Εορτή Ιεροψαλτών 4 Δεκεμβρίου

Στις 4 Δεκεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Δαμασκηνού, προστάτου των Ιεροψαλτών. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός υπήρξε διαπρεπέστατος θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. και μέγας πατήρ της εκκλησίας.

Τα έργα του  διακρίνονται σε δογματικά, αντιρρητικά, απολογητικά, ηθικά, ομιλίες, ερμηνευτικά, αγιολογικά και υμνογραφικά.

Ο Δαμασκηνός είναι ένας από τους σπουδαιότερους μελωδούς της Εκκλησίας και το ποιητικό του έργο θεωρείται από τα σημαντικότερα στην ορθόδοξη υμνογραφική παράδοση. Είναι ένας από τους εισηγητές του ποιητικού είδους των Κανόνων.

Σώζονται 90 Κανόνες του, από τους οποίους οι 14 έχουν συμπεριληφθεί στα λειτουργικά βιβλία. Περίφημος είναι ο «Κανών εἰς τό ἅγιον Πάσχα» και το υμνογραφικό τμήμα των Κυριακών στο βιβλίο της Παρακλητικής, γνωστό ως Οκτώηχος της Κυριακής όπου ψάλλουμε ανά τους αιώνες τους αναστάσιμους ύμνους. Οι ύμνοι του επηρέασαν τους μεταγενέστερους ποιητές και απετέλεσαν τον πυρήνα των ακολουθιών της εβδομάδος.

Για αυτόν τον λόγο, η 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους έχει οριστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιεροψαλτών Ελλάδος, καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους Ιεροψαλτών ανά την ελλαδική περιφέρεια, ως επίσημη εορτή των Ιεροψαλτών.

Ο σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», με έδρα την πόλη του Αγρινίου, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, έψαλε με πολυμελή χορωδία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου, τόσο το απόγευμα στην ακολουθία του εσπερινού (3 Δεκεμβρίου), όσο και στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της κυρίως ημέρας της εορτής (4 Δεκεμβρίου).

Το δεξιό αναλόγιο απαρτιζόταν από τους καθηγητές των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής των πόλεων του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ το αριστερό, από μέλη του συλλόγου Ιεροψαλτών. Και οι δυο χοροί απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Προστάτου ημών, Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Τη διεύθυνση του δεξιού χορού ανέλαβε ο κύριος Καντάνης Κωνσταντίνος στον εσπερινό και ο κύριος Λανάρας Κωνσταντίνος στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία. Τον αριστερό χορό διηύθυνε και τις 2 ημέρες της εορτής ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κύριος Φούκας Ανδρέας. Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τα μέλη που κοπίασαν στις πρόβες και συμμετείχαν στις ακολουθίες της εορτής.

Κατά την ημέρα αυτή, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός. Ο σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας εύχεται ολόψυχα έτη πολλά στον Μητροπολίτη της τοπικής μας εκκλησίας και δεόμεθα ο Τριαδικός Θεός να του χαρίζει υγεία και δύναμη ώστε να υπηρετεί τον λαό του, που τόσο αγαπά, με πίστη και αφοσίωση.

Ακόμη, τον ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας για την πρόσκλησή του να ψάλλει ο σύλλογος Ιεροψαλτών στα ονομαστήριά του στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου, τιμώντας παράλληλα και τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Ευχόμαστε, κατά την Ποιμαντορία του στην τοπική μας εκκλησία, να συνεργαζόμαστε με αγάπη, ομόνοια και σεβασμό, υμνώντας πάντοτε το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Τέλος, ο σύλλογος εύχεται χρόνια πολλά σε άπαντες τους ιεροψάλτες της Μητροπόλεώς μας, από αυτούς που ψάλλουν σε κεντρικούς ναούς της περιοχής, μέχρι εκείνους που εξυπηρετούν μικρές ενορίες σε απομακρυσμένα χωριά.

Ο Άγιος Ιωάννης Ο Δαμασκηνός να δίνει δύναμη στους «κοπιώντας ψάλλοντας», οι οποίοι αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητα τους για να διακονούν τα Ιερά Αναλόγια, και να πρεσβεύει υπέρ των ψυχών ημών.