ΕΙΝΝΑΑ: Απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά του Διοικητή του Νοσοκομείου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΝΑΑ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 21/31-10-2022

Το ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά του Διοικητή του Νοσοκομείου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας σε συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες με τους ιατρούς της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Αγρινίου.

Συγκεκριμένα στην Παθολογική κλινική μετά την παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή λόγω συνταξιοδότησης και 1 ακόμη παθολόγου καθώς και 2 συναδελφισσών που είναι εκτός εργασίας λόγω κύησης, έχουν απομείνει 4 ιατροί στην παθολογική κλινική και 1 συνάδελφος παθολόγος στο ΤΕΠ ο οποίος είναι στα πρόθυρα της παραίτησης τον επόμενο μήνα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι συνάδελφοι εξάντλησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας τη Διοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου, ότι δε μπορεί να διαμορφωθεί ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης για τις τελευταίες περίπου 10 μέρες του μήνα Οκτωβρίου καθώς και για τους επόμενους μήνες.

Τόνισαν ότι δε μπορεί 1 ειδικευμένος παθολόγος να εφημερεύει καλύπτοντας ταυτόχρονα το ΤΕΠ, την παθολογική κλινική, τους νοσηλευόμενους COVID ασθενείς και όποιο άλλο τμήμα του νοσοκομείου χρειαστεί εκτίμηση για ασθενή από παθολόγο στα πλαίσια της εφημερίας.

Ζήτησαν από τη Διοίκηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να καλύψει τα τεράστια κενά των εφημεριών που έχουν προκύψει, πρωτίστως στο ΤΕΠ, από ειδικευμένους ιατρούς, να προχωρήσει σε επείγουσες προσλήψεις κλπ.

Βλέποντας ότι δεν προχώρησε κάποια λύση οι συνάδελφοι την προηγούμενη βδομάδα ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με το Διοικητή, η οποία και έγινε παρουσία του Διοικητή και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Στα ερωτήματα των συναδέλφων τι θα γίνει με το πρόγραμμα των εφημεριών και των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί, η μοναδική ουσιαστικά απάντηση που έλαβαν ήταν να βάλουν πλάτη κάνοντας επιπλέον εφημερίες, φτάνοντας τις 8,9 και 10, φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα και από άλλα τμήματα που εξαναγκάζονται συνάδελφοι να κάνουν υπερεφημέρευση λόγω της υποστελέχωσης αλλά και αναφέροντας και παραδείγματα όμορων νοσοκομείων που συνάδελφοι κάνουν ακόμη περισσότερες εφημερίες σε τμήματα που ουσιαστικά έχουν καταρρεύσει από καιρό.. Επιπλέον τους ζητήθηκε να φροντίσουν οι ίδιοι να βρουν ιατρούς της ΠΦΥ να καλύψουν τα κενά των εφημεριών, αρμοδιότητα που είναι της υπηρεσίας και όχι των ίδιων των ιατρών.

Όταν οι συνάδελφοι είπαν ότι ήδη για πάνω από 8 μήνες πραγματοποιούν 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα, υπερβαίνοντας το ανώτατο επιτρεπτό όριο του πλαφόν, δουλεύοντας στην εφημερία συνεχόμενα 30 και 32 ώρες χωρίς ξεκούραση, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες 50 και 60 ασθενών, έχοντας ξεπεράσει τα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής, ήρθαν αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου πρωτοφανή, απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά από το Διευθυντή Ιατρικής υπηρεσίας με φωνές και ουρλιαχτά και εκφράσεις «κάτσε κάτω, εγώ είμαι ο Θεσμός, ο Διευθυντής σου, θα κάνεις αυτό που σου λέω εγω…», έχοντας την πλήρη κάλυψη του Διοικητή.

Στην αντίδραση των συναδέλφων για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Διοικητής που επιχείρησε να πετάξει έξω από το γραφείο με ανάλογες φωνές το συνάδελφο παθολόγο και Πρόεδρο της ΕΙΝΝΑΑ, πράξη για την οποία ζήτησε μεν συγνώμη αλλά δεν αναιρεί το γεγονός, ούτε τον τρόπο που συνολικά αντιμετωπίστηκαν οι συνάδελφοι παθολόγοι από τη Διοίκηση. Το σημαντικότερο δε είναι ότι τελικά δε δόθηκε καμία απολύτως λύση στην επερχόμενη λειτουργική κατάρρευση της παθολογικής κλινικής.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες προσβλητικές συμπεριφορές από τη Διοίκηση για κανένα συνάδελφο.

Να σταματήσει τώρα το κλίμα εκφοβισμού από τη Διοίκηση και τους εκάστοτε υπηρεσιακούς παράγοντες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απαιτούμε άμεσα:

Να προκηρυχθούν με επείγουσες διαδικασίες η θέση του Συντονιστή Διευθυντή και του επιμελητή β της παθολογικής κλινικής.

Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των ΤΕΠ με προτεραιότητα 1 τουλάχιστον θέση Παθολόγου

Να προκηρυχθούν άμεσα 2 θέσεις επικουρικών Παθολόγων

Να συσταθούν 2 νέες θέσεις παθολόγων στην κλινική ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν στοιχειωδώς οι βασικές ανάγκες του τμήματος όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι συνάδελφοι.

 

Δε θα επιτρέψουμε τη λειτουργική κατάρρευση και τη διάλυση των τμημάτων που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, της θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης, των ΣΔΙΤ, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                 Η Γραμματέας

Αραβανής Μάκης                                                                                        Πατρινού Βάνα