Επιδότηση 200 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή ελαστικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιδοτήσει με 200 ευρώ την αγορά νέων ελαστικών προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου και η εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της.

Η Ε.Ε μεταξύ άλλων εξετάζει και τους ρύπους που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο κατά τη χρήση του, τόσο από τα φρένα, του, μέσω της φθοράς στα τακάκια, όσο και από τα ελαστικά, μέσω της τριβή τους στο οδόστρωμα και την απελευθέρωση μικροπλαστικών στην ατμόσφαιρα.

Μάλιστα για τα ελαστικά, υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν, εκτός από την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και την αγορά “πράσινων” ελαστικών που ταξινομούνται στις κατηγορίες Α και Β.

Τα ελαστικά, ιδίως λόγω της αντίστασης κύλισης, ευθύνονται για το 20 έως 30% της κατανάλωσης καυσίμου των οχημάτων. Η ελάττωση της αντίστασης κύλισής τους θα βοηθήσει, συνεπώς, να μειωθούν οι εκπομπές, προσφέροντας παράλληλα εξοικονόμηση στους καταναλωτές χάρη στη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Ο Fabio Bertolotti, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ελαστικών και Πλαστικών Assogomma έκανε πρόταση στην ιταλική κυβέρνηση για να εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις ελαστικών.

Σύμφωνα με τον Bertolotti, η Ιταλία χρειάζεται 40 δισ. λίτρα καυσίμων (βενζίνη και diesel) ετησίως και η χρήση ελαστικών κατηγορίας Α ή Β θα μειώσει το νούμερο αυτό κατά 2 δισ. λίτρα, κάτι που ισοδυναμεί με 7 εκατ. τόνους CO2 λιγότερους. Επίσης οι καταναλωτές θα πληρώσουν 4 δισ. ευρώ λιγότερα για την αγορά καυσίμων.

 

autoblog.gr

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: