Επίδομα ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Πλήρης οδηγός:

Με τρία ψηφιακά σημεία εξυπηρέτησης, οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν να αποσπάσουν επίδομα σε περίπτωση ασθένειας το οποίο ανέρχεται στο 50% του ημερήσιου ημερομισθίου.

Επίδομα ασθενείας: Τα σημεία εξυπηρέτησης

Τα σημεία εξυπηρέτησης για την υποβολή της αίτησης είναι δύο:

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΕΔΩ

Επίδομα ασθενείας: Εκτιμώμενος χρόνος για τη χορήγησή του

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, ο εκτιμώμενος χρόνος χορήγησης του επιδόματος ασθενεάις είναι δύο μήνες.

Όπως αναφέρει το gov.gr, οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν το διάστημα που απουσίασαν από την εργασία τους λόγω ασθένειας για να πάρουν το επίδομα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν ο εργοδότης επιβεβαιώσει ηλεκτρονικά πως δεν εργαστήκατε κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας.

Οι ασφαλισμένοι θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Οι εργοδότες θα χρειαστούν τους κωδικούς τους για την καταχώρηση Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Η ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης επιδόματος ασθενείας αφορά στην απουσία από την εργασία από κοινή νόσο και όχι λόγω ατυχήματος.

Επίδομα ασθενείας: Τι θα χρειαστείτε

 • Αριθμό λογαριασμού IBAN. Εφόσον ο IBAN είναι καταχωρημένος στα ατομικά στοιχεία στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, τότε εμφανίζεται προσυμπληρωμένος και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να τον επεξεργαστεί και να τον αποθηκεύσει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του επιδόματος ασθένειας.
 • ΑΦΜ ή Α.Μ.Ο.Ε. εργοδότη. Προς το παρόν, αιτήσεις που αφορούν σε Οικοδομοτεχνικό έργο δε μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα όπου κατευθύνει τον ασφαλισμένο να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του για να καταθέσει την αντίστοιχη αίτηση.
 • Καταχώρηση χειρόγραφης γνωμάτευσης και Upload αρχείου. Σε περίπτωση που η γνωμάτευση δεν εχει καταχωρηθεί ηλεκτρονικά από τον θεράποντα ιατρό.

Επίδομα ασθενείας: Τα βήματα για την ηλεκτρονική αίτηση – Η διαδικασία

 1. Εισαγωγή στοιχείων δικαιούχου
 2. Επιτυχής ταυτοποίηση των στοιχείων δικαιούχου
 3. Μη επιτυχής ταυτοποίηση δικαιούχου
 4. Επεξεργασία επιπλέον πεδίων. Επεξεργασία επιπλέον πεδίων που είναι απαραίτητα για την υποβολή της αίτησης επιδόματος ασθένειας
 5. Επιβεβαίωση στοιχείων Υπεύθυνης δήλωσης. Αφού έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία, για να μπορέσει να συνεχίσει θα πρέπει να τσεκάρει το check box για την ορθότητα των στοιχείων που έχει υποβάλει ο δικαιούχος.
 6. Προσθήκη στοιχείων εργοδότη
 7. Αναζήτηση Γνωμάτευσης θεράποντα ιατρού. Ηλεκτρονική άντληση γνωμάτευσης: Καταχωρεί υποχρεωτικά τον κωδικό γνωμάτευσης και πραγματοποιεί αναζήτηση.Τα στοιχεία της γνωμάτευσης επιστρέφονται και εμφανίζονται στην οθόνη.
 8. Καταχώρηση χειρόγραφης γνωμάτευσης και Upload αρχείου
 9. Επιβεβαίωση υποβολής. Εμφανίζεται η σύνοψη της αίτησης που πρόκειται να υποβληθεί.
 10. Επιλογή δήλωσης ότι τα στοιχεία είναι αληθή. Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή.
 11. Μήνυμα ολοκλήρωσης υποβολής
 12. Παραλαβή βεβαίωσης έγκρισης εργοδότη μέσω πλατφόρμας. Είσοδος στο υποσύστημα εργοδοτών της «Πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Ασθενείας».
 13. Παραλαβή βεβαίωσης απόρριψης εργοδότη μέσω πλατφόρμας
 14. Έκδοση Απόφασης χορήγησης χρηματικού ποσού
 15. Πίστωση χρηματικού ποσού στον δικαιούχο

 

workenter.gr

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: