Ερντογάν: «Στο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν θα έχει ισχύ η Συνθήκη του Μοντρέ» – Πώς θα εκβιάζουν οι Τούρκοι με το νέο γεωπολιτικό «όπλο»

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.

To Κανάλι της Κωνσταντινούπολης που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα δε θα ρυθμίζεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του αναδημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα Daily Sabah.

Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι το νέο γεωπολιτικό «όπλο» της Τουρκίας

«Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει τίποτε να κάνει με την Συνθήκη του Μοντρέ και θα αποφέρει στην Τουρκία περισσότερη άνεση και ειρήνη» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία του 1936 που έθεσε τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια υπό τουρκικό έλεγχο και ρύθμισε τη μετάβαση των πολεμικών πλοίων.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με το οποίο θα καθορίσουμε πλήρως τη δική μας ανεξαρτησία τη δική μας κυριαρχία» είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη στην Άγκυρα.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει την κατασκευή του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, είτε το θέλουν κάποιοι κύκλοι είτε όχι.

«Για εμάς μόνο η γνώμη των Τούρκων είναι σημαντική».

«Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καμία σχέση με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αυτό το κανάλι είναι επίτευγμα δικό μας, θα συμβάλει στη σοβαρή εκτόνωση του Βοσπόρου, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος και στο κανάλι Habertürk.

Το έργο «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Ερντογάν το 2011 και στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας πλωτής αρτηρίας στη δυτική Κωνσταντινούπολη, που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του καναλιού δε θα υπόκειται στη Σύμβαση του Μοντρέ.

Το νέο Κανάλι δημιουργεί σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα.

Ποιοι θέλουν την κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ

Οι Αμερικανοί θέλουν την κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ για να μπορούν να βάζουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι και… αεροπλανοφόρο.

Οι Ρώσοι δε θέλουν την κατάργησή της για κανένα λόγο, καθώς αποτελεί την προστασία τους από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Το νέο Κανάλι θα το χειρίζεται ο Ερντογάν κατά το δοκούν εκβιάζοντας τις δύο υπερδυνάμεις και δημιουργώντας επιπλέον γεωπολιτική αξία για την Τουρκία.

Στην Αθήνα να μη θεωρούν πως δεν τους αφορά.

Όποτε θα παίρνουν ανταλλάγματα θα αφήνουν τους Αμερικανούς να «βολτάρουν» ελεύθερα στην Μαύρη Θάλασσα ακόμα και… υπερωκεάνειο.

Οι δε Ρώσοι θα προσφέρουν επιπλέον ανταλλάγματα και assets ώστε να κρατούν το Κανάλι κλειστό για το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επιτυγχάνει την δημιουργία του απόλυτου μέσου εκβιασμού κατά πάντων για να τους υποχρεώσει να δίνουν στην Άγκυρα ότι τους ζητήσει.

Γι αυτό οι Ρώσοι θέλουν εξαρχής να υπογράψουν διμερή Συνθήκη με την Τουρκία, για να ασφαλίσουν την πλάτη τους. Φυσικά τίθεται το ζήτημα ότι οι ΗΠΑ δεν θα την αναγνωρίσουν αλλά και πάλι δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για αυτό.

Μένει να φανεί τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η Τουρκία από την Ρωσία για να ικανοποιηθεί η Μόσχα. Σίγουρα θα προσφέρει ανταλλάγματα ίσης και μεγαλύτερης αξίας και η αμερικανική διπλωματία.

Να είναι έτοιμοι για όλα στην Αθήνα γιατί το Κανάλι θα είναι έτοιμο σε μερικά χρόνια.

Να σημειώσουμε πως η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει σε όλα τα εμπορικά πλοία όλων των χωρώ να περνούν ελεύθερα από τα Στενά κατά τις περιόδους ειρήνες και πολέμου.

Σε περίοδο ειρήνης δίνει το δικαίωμα στα πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κλάσης που ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας να περνούν ελεύθερα. Όμως για χώρες που δεν ανήκουν στις Παρευξείνιες, υπάρχουν περιορισμοί στη κλάση, στην χωρητικότητα και στο χρονικό διάστημα παραμονής στην Μαύρη Θάλασσα.

Στα αρχικά σχέδια το Κανάλι θα ήταν έτοιμο το 2023 τώρα όμως η καταληκτική ημερομηνία έχει μετατοπιστεί στο 2025–2026

Αναμένεται ότι από το Κανάλι θα περνούν κάθε μέρα 160 πλοία και θα κατασκευαστούν συνολικά 10 γέφυρες.

Πρόκειται για τιτάνιο έργο που η χρησιμότητά του είναι κυρίως γεωπολιτική και όχι οικονομική. Το έχουμε ξαναπεί η οικονομία είναι για τους ερασιτέχνες και η γεωπολιτική για τους επαγγελματίες.

Please follow and like us: