Ενδείξεις για οικονομικό κραχ και παγκόσμιο πόλεμο

Οι εξελίξεις τρέχουν και γεγονότα συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο ενώ οι ισορροπίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των κρατών αρχίζουν να κλονίζονται.

 

Ο ενεργειακός και γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει, καινούριες δυνάμεις αναδεικνύονται και συγκρούσεις ξεφυτρώνουν. Όλα αυτά στην πλάτη των λαών που υποφέρουν από πληθωρισμό, ανεργία και ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Οι γκάφες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η ανάδειξη της Κίνας σε περιφερειακή δύναμη και η αδιέξοδη σύγκρουσιακη πολιτική του Biden  που ενώνει Ρωσία και Κίνα σε ισχυρό δίπολο απειλητικό για τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Κίνα κάθε άλλο παρά ζημιά είχε μετά από τη στρατηγική της σχέση με το Πακιστάν,το οποίο ελέγχει μέσω των Ταλιμπαν το Αφγανιστάν. Κοινές ασκήσεις Κινέζο – Ρωσικές έχουν σημειωθεί βάζοντας το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον σε καθεστώς φόβου. Η συμμαχία AUKUS με αφορμή τις επιθετικές κινήσεις της Κίνας στην Ταϊβάν <<ψήνουν >> σιγά σιγά την παγκόσμια σύγκρουση. Ήδη Βρετανοί και Γάλλοι ανώτατοι αξιωματικοί μιλούν γι αυτό και οι χώρες τους προετοιμάζονται. Η δική μας?

Η κατάσταση των πάγων της Αρκτικής ευνοεί την ενεργειακή θέση της Ρωσίας, η οποία μέσω του Nord Stream επιθυμεί μονοπώλιο. Το σχέδιο της χαλάνε τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με τον East Med, που μέσω Τουρκίας θέλει να σταματήσει. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει λόγω υιοθέτησης ακριβών μορφών ενέργειας (ανεμογεννητριες), κάτι που θα σηματοδότησε και πολιτικές εξελίξεις. Για να παρέχουν ρευστότητα στις τράπεζες τα κράτη απέσπασαν ποσά απο άλλες ανάγκες δημιουργώντας νέα κενά.Η συνεχής αγορά ακινήτων (real estate) θα επιδεινώσει το πρόβλημα . Η ψευτο-πανδημία του Covid  μείωσε τα ΑΕΠ παγκοσμίως. Να θυμηθούμε ότι η κρίση του 2018 δεν έχει τελειώσει.

Το ισλαμικό στοιχείο όπως πάντα παρόν. Η Τουρκία με ηγεμονικό κίνητρο να κυριαρχεί  στους μουσουλμάνους αναστατώνει την περιοχή. Η τρομοκρατία φανατικών του Ισλάμ έχει θέσει τη Γαλλία, μια μεγάλη δύναμη με σοβαρό εσωτερικής ασφαλείας, σε ρόλο παρέμβασης. Μετά το φιάσκο της Αυστραλίας η Γαλλία αποφάσισε να επέμβει και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία είχε παρελθόν. Στα πλαίσια αυτά προέκυψε η συμφωνία με τη χώρα μας. Η Τουρκία ενοχλημένη από αυτή την εξέλιξη ξεκίνησε ένα κρεσέντο προκλήσεων με αρνητικό γι αυτή όφελος. Η χώρα μας αναβαθμίζει τη θέση της σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και ικανότητας και γεωπολιτική σημασία.

Για πολλοστή φορά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εξελίξεις γεωπολιτικά σημαντικές μπορουν να επηρεάζουν τη ζωή μας. Οπότε και οι πολιτικές μας επιλογές θα πρέπει να είναι ανάλογης σοβαρότητας.

 

Please follow and like us: