Ενέργεια : Ευκαιρίες και προκλήσεις για τη χώρα και την τσέπη μας

Τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται διαρκώς σε πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στο Γαλλικό ερευνητικό στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα προωθούν την έννοια της <<πράσινης>> ενέργειας ακολουθώντας οδηγίες της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα 2 υπάρχει ένας σύνδεσμος που κρύβει παρασκήνιο. Αφορά την ενεργειακή κρίση παγκοσμίως. Ο χειμώνας που έρχεται θα δυσκολέψει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και την οικονομία πολλών κρατών. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κύριο και καθοριστικό μέρος της λύσης.

Οι ιθύνοντες χρόνια τώρα έχουν γνώση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Θέλοντας και μη η κυβέρνηση θα αναγκαστεί υπό το βάρος της διεθνούς και κυρίως ευρωπαϊκής πίεσης να τα εκμεταλλευτεί οικονομικά (δηλαδή να επιτρέψει τη διαχείριση τους από ξένες εταιρείες). Αυτό αυτομάτως θα αναβαθμίσει οικονομικά και γεωπολιτικά τη χώρα μας.

Τι σημαίνει αυτό? Σύμφωνα με ειδικούς η κατάσταση των πάγων του Β. Πόλου ευνοεί τη Ρωσία, η οποία υπόσχεται μέσω του Νord Stream να καλύψει ως μοναδική πηγή τις ανάγκες των Ευρωπαίων. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα. Από τα 29 τρις φυσ. αερίου μπορεί να παρέχει μόνο τα 125 δις. Τα άλλα 240 που χρειάζεται αδύνατον δεδομένου ότι μεταφέρει 40 τρις στην Κίνα και στις κοντινές χώρες. Τα κοιτάσματα των Αμερικανών έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες.

Εδώ έρχεται ο ρόλος της Ελλάδος. Πριν 250 εκατομμύρια χρόνια Ανατολική Μεσόγειος και Περσικος Κόλπος (με τα πετρέλαια) ήταν ενιαία θάλασσα. Άρα και η περιοχή μας έχει τις ίδιες παραγωγικές δυνατότητες. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της ΔΕΗ, στη Μεσογειακή Ράχη (από Κεφαλλονιά μέχρι το κοίτασμα Zor του Ισραήλ) εντοπίστηκαν 25 στόχοι που παρέχουν 60 τρις φυσ. αέριο, εκ των οποίων αξιοποιούνται τα 50, και 100 δις πετρέλαιο. Από Ιεράπετρα μέχρι Κυπριακή ΑΟΖ εκτιμώνται άλλοι 25 στόχοι παρόμοιας παραγωγής. Όλα αυτά σύμφωνα με γεωλόγους. Φυσικό αέριο θα παραχθεί μέσα σε 36 μήνες όπως εκτιμάται με μια επένδυση 24 δις(αρκετά ακριβή αλλά υλοποιείται σταδιακά) που θα αποφέρει για 60 χρόνια 250.000 θέσεις εργασίας σε Έλληνες με κατώτατο μισθό 4000 ευρώ το μήνα. Επίσης μικρότερα κοιτάσματα αξίας 6 δις αναμένεται να εντοπιστούν με πυκνές γεωλογικά έρευνες από γαλλικές εταιρείες. Να γιατί η λύσσα των Τούρκων με το γαλλικό ερευνητικό.

Η περιοχή της Ηπείρου και ιδιαίτερα η περιοχή της Άρτας βγάζει το καλύτερο πετρέλαιο στην Ευρώπη, όμοιο με του Κοζακ της Αυστραλίας. Να μια λύση του εργασιακού της περιοχής (Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος, κατά συνέπεια και Αιτ/νια). Εταιρείες με εμπειρία στην εξόρυξη θα αναβαθμίσουν το βιώσιμο επίπεδο των κατοίκων ραγδαία. Το ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει. Οι τοπικές οικονομίες θα ζωντανέψουν ξανά.

Όλα φυσικά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αυτό το ανόητο παραμυθάκι περί <<κλιματικής αλλαγής >> και δήθεν πράσινης ανάπτυξης εξυπηρετεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η σωτηρία της Ελλάδος βρίσκεται στα χέρια της. Το έθνος (ή λαός κατά άλλους) πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Please follow and like us: