καλή χρόνια είχε 77.000 αφίξεις με απ’ ευθείας πτήσεις εξωτερικού, ενώ το 2016 έφτασε μόλις τους 31.000 επισκέπτες. Η κρουαζιέρα επίσης μηδενίστηκε. Από τα 53 κρουαζιερόπλοια το 2014, έπεσε το 2017 στο 1! Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι εξανεμίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια από την οικονομία του νησιού και για να επανακάμψει στο πρότερο επίπεδο χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις, κόστους εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι έγινε μεταστροφή της οικονομίας σε ένα παρασιτικό μοντέλο, βασισμένο στο μεταναστευτικό.

  Ποια είναι η “σιδηρά κυρία” των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι

Φέτος το Νότιο Αιγαίο φιλοξένησε περισσότερους από έξι εκατομμύρια τουρίστες, προερχόμενοι με απ’ ευθείας πτήσεις εξωτερικού, όταν το Βόρειο Αιγαίο δεν κατάφερε να πλησιάσει ούτε τις 200 χιλιάδες, πολύ χαμηλότερα ακόμα και από το 2019  (Σάμος 120.000 Λέσβος 45.000 Χίος 0.0 χιλιάδες(!) Λήμνος 10.000 περίπου). Τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι επίσης εντυπωσιακά. Το Νότιο Αιγαίο αυξάνεται, το Βόρειο Αιγαίο συρρικνώνεται. Ρόλος του κράτους είναι να παρεμβαίνει και να εξισορροπεί τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών. Γίνεται αυτό; Το αντίθετο: Το κράτος αντί να πριμοδοτεί παραγωγικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο, κατασκευάζει Υπερδομές εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ (ακόμα και σε δάσος) δίνοντας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την χαριστική βολή.

Αλλοπρόσαλλη η κυβερνητική πολιτική

Την ίδια στιγμή που αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών, η κυβερνητική πολιτική εμφανίζεται αλλοπρόσαλλη. Από την μία εμφανίζει αγορές αποτρεπτικών όπλων για να θωρακίσει τα σύνορα, αλλά από την άλλη ασκεί μεταναστευτική πολιτική η οποία τα υπονομεύει.

Η χωροθέτηση της Υπερδομής της Λέσβου βρίσκεται στην καρδιά ενός παρθένου δάσους εκτάσεως περίπου 350 χιλιάδων στρεμμάτων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δάσος τραχείας πεύκης στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Ακόμα και αν εξαιρεθεί η κακόβουλη ενέργεια τύπου εμπρησμού, η ύπαρξη και μόνο χιλιάδων μεταναστών, εργαζόμενων στην Υπερδομή και οι μετακινήσεις αυτών, είναι βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή θα υπάρξει ατύχημα. Κινδυνεύει έτσι όλη η Λέσβος να γίνει παρανάλωμα του πυρός, με τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το μόνο βέβαια που δεν θα μπορούν να επικαλεστούν οι εμπνευστές της Υπερδομής τύπου Μηταράκη είναι άγνοια.

Τα χρήματα βέβαια (κονδύλια ΕΕ) θα έχουν φαγωθεί, το έργο θα έχει γίνει (Υπερδομή) και οι νησιώτες θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τον λογαριασμό των καταστροφικών πολιτικών πειραματισμών. Η Μόρια θα φαίνεται ως παρανυχίδα, συγκρινόμενη με το προμελετημένο έγκλημα που στήνεται στην περιοχή Βάστρια της Λέσβου.

slpress.gr-Σιδεράτος Γιάννης

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: