Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών: Πηγή πλούτου που πρέπει να αξιοποιηθεί

Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

Αν και το θέμα του κλεισίματος των Ιαματικών Λουτρών Κρεμαστών στην Αλευράδα Βάλτου έφτασε μέχρι τη Βουλή, το «λουκέτο» στα λουτρά παραμένει ακόμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι ο Ορεινός Βάλτος αποτελεί τον «κοιμώμενο επενδυτικό γίγαντα» του διευρυμένου Δήμου Αμφιλοχίας.

Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών. Σε αυτό φυσικά έχει παίξει τον δικό της ρόλο και η γραφειοκρατία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την αποποίηση ευθυνών του Δήμου και τη μετάθεση αυτών στην κεντρική διοίκηση.

Τα Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών αποτελούν πηγή πλούτου για τον Δήμο Αμφιλοχίας. Οι δημότες αλλά και οι κάτοικοι άλλων περιοχών που θέλουν να απολαύσουν τα λουτρά τους, πρέπει να έχουν πλέον την επιλογή να το πράξουν!

Μιλάμε όλοι για σημεία αναφοράς που θα πρέπει να δημιουργήσουμε στο δήμο μας, ώστε να παραχθεί πλούτος, αλλά και για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Να δημιουργηθούν επιτέλους θέσεις εργασίας. Να μπορέσουμε επιτέλους να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα από αυτά, μια εναλλακτική μορφή κοινωνικού τουρισμού που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Τα Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών είναι ένα αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα του διευρυμένου Δήμου Αμφιλοχίας.

Πρέπει να δοθεί έμφαση, μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο, στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Για παράδειγμα ο τουρισμός περιπέτειας που είναι ένα καινούργιο είδος τουρισμού που χρειάζεται χαμηλή υποδομή, έχει πάρα πολύ πλούτο και μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή μας. Ο Ορεινός Βάλτος σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον πρωτογενή τομέα και την αστείρευτη πολιτιστική του κληρονομιά, πρέπει να δώσει στον επισκέπτη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ανάγκες του, μια μοναδική και αυθεντική εμπειρία, πάντα σε συνδυασμό με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και φυσικά μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ, γιατί η κεντρική εξουσία σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν ότι το κέρδος αυτή την στιγμή βρίσκεται στη Μύκονο, την Σαντορίνη και την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα οι μεγάλες επενδύσεις να γίνονται εκεί.

Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος και η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιος, ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν για να μπορέσει σε πρώτη φάση να αναδειχθεί η περιοχή. Παράλληλα να στηρίξει κάθε δημότη ο οποίος είναι διατεθειμένος να ανοίξει μια επιχείρηση και να προσφέρει στην περιοχή του.

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται γνώση, βούληση, αλλά και επιχειρηματικότητα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει την όποια προσπάθεια.

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας