Επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών :αναμενόμενες και ανεξέλεγκτες

Ο κύκλος της βίας εν Ελλάδι και παγκοσμίως συνεχίζεται με λουτρά αίματος σε χώρους συγκέντρωσης ανυποψίαστων πολιτών και κτηριακά συγκροτήματα.

Ο πόλεμος των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα συνεχίζεται με πάσα αδιαφορία προς τη ζωή διερχόμενων ανθρώπων με  ριπές όπλων σε νυχτερινά κέντρα (LUX Συγγρού), βομβιστικές επιθέσεις (FEVER νυχτερινό κέντρο, βενζινάδικο Πειραιά) και προσφάτως επίθεση αλλοδαπού σε σχολείο στην Κυψέλη με εμφανή την παθογένεια στον Κλάδο Φύλαξης στη χώρα που δεν ασκεί σωστά το ρόλο του.

Στη Μόσχα το CROCUS (συναυλιακός χώρος) έγινε τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες πολίτες που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ ή τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ κανείς δεν ξεχνά τους απροστάτευτους πολίτες του Ισραήλ που μένουν αιχμάλωτοι της ΧΑΜΑΣ ή σκοτώθηκαν εν ψυχρώ στα γεγονότα του Οκτώβρη.

Η σύλληψη των δραστών για το μακελειό στη Μόσχα και οι πληροφορίες των τοπικών αρχών δίνουν σημαντικά στοιχεία για τις μεθόδους εγκληματιών και παραστρατιωτικών, καθώς και το στόχο που έχουν. Ο γράφων θα επιχειρήσει να απαντήσει σε 4 ερωτήματα :ποιος απειλεί, τι απειλείται, πως προστατεύεται, από ποιον.

Οι κινήσεις αυτές έχουν ένα κοινό παρονομαστή που λέγεται Οργανωμένο Έγκλημα. Μέσα στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνεται και η τρομοκρατία για πολιτικούς/θρησκευτικούς λόγους. Είτε με σκοπό το οικονομικό κέρδος είτε πολιτικά οφέλη η Διακήρυξη  της Νάπολης θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών :ιεραρχία – καταμερισμός εργασίας – κίνητρο το κέρδος κάθε είδους – χρήση βίας κάθε κατηγορίας (ένοπλη ή ψυχολογική). Στην κατηγορία οικονομικό κέρδος οι συμμορίες θεωρούνται οι τύπου Greek Mafia με στόχο διακίνηση ναρκωτικών ουσιών – σωματεμπορία κτλ. Η δράση τους σχετίζεται με ένοπλες ενέργειες /βόμβες σε επιχειρηματίες και σε αντίπαλες ομάδες για έλεγχο σε συγκεκριμένη περιοχή και είσπραξη εύκολου χρήματος ακόμα και με εκβιασμό.

Η δεύτερη κατηγορία τρομοκρατών είναι η πιο ενδιαφέρουσα. Στόχος η αλλαγή της πολιτικής ή θρησκευτικής κατάστασης σε ένα γεωγραφικό χώρο και τους πολίτες του. Το κέρδος απευθύνεται είτε στα ίδια τα μέλη των ομάδων αυτών είτε στη χώρα – υπηρεσία πληροφοριών για τις οποίες δρουν ως στελέχη – συνεργάτες. Άρα πιθανός δάκτυλος έξωθεν να κρύβεται πίσω από ομάδες πολιτικού – θρησκευτικού <<ακτιβισμού>>. Εδώ ξεδιπλώνεται η γκάμα όλων των μεθόδων ανορθόδοξου πολέμου :τυφλά χτυπήματα σε αμάχους και στα σημεία πυκνής συγκέντρωσης τους (Γάζα, Μόσχα) για εκφοβισμό και επικυριαρχία και Κυβερνοεπιθέσεις /ένοπλες ενέργειες σε Κέντρα Λήψης Αποφάσεων για στέρηση δυνατότητας μιας κοινωνίας να διαχειριστεί την κατάσταση με σκοπό την πιο εύκολη <<παράδοση>> στις επιθυμίες των δραστών.

Οπότε απαντήθηκε το ερώτημα :τι απειλείται. Τώρα το άρθρο θέτει το πλαίσιο προστασίας όλων αυτών :ποιος και πως προστατεύει τα παραπάνω; Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας (Αστυνομία, Λιμενικό, Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ιδιωτική Φύλαξη). Το πρώτο στάδιο είναι η διείσδυση και συλλογή πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες για πυρήνες ομάδων τρομοκρατικής δράσης ή αλλοδαπών υπηρεσιών για έγκαιρη ενημέρωση. Το δεύτερο στάδιο είναι η καταστολή τους από ειδικές δυνάμεις τύπου ΕΚΑΜ/ΜΥΑ-ΛΣ πριν αναλάβουν δράση.

Το τρίτο στάδιο είναι η προστασία υποδομών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται κτήρια υπηρεσιών /κέντρων ψυχαγωγίας με τα συναφή στοιχεία (προστασία απορρήτου και επικοινωνιών) και κοινόχρηστοι χώροι. Η αναβάθμιση της Ιδιωτικής Φρούρησης με νέα εκπαίδευση – εξοπλισμό – κανόνες εμπλοκής καθίσταται αναγκαία, διότι συμπληρώνει κενά των Κρατικών Υπηρεσιών Επέμβασης και δρα έμμεσα (ως  μηχανισμός ειδοποίησης) και άμεσα υπέρ της Δημόσιας /Εθνικής Ασφάλειας, ανάλογα με τη σημασία του στόχου που δέχεται την επίθεση.

Το τέταρτο στάδιο είναι η ενσωμάτωση του μαθήματος της Αυτοάμυνας (ένοπλη και μάχη σώμα με σώμα) στα σχολεία και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για ενήλικες με παροχή κινήτρων (πχ μοριοδότηση σε διαγωνισμούς) όπως τα αντίστοιχα για ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή για παράδειγμα. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους.

Όλα τα παραπάνω δυσάρεστα γεγονότα είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας ανά τον κόσμο και κυρίως στη χώρα μας. Ο γράφων( και όχι μόνο) τα είχε προβάλλει πριν συμβούν και εκφράζει αμφιβολία για το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα και θέληση επαρκούς αντίδρασης στο κύμα βίας που βλέπουμε ήδη και θα δούμε μελλοντικά.

(Φωτό : Arcadia portal)