Εκλογές Ιταλία: Νίκη του δεξιού συνασπισμού δείχνουν τα πρώτα exit polls – Πάει για πρωθυπουργός η Μελόνι -Πρώτη με 22-26%

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα exit polls αφότου έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών στην Ιταλία.

Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εξασφαλίζοντας σημαντικό προβάδισμα και στη Βουλή και στη Γερουσία, σύμφωνα με τα exit poll και όλα δείχνουν πως θα είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερίζει την πλειοψηφία με διαφορά και θεωρείται βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ιταλίδα πρόεδρο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της χώρας.

Όπως αναμενόταν, ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41%-45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει μεταξύ 41% και 45%.

Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 – 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο συνασπισμός των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό συνασπισμό
Δεξιά-Κεντροδεξιά 41-45% και 227 έως 257 έδρες
Κεντροαριστερά 25,5%-29,5% και 78 έως 98 έδρες
Κίνημα 5 Αστέρων 13,5%-17,5% και 36 έως 56 έδρες
Δράση-Βίβα Ιτάλια 6,5% έως 8,5% και 15 έως 15 έδρες
Αποτελέσματα ανά κόμμα σύμφωνα με exit poll της La Repubblica
Αδερφοί της Ιταλίας 22 – 26%
Δημοκρατικό Κόμμα 17 – 21%
Κίνημα 5 Αστέρων 13,5 – 17,5%
Λέγκα του Βορρά 8,5  – 12,5%
Φόρτσα Ιτάλια 6 – 8%
Πράσινοι – Αριστερά 3 – 5%
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός φαίνεται πως θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

Το Sky24 στη δική του προβολή για την κατανομή των εδρών δίνει για τη Βουλή 228 για τη Κεντροδεξιά, 95 για την Κεντροαριστερά και 47 για το Κίνημα 5 Αστέρια. Στη Γερουσία και πάλι υπερέχει η Κεντροδεξιά με 115 έδρες, 44 για την Κεντροαριστερά και 24 για το Κίνημα.

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο αναμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών, σε περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή.

Η Βουλή έχει πλέον 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Μέχρι σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο μετά το δημοψήφισμα το 2020.

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία
H εκλογική διαδικασία στην Ιταλία προχώρησε χωρίς προβλήματα με τα εκλογικά κέντρα να υποδέχονται εκατομμύρια Ιταλούς για την ανάδειξη των νέω αιρετών οργάνων και της κυβέρνησης κατ’ επέκταση.

Ωστόσο, οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα σημαίνουν ότι μπορεί να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να γίνει γνωστή η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Aυτές οι εκλογές είναι πιθανό να δημιουργήσουν την πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε η Ιταλία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ένας συνασπισμός με επικεφαλής τους Αδερφούς της Ιταλίας της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστική προέλευση, αναμένεται να εξασφαλίσει μια σημαντική νίκη και στα δύο αιρετά σώματα, το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία.

Αν συμβεί αυτό, η Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ η Ευρώπη αναμένει τουλάχιστον με προβληματισμό το εκλογικό αποτέλεσμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ

Υπάρχουν 400 έδρες προς διεκδίκηση στο κοινοβούλιο και 200 ​​στη Γερουσία
Ο δεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας, περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia, υπό την ηγεσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το PD, το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, τρέχει με την υποστήριξη ορισμένων δευτερευόντων, αριστερών, φιλοευρωπαϊκών και πράσινων κομμάτων, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα. Το Κίνημα των 5 Αστέρων παραμένει εκλογικά αυτόνομο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

 

iefimerida.gr

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: