Ε.Ε : Περικοπή κονδυλίων προς την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται περικοπή κατά 75% των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία.

Αυτό σύμφωνα με έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και άμυνας της Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.

Πληροφορίες γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία είχαν πρόσβαση στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρουν πως ο κ. Μπορέλ προτείνει τη μείωση των κονδυλίων ως ευρωπαϊκά αντίποινα στην Τουρκία λόγω των παράνομων ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου και της στρατιωτικής της εμπλοκής στη Συρία.

Η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία για πιθανές επιπτώσεις λόγω της παράνομης δραστηριότητάς της στις ακτές της Κύπρου καθώς τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη κυρώσεων που στόχευαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονταν σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τα χρήματα που προσφέρει η ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τις ευρωπαϊκές ακτές, που επηρεάζει κυρίως τα ελληνικά νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

 

newsique.gr