Επιστρέφοντας πάλι σε <<οικονομικά μονοπάτια>> ασχολείται ο γράφων με την Ελληνική οικονομία μετά τον ιό και μεσούσης της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.
Μόνο καλά λόγια δεν μπορεί να πει κανείς για την γενικότερη κατάσταση, που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες χώρες. Παρά τα ψέμματα και τις ρητορικές περί ηγεσίας της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση (χωρίς να ξέρουμε πότε έγινε η 3η) ο απλός πολίτης δοκιμάζει στο <<πετσί>> του την κακή δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Μεγάλο αγκάθι η μη παραγωγή. Το 2010 κάποιοι μιλούσαν για επιστροφή στη δραχμή. Μέγα λάθος. Η παγκόσμια οικονομία είναι μια Μονόπολη με κανόνες. Οι τελευταίοι αφορούν την ασφάλεια και το κέρδος, καθώς και τις δυνατότητες του κάθε κράτους. Μια χώρα συνεχώς δανειζόμενη και μη παραγωγική και εξαγωγική ποιος να την υπολογίσει. Δεν έχει καταλάβει κανένας το αυτονόητο :είναι απαραίτητες οι εξαγωγές για τα κέρδη. Και οι επενδύσεις το ίδιο.
Έχει ξανά γραφτεί ότι κανείς επενδυτής δεν εμπιστεύεται τη χώρα μας. Είναι λογικό όταν η χώρα μας δεν παρέχει διευκολύνσεις που παρέχουν άλλοι να μην πατάει κανένας. Το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό είναι αξιόλογο αλλά η διαφθορά <<καλπάζει>>. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Κοέν πριν χρόνια ήρθαν σε Δήμο της Αττικής Ισραηλινοί επιχειρηματίες για συζητήσεις με τις τοπικές αρχές, οι οποίες δεν ήταν τυπικές στο ραντεβού και το μετέφεραν τελευταία στιγμή για άλλη μέρα. Η γνωστή Ελληνική ανοησία, πέραν όλων των άλλων. Δεν πάμε μπροστά έτσι.
Ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί καθίζηση με τους κτηνοτρόφους να παραπονιούνται για την τιμή του γάλακτος και να πωλούν τα κοπάδια τους. Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει στα όρια του. Τα έξοδα που υπερβαίνουν τα κέρδη έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό τους. Η λάθος διαχείριση των επιδοτήσεων που κάποιοι θα σκεφτούν δικαίως δεν αναιρεί την υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για τον πρωτογενή τομέα ούτε δικαιολογεί την αδιαφορία ως προς το να τον αξιοποιήσει παραγωγικά.
Σε αριθμούς σύμφωνα με γνωστό ιστότοπο οικονομικών θεμάτων (e-forologia.gr) το ΑΕΠ έκανε άνοδο +7,81%, και οι εξαγωγές 31,5 %. Αύξηση παρατηρήθηκε σε λιανικό εμπόριο , επενδύσεις, τουρισμό, οικοδομές. Η χώρα θα ωφεληθεί και από εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τη βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μια <<παρηγοριά>> στον άρρωστο που λέγεται Εθνική Οικονομία. Η σχεδόν μηδενική παραγωγή, ο γενικά μικρός αριθμός επενδύσεων, η ανεργία, ο πληθωρισμός και η φοροδιαφυγή είναι συμπτώματα που χρήζουν θεραπείας.