Επιστολή Κ. Βραχωρίτη στον Προϊστάμενο του υποκαστήματος ΕΛ.Γ.Α Αγρινίου κ. Φέζο Βασίλειο

Επιστολή προς τον Προϊστάμενο του υποκαστήματος ΕΛ.Γ.Α Αγρινίου κ. Φέζο Βασίλειο σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιών που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητές μας και όχι μόνο, για δεύτερη χρονιά.

Καλούμε την διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α να δώσει λύσεις στην διαφαινόμενη απώλεια και την ζημία που θα υποστούν οι αγρότες μας.
Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν και Πρόεδροι της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων.

Αξιότιμοι κύριοι,
Αντιμέτωποι με το φάσμα μίας ακόμη καταστροφικής καλλιεργητικής περιόδου, της δεύτερης μόλις σε μια διετία , βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου.
Διαπιστώνουμε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι η τοπική παραγωγή για το 2024 αναμένεται πολύ μειωμένη, ίσως στα επίπεδα της ακαρπίας, με απώλεια σχεδόν του 70% καρπού σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις.
Οι κλιματικές συνθήκες του φετινού χειμώνα με τις υψηλές θερμοκρασίες, θυμίζουν πολύ εκείνες που επικράτησαν το 2023 στην περιοχή μας και προκάλεσαν μεγάλες ζημίες σε εκατοντάδες ελαιοκαλλιεργητές των Δημοτικών Ενοτήτων μας.
Το παρατεταμένο φθινόπωρο μέχρι και τις αρχές του νέου έτους, σε συνδυασμό με την έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών τον φετινό χειμώνα, οι οποίες είναι απαραίτητες ως ώρες ψύχους και προαπαιτούνται για να επιτευχθεί ικανοποιητική ανθοφορία των ελαιόδεντρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς.
Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από τον ΕΛΓΑ και τα κλιμάκιά του, να καταγράψουν και να αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή μας την παρούσα χρονική στιγμή αλλά και κατά την περίοδο της συγκομιδή, ώστε να διαπιστωθεί και να υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης της παραγωγής αλλά και η ζημιά που θα προκληθεί στον παραγωγό.
Η καλλιέργεια ελιάς στη Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων όπως επίσης και στις λοιπές Ενότητες του Δήμου μας αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα.
Πιστεύοντας ότι θα δείτε τα παραπάνω με θετική σκέψη και με στόχο την στήριξη των τοπικών παραγωγών, περιμένουμε τις ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου
Κωνσταντίνος Βραχωρίτης