Η σημασία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για τη χώρα

Αυτές τις μέρες η πρωτεύουσα και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας έζησαν το λευκό κύμα της ‘Μήδειας’.

Μεγάλα προβλήματα διακοπής ρεύματος, νερού και αποκλεισμοί οικισμών παρατηρήθηκαν σε πολλά μέρη ενώ το σύστημα συγκοινωνιών στη χώρα παρέλυσε προσωρινά.

Κάτοικοι αγανάκτησαν με την όλη κατάσταση, ενώ το κράτος ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για τη διαχείριση του προβλήματος.

Και δικαίως. Η προϊστορία της διαχείρισης κρίσεων φυσικών καταστροφών έδειξε όπως πάντα την κρατική ανεπάρκεια .Πόσο σημαντική είναι η κρατική επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές; Ας δούμε το θέμα συγκριτικά με την πραγματική αντιμετώπιση του από την κυβερνητική πλευρά.

Ενθυμούμενοι το Μάτι και τη Μαγούλα με τις ‘επιεικείς’ τιμωρίες υπευθύνων για την καταστροφή θα πρέπει να αναλογιστούμε την μεγάλη καταστροφή κατοικιών, γεωργικών εκτάσεων, οικονομικών μονάδων και την απώλεια ζωών από την έλλειψη σχεδίου. Οι αποζημιώσεις –εφ’όσον πληρωθούν φυσικά από το κράτος –αφαιρεί πόρους από άλλες ανάγκες. Επίσης το κυβερνών κόμμα επωμίζεται το πολιτικό κόστος που του στοιχίζει σε τυχόν επερχόμενες εκλογές .Και μόνο η ανθρωπιστική κρίση φτάνει για να εξηγήσει το μέγεθος της ζημιάς. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται ένα σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων, αντιχιονιστικών οχημάτων σε ετοιμότητα και πλήρη δράση, αυστηρή εποπτεία δασικών εκτάσεων το καλοκαίρι για αποφυγή πυρκαγιών. Όλα αυτά πριν συμβεί το μοιραίο. Το αυτονόητο στην Ελλάδα  όμως θέλει εξήγηση….

Ας μη μας διαφεύγει και το όφελος ξένων κέντρων από την ανεπάρκεια στον τομέα αυτό. Πόσες πυρκαγιές εκδηλώνονται σκόπιμα υπό την κάλυψη τυχαίων συμβάντων ενώ είναι σαμποτάζ; Η Ηλεία γιατί κάηκε το 2007;

Δεν θα ήταν πρόσφορο έδαφος για μια ξένη δύναμη μια ‘τεχνητή’ φυσική καταστροφή που θα εξέθετε το κράτος στα μάτια των πολιτών του με φυσικό επακόλουθο την πρόκληση χάους στη χώρα; Βλέπουμε πόσο ένα φαινομενικά συνηθισμένο πρόβλημα  μπορεί να μετατραπεί σε βραχνά τεραστίων διαστάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου διαχείρισης κρίσεων δείχνει να παίρνει σοβαρά το ρόλο της .Αυτό καλό θα ήταν να φαίνεται και στην πράξη.

Πρόβλημα δεν είναι μόνο η πανδημία.

Please follow and like us: