Ελλάδα-Αλβανία: σχέσεις αμφίσημες

 Τα γεγονότα στη Βόρειο Ήπειρο με τη φυλάκιση του Δημάρχου και άλλων τοπικών αρχόντων Ελλήνων της ομογένειας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελληνική πολιτική ηγεσία όσο και στους Έλληνες πολίτες. Η πρώτη προειδοποίησε τη γείτονα χώρα με προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία στην Ε. Ε. Ο δήμαρχος παρά ταύτα παραμένει στη φυλακή μαζί με τους υπόλοιπους.

Το κεφάλαιο των σχέσεων των 2 χωρών τον τελευταίο αιώνα είναι γεμάτο προβλήματα, όχι ότι επί περιόδου Επανάστασης δεν υπήρχαν. Οι Αλβανοί είναι απόγονοι του Ελληνικού φύλου των Ιλιρρίων,οι οποίοι δέχτηκαν την επιρροή του Ισλάμ και έγιναν <<δεξί χέρι >> των Τούρκων κατακτητών. Η Ιταλία στη συνέχεια στα πλαίσια της δικής της Μεγάλης Ιδέας (ιδίως της πολιτικής Μάρε Νόστρουμ του Μουσολίνι) αφού εισήλθε στο φιλικό έδαφος της Αλβανίας το 1939, ενισχύθηκε από τους γηγενείς και  εισέβαλε στη χώρα μας το 1940.

Στην Ήπειρο επί Κατοχής μαζί με Ρουμάνικα τάγματα προσπάθησαν να επιβάλλουν την αλλοίωση της Εθνικής Συνείδησης του ντόπιου Ελληνικού πληθυσμού, ενώ κατέφυγαν μετά την απελευθέρωση προς Βορράν για να αποφύγουν τα αντίποινα των ανταρτών.

Τη σκυτάλη στην <<καθοδήγηση>> της Αλβανικής δραστηριότητας παίρνει ξανά η Τουρκία, με μια δυναμική διαχείριση των ισλαμικής θρησκείας κατοίκων της Βαλκανικής χερσονήσου με στρατιωτικές συμμαχίες και οικονομικό έλεγχο της χώρας. Στον Αυλώνα υπάρχει βάση Τουρκικών υποβρυχίων ενώ Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους Αλβανούς συναδέλφους τους. Η Τουρκική ΜΙΤ συνεργάζεται με τις 2 αντίστοιχες υπηρεσίες της Αλβανίας (SHISH και SHIU) σε αντικείμενα που όλοι καταλαβαίνουμε (βλέπετε Μάνου Ηλιάδη <<οι Τουρκικές Υπηρεσίες και η δράση τους στην Ελλάδα>>) Στην ουσία η χώρα έχει γίνει Τουρκικός <<δορυφόρος >> με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ποιος φταίει για το θράσος της Αλβανικής συμπεριφοράς; Φυσικά η Ελλάδα ως εξωτερική πολιτική. Για ακόμα μια φορά τρώμε δάγκωμα από αυτούς που <<ταΐζουμε>>. Η χώρα μας είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στη

Γείτονα και ο πιο βασικός υποστηρικτής στην προσπάθεια ένταξης της στην Ε. Ε. Στο τελευταίο ο κορυφαίος διπλωμάτης Γ. Αυφαντής είχε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ίδια η Αλβανία θέλει να μπει στην Ε.Ε. Θεωρεί ότι επιδιώκει να καταχραστεί τα κονδύλια της Ε. Ε. ως υποψήφιο μέλος απλά, άρα είναι ανόητο από Ελληνικής πλευράς να επιδιώκουμε να τη βοηθήσουμε σε ένταξη, όταν μάλιστα η ίδια δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα, μέρος του οποίου είναι και πολιτικοί άρχοντες, ελέγχει την εξουσία μαζί με εκτεταμένη διαφθορά και φτώχεια. Την ονόμασε <<Κολομβία της Ευρώπης >>. Κατέκρινε έντονα την εγκατάλειψη της Ελληνικής μειονότητας από το Εθνικό Κράτος και τις γελοίες <<επιθέσεις φιλίας>> προς την Αλβανική πλευρά. Ο γράφων συμφωνεί σε όλα, δεδομένης της εχθρικής στάσης πολλών Αλβανών πολιτικών και πολιτών (ας μην κοροϊδευόμαστε), της αφετηρίας πολλών εγκληματικών δραστηριοτήτων από Αλβανικό έδαφος (διακίνηση ναρκωτικών, μεταναστών, σωματεμπορία, πώληση οργάνων), συμμαχία με Τουρκία και κατασκοπεία /ανορθόδοξο πόλεμο υπέρ της(βλέπετε περίπτωση Μαρίνου Ζαπάτη στην Κέρκυρα το 1997 και τα αίτια της) .Τώρα τι κάνουμε όμως;

Αφού συμφιλιώσουμε την κοινωνία μας με την κοινή λογική θα πρέπει, μετά τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα, να δούμε ΚΑΙ τις σχέσεις μας με τους Αλβανούς γείτονες μας. Να ξεκαθαριστεί ότι οι νέες γενιές Αλβανών εν Ελλάδι έχουν αγαπήσει τη χώρα μας και αυτό πρέπει να σημειωθεί θετικά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι και αξίζουν την υποστήριξη όλων. Μη ευπρόσδεκτη όμως είναι κάθε ανθελληνική συμπεριφορά σε κάθε πολίτη μας ή κρατικό θεσμό. Δεν νοείται χώρα με τέτοια προβλήματα να εκμεταλλεύεται την ηθελημένη αφέλεια της Ελλάδας με όσο ανόητο τρόπο και αν αυτή συμπεριφέρεται. Οι αδίκως πολλές προσφορές της χώρας μας προς τους γείτονες καλό θα ήταν να εκτιμώνται.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

(Πηγή εικόνας :Ελευθερία online)