Τον Ιούνιο του 2024 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ το τρίτο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού με τίτλο “Η ΦΩΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ”.Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο 445 σελίδων, με κοινωνικό κυρίως περιεχόμενο , με σχεδιασμό εξωφύλλου JW και επιμέλεια Μαρίας Συμεωνίδου, το οποίο διαβάζοντας ο αναγνώστης λαμβάνει πολλαπλά μηνύματα για τον κόσμο της τέχνης και τον αγώνα νέων ανθρώπων, προκειμένου να πετύχουν κάτι αξιόλογο στη ζωή τους.
Ή όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “ για ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για την αξεδιάλυτη σχέση μουσικής και ζωής, το τίμημα της καλλιτεχνικής ανέλιξης και τους κινδύνους που ενέχει η άνευ όρων αφοσίωση στην τέχνη. Μια ιστορία που διερευνά το σαγηνευτικό και ενίοτε σκοτεινό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας”.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία τιτλοφορημένα κεφάλαια (σφενδόνες και βέλη, θηλιές και κόμποι, ανάσες και νότες), που βοηθούν στην κατανόηση του περιεχομένου . Η πρωταγωνίστρια που ζει στο Λονδίνο, μια σολίστ βιολιού, που δεν αναφέρεται με το όνομά της, αλλά ως “κορίτσι “, γιατί έτσι την αποκαλούσε η μητέρα της, από μικρή ως τα 28 της χρόνια ( είναι 28 χρονών) αφιερώνει τη ζωή της στο βιολί και κάνει ένα τεράστιο αγώνα ,για να αποκτήσει τη θέση που ονειρεύτηκε και που οι δασκάλες της στο όργανο αυτό (η Αντριάνα και η Βιολέττα) με τις οδηγίες της μητέρας τής επέβαλαν. Δε γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας της, η μητέρα της χάνεται σε τροχαίο όταν εκείνη είναι 15 ετών και μεγαλώνει με τη θεία της, την αδερφή της μαμάς , η οποία προσπαθεί να της προσφέρει όσα μπορεί, αλλά δεν ξέρει (τουλάχιστον έτσι λέει) κάτι για τον πατέρα της. Ερωτεύεται τον Άρη, το φίλο του πρώτου της ξαδέρφου, αλλά δεν μπορεί να είναι όπως πρέπει απέναντί του, λόγω της πολύωρης μελέτης και της εμμονικής σχέσης της με το βιολί! Ένα συγκεκριμένο βιολί που της είχε δώσει για μελέτη ο σολίστας βιολιού Μετρ, έτσι αποκαλεί το δάσκαλο που τον θαυμάζει και ελπίζει κάποτε να φτάσει στο επίπεδό του. Τη συμβουλεύουν ο ατζέντης Τίμοθι και ο Φεντερίκο, κατασκευαστής και συντηρητής βιολιών. Όταν λαμβάνει ένα email πως πρέπει να επιστρέψει το βιολί στον κάτοχό του, η ζωή της αλλάζει. Πώς θα ζήσει χωρίς αυτό; Θα καταφέρει άραγε να αγοράσει κάποτε ένα δικό της , αντάξιο με εκείνο του Μετρ που λάτρεψε; Και πώς θα εξελιχτεί η σχέση της με τον Άρη;
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που αν το αρχίσεις θέλεις να το τελειώσεις, για να δεις τη συνέχεια της ζωής της ηρωίδας. Ο λόγος καθηλωτικός, η εναλλαγή των χρόνων (παρόν, παρελθόν και αντίστροφα) πολύ συχνή, οι περιγραφές λεπτομερείς, οι ήρωες ψυχογραφούνται και αγωνίζονται για μια άλλη ζωή μέσα από την τέχνη. Ο ανταγωνισμός σκληρός, δύσκολος ο δρόμος προς την τελειότητα, η απουσία της μητέρας και της οικογένειας γενικά αισθητή, η αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στη χρήση των οποίων το κορίτσι δε συμβιβάζεται) εμφανής, η κλασική μουσική και οι κανόνες που τη διέπουν πολύ ιδιαίτεροι, καθώς και οι άνθρωποι που καταφέρνουν στο χώρο αυτό να ξεχωρίζουν. Πολλές πληροφορίες δίνονται για το βιολί, διακεκριμμένους μουσικούς παγκοσμίως και μεγάλα έργα τους, που έδωσαν άλλο επίπεδο στην τέχνη της κλασικής μουσικής.
Το κορίτσι θυμάται σε όλη της τη ζωή τη φράση του Μετρ σελίδα 303 (του δασκάλου που είχε ως πρότυπο) “δεν έχει νόημα να παίζεις, αν δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο να πεις” και θυσιάζει τα πάντα, για να πετύχει αυτό το “ιδιαίτερο”. Εμείς αξίζει να διαβάσουμε το βιβλίο , για να καταλάβουμε πώς η εμμονική σχέση με το βιολί ήταν για το κορίτσι “η φωνή στα χέρια της”. Και ως προς τα πολλά αναπάντητα “γιατί” , που συναντάμε στη ζωή μας , ας δεχτούμε από τη σελίδα 441 τη φράση “για αυτά που δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις, η μόνη εξουσία που σου απομένει είναι επάνω στα συναισθήματα και στις σκέψεις που οδηγούν στις ερμηνείες, στις ερμηνείες που ορίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις”.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ ΝΤΑΝΟΥ