Επιστολή Ν. Φαρμάκη σε Σ. Λιβανό για τη στήριξη της χοιροτροφίας

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του κλάδου της χοιροτροφίας, που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης παραθέτει στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αυξημένη βαρύτητα που παρουσιάζει η χοιροτροφία στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επισημαίνει τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, δεδομένων των συνεπειών που υπάρχουν από την πανδημία, τον διεθνή ανταγωνισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής, παράγοντες που πλήττουν τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους στο μέλλον, ο κ. Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, ζητά:

-Να επισπευστούν οι διαδικασίες για άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι συνέπειες της πανδημίας

-Να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός de minimis προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών

-Να ενταχθεί ο κλάδος, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, σε εξειδικευμένα προγράμματα βιοασφάλειας των χοιροστασίων για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών, αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας του ελληνικού χοιρινού κρέατος καθώς και την προβολή και προώθησή του.

– Να υπάρξει μέριμνα για ένταξη της χοιροτροφίας σε δράσεις ενεργειακής αυτονομίας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, διαχείρισης αποβλήτων και εξοικονόμησης νερού

– Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος
«Είναι γεγονός ότι η χοιροτροφία αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της αγροτικής μας οικονομίας ο οποίος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, μειωμένης παραγωγικότητας και αθέμιτου- λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων- ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι εφόσον με τη στήριξη, τόσο του Υπ.Α.Α.Τ, όσο και τη δική μας, αυτά ξεπεραστούν, ο κλάδος, ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του χοίρειου κρέατος στους καταναλωτές, θα καταφέρει να ανακάμψει» τονίζει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.