Η Τουρκία αναγνώρισε την ύπαρξη κολοσσιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Α.Μεσόγειο & Κρήτη αξίας 3 τρισ. δολ.!

Για πρώτη φορά η Άγκυρα παραδέχεται σε έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας) το οποίο διαβιβάστηκε στις πρεσβείες και τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, ότι «Οι υπόγειοι πόροι που έχουν εντοπισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι 3,45 τρισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων με τρέχουσες τιμές»!

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του τουρκικού ΥΠΕΞ με τίτλο «Ο φυσικός πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο» ότι «Οι υπόγειοι πόροι που έχουν εντοπισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι 3,45 τρισεκατομμύρια m3, φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων.

Κατ’αυτό τον τρόπο, η περιοχή που καλύπτει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου καθίσταται αναμφίβολα μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές του κόσμου».

 

Η Τουρκία, λοιπόν, «σφυρίζει την έναρξη του αγώνα» του μεγαλύτερου γεωπολιτικού παιγνίου της Μεσογείου από την εποχή του Β’ ΠΠ και απέναντί της βρίσκεται μια πλημμελώς προετοιμασμένη, στρατιωτικά, Ελλάδα και οικονομικά, απόλυτα κατεστραμμένη, ελέω Γ.Α.Παπανδρέου.

Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν πριν από εννέα χρόνια το pronews.gr δημοσίευσε τα αποτελέσματα των πρώτων σεισμικών ερευνών της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι «Πετρέλαιο δεν έχουμε αλλά έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και έστελνε τον κόσμο να επενδύσει στις ανεμογεννήτριες, μια άλλη οικολογική κομπίνα όπου πολλοί έχασαν τα λεφτά τους.

Και ακύρωνε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων: Φρεγάτες FREMM, «κομμένες και ραμμένες» για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος τέταρτης/πέμπτης γενιάς, ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3 για να είναι καλυμμένα τα μετόπισθεν σε Έβρο και Αιγαίο κλπ. κλπ.

Δείτε το σχετικό βίντεο πριν προχωρήσουμε:

 

Ούτε οι εκθέσεις των πλέον «αρμόδιων» συγκίνησαν κάποιον από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Γιατί δεν είναι μόνο η ολέθρια διακυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου 2009-2011.

Είναι και όλες οι άλλες ελληνικές κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα που δεν τόλμησαν να υψώσουν εθνικό ανάστημα και να πουν σε ΔΝΤ και ΕΕ ότι «Οι επενδύσεις στους τομείς της ασφάλειας εξαιρούνται των περικοπών για καθαρά εθνικούς λόγους».

Αυτό δηλαδή που είπε και η Τουρκία στο ΔΝΤ το 1999 και η Αίγυπτος το 2016.

Να μιλήσουμε για την έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, το 2012 για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας έως και 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, που επίσης είχε αποκαλύψει το pronews.gr;  .

Η Deutsche Bank ανέφερε τότε ότι «Τα έσοδα θα αρχίσουν να τρέχουν σε μια περίοδο από 8 έως 10 χρόνια, δηλαδή από το έτος 2020 ή το 2022, από την στιγμή που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS)», και ότι «Τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι ανάλογα με αυτά του πεδίου Levantine, τα οποία υπολογίζονται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε 15 τρισ. κυβικά μέτρα».

Αυτά, νότια της Κρήτης περιλαμβάνονται στον χάρτη που επέδειξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ στη Λιβύη και δημοσίευσε το pronews.gr για την αυθαίρετη χάραξη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα νότια της ανατολικής Κρήτης!

Μάταια το pronews.gr είχε επιχειρήσει επανειλημμένα να κτυπήσει το καμπανάκι στην ελληνική πολιτική ηγεσία από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ακόμα και όταν η πολιτική ηγεσία έδειχνε να το ακούει, όπως έγινε στο συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια που διοργάνωσε το pronews.gr τον Φεβρουάριο του 2013 στο Ζάππειο (ομιλητές υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π.Παναγιωτόπουλος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ.Κωσταράκος, ο Ισραηλινός πρέσβης και ο πρέσβης της Κύπρου, καθώς και πολλοί άλλοι σοβαροί και έγκυροι αναλυτές), εν τούτοις ουδέν έπραξε.

Τώρα, όπως αναφέρει το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ ​«Η προσπάθεια της Ελλάδας και της «Νοτίου Κύπρου» (σ.σ.: όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) να επιβάλλουν τετελεσμένα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Στο κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλύονται οι  επιχειρήσεις της  Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου ενώ περιγράφονται και οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει με την αγορά υπερσύγχρονων ερευνητικών και του πλωτού γεωτρύπανου Fatih, ενώ με επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή τουρκικής Ναυτικής Βάσης στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Iδού ένα από τα διαγράμματα που το συνοδεύουν το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Αναφέρει ακόμα στο έγγραφο ότι: «Η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει  40 πολεμικά σκάφη στην περιοχή με στόχο των χωρών αυτών να αποσπάσουν μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της περιοχής» και ότι «Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία), άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση, εκδίδοντας χάρτες της αποκαλούμενης ΑΟΖ και της δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «Η Ελλάδα διεκδικεί δικαιώματα επι των θαλασσίων ζωνών της Τουρκίας και οι δυο μαζί “προσάρτησαν” σε δικές τους ζώνες ενεργειακά οικόπεδα της Τουρκίας, ενώ από το 2008 Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή Διοίκηση -όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία- πραγματοποιούν συμφωνίες, εκδίδουν άδειες γεωτρήσεων σε διάφορες χώρες και εταιρίες, υπογράφουν συμφωνίες διανομής κερδών με ολες τις χώρες που έχουν ακτές στην Μεσόγειο (ειδικά με το Ισραήλ) εκτός της Τουρκίας. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι  εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, παραβλέπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της (παράνομης) “ΤΔΒΚ” επι της ενέργειας».

Περιγράφοντας την τουρκική στάση το κείμενο αυτό επισημαίνει ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή και  έχει διαμαρτυρηθεί για τους αποκαλουμένους «χάρτες ΑΟΖ» που προωθούνται από Ελληνοκυπρίους και την Ελλάδα και διαμόρφωσε τον δικό της  χάρτη υπεράκτιων δικαιοδοσιών».

Περιγράφοντας και τις άλλες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία αναφέρει ότι στα πλοία που εμπλέκονται σε «παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό άλλων χωρών σε θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας απευθύνονται προειδοποιήσεις και ανακόπτεται η πορεία τους».

Επίσης η Άγκυρα ενημερώνει ότι «Πρόθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατέψουν με κάθε θυσία τα δικαιώματα της Τουρκίας στα κοιτάσματα αυτά».

Για όποιον έχει απορία γιατί η Τουρκία ξεκινά τη ναυπήγηση και δεύτερου αεροπλανοφόρου και προγραμματίζει την αγορά τρίτου αεροπλανοφόρου. Συν όλα τα άλλα. Και η Ελλάδα ελεγχόμενη απόλυτα από τους δανειστές στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει ένα μικρό μερίδιο, αφού δεν έχει την δύναμη να υπερασπίσει τα δικαιώματά της.

Εκτός και αν αλλάξει κάτι… Ο καιρός έφτασε και η ευθύνη είναι των πολιτών.

pronews.gr