Η Τουρκία κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος-Με Δένδια και διπλωμάτες

Σε μια αδιανόητη πρόκληση, σε βάρος επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, προέβη η Τουρκία, το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η Τουρκία, με τεχνάσματα, κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και διπλωματική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Δένδιας, την Τετάρτη, μετέβη στο Ιράκ, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, προκειμένη να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η αποστολή, ως είθισται, είχε αιτηθεί και λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης της ΕΡΤ, την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.

Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά! Εν τέλει, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ.

Ο «χάρτης» της τουρκικής πρόκλησης με την πορεία -και τους κύκλους- του κυβερνητικού αεροσκάφους:

Νυχτερινά «παιχνίδια» της Τουρκίας στο Καστελόριζο

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τουρκία έκανε ένα άλλο βήμα όξυνσης της αντιπαράθεσης, καθώς εμφάνισε ένα πλωτό γεωτρύπανο νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Kanuni», το οποίο απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu στη Μερσίνη με προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης. Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, που είναι εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, έπλεε για ώρες με κλειστό τον πομπό του.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ξαφνικά να πλέει νότια-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου με ταχύτητα 7 κόμβων.

 

 

iefimerida.gr

Please follow and like us: