Η Τριανταφύλλου για την ΕΡΤ

Ομιλία της Βουλευτή, Μαρία Τριανταφύλλου, στην ολομέλεια της βουλής, επί του νομοσχέδιου για τις  Ρυθμίσεις Θεμάτων του Δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα , ΕΡΤ.Α.Ε.

FullSizeRender-1

Η βουλευτής  Τριανταφύλλου στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας της σημείωσε πως συνεχίζεται  η προσπάθεια απαξίωσης όχι μόνο  του κυβερνητικού έργου, μα κυρίως της άλλης προοπτικής για πραγματική διέξοδο και αξιοπρέπεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου τονίζοντας πως η Κυβέρνηση αποπειράται μια ριζική δομική αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης για αξιόπιστη ενημέρωση:

«Υπάρχει μια προσπάθεια συνάφειας του σημερινού νομοσχεδίου με τη ΝΕΡΙΤ. Τι σχέση μπορεί να έχει το σημερινό νομοσχέδιο με το σιωπητήριο που επιβλήθηκε στην ενημέρωση με το λουκέτο στην ΕΡΤ; Το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο και στήθηκε πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης αυτού του λαού. Τι σχέση έχει το σημερινό νομοσχέδιο με τις χιλιάδες απολύσεις που ακολούθησαν το μαύρο της ΕΡΤ; Το μαύρο στην ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού τι σχέση έχει με το σημερινό νομοσχέδιο;

Αντιμαχόμαστε  -λέει-  τη νέα εποχή και την τεχνολογία, τη νέα εποχή που αρχίζει το 1989. Είναι άλματα στο κενό αυτές οι ομιλίες. Όχι, δεν αντιμαχόμαστε την τεχνολογία, απλά νοσταλγούμε την ΕΡΤ του Χορν, την ΕΡΤ της ελληνικής λογοτεχνίας που απολαύσαμε μέσα από τα σήριαλ εκείνης της εποχής.

Η παροχή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος συνιστά συνταγματικά επιβαλλόμενη δημόσια υπηρεσία με την ουσιαστική και λειτουργική έννοια του όρου».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε  ακόμη για την όξυνση της ασυδοσίας των ιδιωτικών καναλιών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το όπλο της ενημέρωσης στον αγώνα που δίνει η κοινωνία μας ενάντια στη κρίση καθώς και για το αν  μπορεί να αντιπαρατεθεί, να ανταγωνιστεί ένα κρατικό, δημοσίων συμφερόντων κανάλι με τα κανάλια του ιδιωτικού τομέα:

«Εμείς έχουμε απαντήσει προγραμματικά και προεκλογικά πως το κλείσιμο της ΕΡΤ, πέρα από το πλήγμα  για την ενημέρωση, ακολουθήθηκε και από την όξυνση της ασυδοσίας αλλά ακόμα και της ωμής παρεμβατικότητας των ιδιωτικών καναλιών στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Εμείς απαντάμε πως υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που το ίδιο το Σύνταγμα θέτει για την πρόσβαση όλων των πολιτών σε αντικειμενική ενημέρωση και που πρέπει να υπερασπιστούμε χωρίς να γίνουμε ουρά των ιδιωτικών συμφερόντων.

Σήμερα η αντικειμενική ενημέρωση είναι ένα όπλο που έχει απολέσει η κοινωνία μας, ένα όπλο που θα βοηθούσε στον αναγκαίο μετασχηματισμό της κοινωνίας μας ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτό της ηθικής. Αυτός ο μετασχηματισμός, όμως, δεν είναι δυνατό να υποβοηθηθεί από κανάλια υποταγμένα πλήρως στις αρχές και τις νόρμες της παραπαίουσας χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η επανίδρυση, λοιπόν, της ΕΡΤ δεν προωθεί την κομματική ενημέρωση ούτε καν απαιτήσεις κάποιων εργαζομένων, δεν προωθεί την έκφραση της κάθε φορά κυβέρνησης, αλλά την ανάγκη να μπει φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η ενημέρωση και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας.

Σίγουρα ο ανταγωνισμός που υπάρχει τόσο από τα ιδιωτικά κανάλια όσο και από την ανερχόμενη, όπως αναφέρατε, τεχνολογία δεν είναι και το πιο δόκιμο έδαφος για να αναταχθεί η ΕΡΤ. Όμως, σε αυτό δεν υπολογίσατε: ότι δεν πάμε να φτιάξουμε μια ΕΡΤ κρατικοδίαιτη ούτε μια ΕΡΤ των υψηλά αμειβόμενων στελεχών.

Προχωράμε και θα καταφέρουμε να φτιάξουμε, όσο και αν κάποιοι γκρινιάζουν, μια ΕΡΤ όχι ανταγωνιστή στα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας, αλλά μια ΕΡΤ που να τα υπηρετεί, μια ΕΡΤ που όσο θα υπηρετεί την ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και το μετασχηματισμό της κοινωνίας μας τόσο θα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά της στα λόμπι της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και τόσο θα τα υποχρεώνει και αυτά σε έναν αναγκαίο και ίσως επωφελή συνολικότερα για την κοινωνία συμβιβασμό».

Η κα. Τριανταφύλλου «έκλεισε»  λέγοντας:

«Η ανθρώπινη ασπίδα προστασίας που εμφανίστηκε στο κτήριο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, αυτή η λαϊκή ασπίδα, αυτή η λαϊκή αλυσίδα απαίτησε το άνοιγμα της ΕΡΤ. Εμείς ως οφείλαμε αφουγκραστήκαμε αυτήν τη λαϊκή απαίτηση, αφουγκραστήκαμε και υλοποιήσαμε αυτήν τη λαϊκή ανάγκη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.