Εορτασμός του Νεομάρτυρα Αγρινίου Ιωάννη Βραχωρίτη-Πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας(φωτό-βίντεο)

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης Βραχωρίτης του εξ Αγαρηνών. Στον τόπο μαρτυρίου του εορτάζεται και φέτος η μνήμη του.

Σήμερα Πέμπτη παραμονή της εορτής του, το απόγευμα στις 18:30 μ.μ. τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, παρουσία πιστών, στο εκκλησάκι του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου του εξ Αγαρηνών, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, κάτω από τον πλάτανο.

Αύριο Παρασκευή το πρωί θα τελεσθεί, στο εκκλησάκι του Αγίου, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Ο τόπος μαρτυρίου θα είναι ανοικτός όλη την ημέρα της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα 5:30μμ θα τελεσθεί η παράκληση του Αγίου Ιωάννου.

Κάθε κάτοικος αξίζει να τιμήσει τον Νεομάρτυρα που με το αίμα του ευλόγησε τη γη του Αγρινίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μουσουλμάνος και το όνομά του ήταν Χασάν. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και ερχόμενος στο Βραχώρι ως Δερβίσης (με θρησκευτική και πολιτική εξουσία) γνώρισε τον Χριστό από τον τότε ιερέα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, του πρώτου ενοριακού ναού στο Βραχώρι (1664).

Βαπτίσθηκε χριστιανός στην Ιθάκη και επιστρέφοντας στο Βραχώρι τον συνέλαβαν. Υπέστη πολλά μαρτύρια, οδηγήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου που ήταν χώρος εκτελέσεων των Ελλήνων και αποκεφαλίσθηκε ανάμεσα στον ιστορικό πλάτανο και το πηγάδι που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και ο χώρος αυτός, που βάφτηκε με το αγιασμένο του αίμα, ονομάστηκε τόπος του μαρτυρίου του.

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στον τόπο μαρτυρίου του θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του.

Please follow and like us: