Επιστολή του Απ. Κατσιφάρα στον Π. Κουρουμπλή για την άμεση λειτουργία του Περιφ. Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Δυτ. Ελλάδας.
Την άμεση και σωστή λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔΥ) του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΔΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΝΠΙΔ του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται στη Ναύπακτο, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την οποία κοινοποιεί στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο και στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο, ο κ. Κατσιφάρας σημειώνει πως έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην περιοχή Πλατανίτης Ναυπάκτου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο, όμως, δυστυχώς έως σήμερα το εργαστήριο ουδέποτε λειτούργησε παρά ελάχιστα στην αρχή.
«Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και οι μέθοδοι του οποίου είναι διαπιστευμένες για αναλύσεις υδάτων, χημικές και μικροβιολογικές και όχι μόνο» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνεχίζει: «Θεωρούμε επιτακτική την άμεση λειτουργία του και παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου και των υπευθύνων για την στελέχωσή του και τη λειτουργία του. Όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού αναγκάζονται να προσφεύγουν είτε στο ΚΕΔΥ Αθήνας, είτε σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια ή σε ιδιωτικά, με όλους τους κινδύνους αλλοιώσεων των δειγμάτων και επιβαρύνσεις. Παράλληλα, θα αποτελούσε σημαντικότατο εγχειρίδιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, θα μείωνε σημαντικά τα κόστη επιβάρυνσης, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και προσοδοφόρο με την εξυπηρέτηση φορέων του ιδιωτικού τομέα και θα ήταν κίνητρο για οργάνωση ορθής παρακολούθησης συστημάτων υδροδότησης».
Κλείνοντας ο Απ. Κατσιφάρας την επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας τονίζει πως «οι ανάγκες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις τόσες γεωγραφικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες αλλά και όμορων Περιφερειών, είναι σημαντικές και θα καλύπτονταν ουσιαστικά με τη λειτουργία του ΠΕΔΥ Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, θα αποτελούσε σημείο αναφοράς επιστημονικού κέντρου (υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ) σε τοπικό επίπεδο όχι μόνο στο τομέα ελέγχου νερών, αλλά και στον τομέα εργαστηριακών ελέγχων τροφίμων».