Η Τασούλα Βερβενιώτη στο Αγρινίο

Οι εκδόσεις Κουκκίδα σας προσκαλούν στην παρουσίαση στη νέα έκδοση του βιβλίου της Τασούλας Βερβενιώτη «ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» στο βιβλιοπωλείο Βιβλιοπτρόπιο το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 8:00 μμ.

. Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η Ιστορική Ανάγνωση.

 

Θα μιλήσουν οι Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων.

ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η Ιστορική Ανάγνωση

Επανέκδοση με νέα εξώφυλλα και νέα σελιδοποίηση Το Διπλό Βιβλίο της  ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 και τιμήθηκε με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ-ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 2004. Επανεκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Κουκκίδα.

Το Διπλό Βιβλίο είναι ένα καινοτόμο βιβλίο και είναι πράγματι διπλό: αποτελείται από δύο βιβλία και έχει δύο εξώφυλλα. Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση περιλαμβάνει τη γραπτή και ένθετα την προφορική αφήγηση της ζωής της. Η Ιστορική Ανάγνωση αποτελεί μια πραγματεία πάνω στην προφορική ιστορία και τη διαμόρφωση της μνήμης της δεκαετίας του 1940 και κυρίως του ελληνικού εμφυλίου.

Η Σταματία γεννήθηκε το 1922 στο Περιβόλι Δομοκού, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, έγινε μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού, τραυματίστηκε και έζησε στη φυλακή δέκα χρόνια. Δεν είναι ηρωίδα, δεν είναι μια ‘μεγάλη’ προσωπικότητα και δεν κατέλαβε ποτέ κανένα αξίωμα. Ακολούθησε το ρυθμό της εποχής της, του χωριού της, της οικογένειάς της, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που μέχρι τώρα η Ιστορία τους παρέλειπε. Τα βιώματά της αναδεικνύουν τον ενεργό ρόλο των ‘απλών’ ανθρώπων σε κρίσιμες φάσεις του ιστορικού γίγνεσθαι, όπως και η εποχή που διανύουμε. Διαβάζοντας την ιστορία μιας γυναίκας που δεν μπόρεσε να μορφωθεί γιατί ήταν φτωχή και το σχολείο βρισκόταν πέντε ώρες απόσταση από το χωριό της, ίσως οι αναγνώστες κατανοήσουν ότι όλοι είναι ενεργοί παίκτες στην Ιστορία.

Η Ιστορική Ανάγνωση των δύο λόγων (γραπτού και προφορικού)  δίνει τη δυνατότητα της αναπαράστασης του κόσμου της προπολεμικής αλλά κυρίως της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπου ο εμφύλιος αποτελεί κομβικό σημείο.