Μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων και τη δολοφονική επίθεση από Κροάτες στη Ν. Φιλαδέλφεια το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε υπό την πίεση της κοινής γνώμης να εξαγγείλει την ίδρυση Ελληνικής Υπηρεσίας Δίωξης Κοινού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα Έθνος η ανακοίνωση του Υπουργείου λέει ότι θα συγκεντρώσει η νέα υπηρεσία το Τμημα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, κατά Περιουσίας και κατά Βίας σε Αθλητικούς Χώρους. Θα διαχειρίζεται πληροφορίες και θα προχωρά σε ταχύτερη επέμβαση, ακόμα και άρση πιο γρήγορη τηλεφωνικού Απορρήτου. Θα στοχεύει, συνεχίζει το δημοσίευμα, σε κάθε μορφή κοινού εγκλήματος και κάθε μορφή πλουτισμού από Οργανωμένο Έγκλημα.
Πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι :παραδέχεται το Υπουργείο δυσλειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ; Γιατί μιλά για ανασύσταση υπηρεσιών ενώ υποστήριξαν ότι τα πάντα λειτουργούν; Δεύτερον: αντίφαση είναι να διώκονται κέρδη από οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να διώκεται το ίδιο το οργανωμένο έγκλημα. Το FBI παρεμπιπτόντως στρέφεται και κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η Ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία γιατί όχι;
Μάλλον είναι ατυχής ο όρος <<Ελληνικό FBI>>. Προς πλήρη ενημέρωση του κοινού το γνωστό FBI δεν έχει καμία σχέση με σερίφηδες και παλιές αμερικανικές ταινίες. Στο βιβλίο του Κ. Πικραμένου <<Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στον 21ο αιώνα >> αναφέρεται ότι αποστολή του FBI είναι συλλογή /ανάλυση πληροφοριών και εφαρμογή του νόμου χωρίς εξαιρέσεις, ενώ από το 2005 ασχολείται και με την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ μέσω εκτέλεσης καθηκόντων σε σχέση με Αντικατασκοπεία – Αντιτρομοκρατία – Υποθέσεις Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Θα ασχοληθεί η Ελληνική Υπηρεσία με αυτά; Δεν τα συμπεριλαμβάνει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ο ίδιος ο Κ. Πικραμένος αμφισβητεί την επιτυχία της απόφασης αυτής λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού, ώσμωσης υπηρεσιών μεταξύ τους άρα και έλλειψη <<στεγανών>> στην πληροφόρηση. Εκθέτει τις παθογένειες της ΕΥΠ και στο βιβλίο του <<Εθνική Ασφάλεια: Μύθοι και Πραγματικότητες>> προτείνει την ΚΥΑΠ (Κεντρική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών) με την ίδια αρμοδιότητα του FBI σε εθνικό επίπεδο και δίωξη οργανωμένου εγκλήματος. Ενημερώνει δε το κοινό ότι η ΕΛΑΣ διαθέτει τη ΔΙΔΑΠ ( Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών) με έδρα το Περιστέρι, μη γνωστή γενικότερα.
Ο γράφων κινούμενος σε παρόμοια με τον Κ. Πικραμένο γραμμή, χωρίς να είναι ειδικός αναλυτής σε θέματα πληροφοριών, προτείνει παρόμοια δομή σαν της ΔΙΔΑΠ, δηλαδή ίδρυση μιας ΔΙΔΑΠ για την ΕΛΑΣ και άλλης μιας για το ΛΣ. Θα συγκεντρώνουν πληροφορίες ανά τμήματα για το Κοινό και το Οργανωμένο Έγκλημα κάθε μορφής, καθώς και την Τρομοκρατία, ανιχνεύοντας από πριν εν δυνάμει δράστες και περιστατικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφορτιστούν Κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ή των ΕΔ, οι οποίες θα εξειδικευτούν στο κομμάτι της συλλογής εθνικής σημασίας πληροφοριών και στη δίωξη υπονομευτικών και κατασκοπευτικών ενεργειών έξωθεν. Οι εγκληματικές ομάδες ή οι τρομοκρατικές αντίστοιχα που λειτουργούν αυτόνομα ή μοναχικοί δράστες καταστέλλονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Ένα παράδειγμα είναι οι συνεχείς καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, συμπλοκές μεταξύ κατοίκων ή συμμοριών, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών, εκτεταμένη διαφθορά, όλα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Τα καλοκαίρια τοποθετούνται φωτιές εσκεμμένα πολλές φορές στα δάση μας. Οπότε ένας υπό κάλυψη αστυνομικός θα μπορούσε να δράσει σε δεδομένη περιοχή δημιουργώντας μεταξύ των κατοίκων (σίγουρα θα υπάρξουν εθελοντές) δίκτυο πληροφοριών που να τον ενημερώνουν. Η κατάρτιση των υπηρετούντων και η έδρα τους θα βρίσκονται ξεχωριστά σε απόρρητη περιοχή για τη δική τους ασφάλεια, αμφότερα στα πρότυπα ισχυρών υπηρεσιών του εξωτερικού. Η χαρτογράφηση και έλεγχος σαν το παραπάνω παράδειγμα οργανωμένων εγκληματιών και πολιτικών ή θρησκευτικών τρομοκρατών θα επιτρέπει στο Κράτος να ξέρει ποιες απ αυτές ελέγχονται και χρηματοδοτούνται έξωθεν.
Δεν αρκεί όμως μόνο η καταστολή. Στη <<μάχη>> καλό θα ήταν να τεθούν οι γνωστές στην Εγκληματολογία Πολιτικές Γενικής και Ειδικής Πρόληψης. Τα μέτρα αυτά αποθαρρύνουν κάθε άτομο ή κοινωνική ομάδα για τον οποιοδήποτε λόγο να ξεκινήσουν εγκληματική δράση ή να μπουν σε εγκληματική ομάδα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, εμπλοκή κοινωνικής πρόνοιας σε κάθε αναγκαία περίπτωση, διάπλαση δημοσίων χώρων και ευκαιρίες δραστηριοτήτων σε πολίτες, αυστηροποίηση ποινών κα. Το πλαίσιο αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από ένα αναβαθμισμένο ΚΕΜΕΑ, που αποτελεί θέμα νέου κειμένου.
Άρα στο ερώτημα αν είναι εφικτό ένα Ελληνικό FBI η απάντηση είναι ΝΑΙ. Είτε με τον παραπάνω τρόπο που πρότεινε ο γράφων είτε με όποιον άλλον σκεφτεί κάποιος. Αρκεί ο τοπικός πληθυσμός και η κυβέρνηση να θέλουν να προστατευτούν.
Θέλουν;
φωτό: Ιeidhseis. gr