Η Ρωσία δεν αστειεύεται πλέον: Παραλίγο κατάρριψη πολωνικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών στην Μαύρη Θάλασσα

Καταγγέλλουν ότι είχαν «απώλεια ελέγχου».

Η ρωσική πλευρά στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της και της προστασίας των ενόπλων δυνάμεών τους ειδικά στην περιοχή των επιχειρήσεων και της Μαύρης Θάλασσας, πλέον δεν αστειεύεται και έτσι μετά την κατάρριψη του αμερικανικού MQ-9 Reaper πολωνικό αεροσκάφος που συγκέντρωνε πληροφορίες βρέθηκε απέναντι από τα ρωσικά Su-35.

Ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-35 την Παρασκευή βρέθηκε απέναντι από πολωνικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών που εκτελούσε αποστολή υπό την ομπρέλα της Frontex πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας (όπως δηλώνει τη πολωνική πλευρά) προσωρινή «απώλεια ελέγχου» του αεροσκάφους από τους πιλότους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Βαρσοβία.

Χθες Σάββατο το βράδυ, η Ρουμανία, που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο περιστατικό, έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά» της Μόσχας.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, το ρωσικό αεροσκάφος «εισήλθε χωρίς καμία επικοινωνία μέσω ασυρμάτου στην περιοχή επιχειρήσεων που έχει οριστεί από τη Ρουμανία», πραγματοποιώντας «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς, πλησιάζοντας σε τρεις περιπτώσεις το αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής χωρίς την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας».

Κατά συνέπεια, προκλήθηκαν σημαντικές αναταράξεις και το πενταμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλότων, «έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους και έχασε ύψος».

Μετά το περιστατικό, το πολωνικό σκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Ρουμανία. Το περιστατικό είναι «μια ακόμα απόδειξη της προκλητικής προσέγγισης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε χθες βράδυ το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση, επικρίνοντας τους «επαναλαμβανόμενους επικίνδυνους ελιγμούς» ενός «ανεύθυνου» Ρώσου πιλότου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πολωνικό αεροσκάφος, περιπολούσε για τον εντοπισμό πιθανών παράτυπων μεταναστών (!) και βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του ρουμανικού εναέριου χώρου, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Επιχειρεί στη Ρουμανία από τις 19 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου στο πλαίσιο επιχείρησης που έχει οργανωθεί από τη Ρουμανία και συντονίζεται από τη Frontex.

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.