Δ. Κωνσταντόπουλος: Η χώρα βρίσκεται αθωράκιστη ενώπιον πολλαπλών κρίσεων!

Βασικά σημεία ομιλίας του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο νομοσχέδιο για τo ΕΣΠΑ και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Για τους εργαζόμενους στη ΜΟΔ
Για εμάς, για το ΚΙΝΑΛ, είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προσόντων, καθηκόντων, αμοιβών και εξέλιξης που δεν θα έχει γκρίζες γραμμές για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι επιφορτισμένο με σημαντικούς στόχους.
Για εμάς είναι ουσιαστικό το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετεί τον μηχανισμό του ΕΣΠΑ να έχει συγκεκριμένο καθεστώς τοποθέτησης κα απόσπασης και όλοι να μεταχειρίζονται ισότιμα. 
Για εμάς είναι σημαντικό, ότι καταργείτε αναιτιολόγητα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό της. Η ενσυναίσθηση που επιβάλλεται να έχετε για τους εργαζόμενους δεν σας διακατέχει, κύριε υπουργέ.

Για το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων
Στέκομαι, επίσης, στο πως αντιμετωπίζει το υπουργείο το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, γιατί δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων. Επαίρεστε για την επιτυχία του Μητρώου που βασίζεται στην πλατφόρμα Startup Greece δημιουργήθηκε το 2009 επί ΠΑΣΟΚ και ανήκε στις πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ακριβώς για να καταγραφεί και να υποστηριχθεί η κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων. Εσείς σήμερα, το μετονομάσατε σε «Elevate Greece» που επί τους ουσίας δεν παραπέμπει εννοιολογικά κάπου- για να λέτε ότι είναι δική σας πρωτοβουλίαΜια αναφορά στην τότε κυβέρνηση δεν βλάπτει.

Για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση δεν αρκούν και δεν βοηθούν τους πιο αδύναμους. Χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση τα λαϊκά ασθενέστερα στρώματα. Είναι, επίσης, πολύ λιγότερα από τα μέτρα που πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κρίσης. Σας το είπε και ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης. Το 1,1 δις ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για μέτρα δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους σε βάρος του ελληνικού λαού λόγω του αυξημένου πληθωρισμού!

Για τη χώρα που βρέθηκε αθωράκιστη μπροστά στην ενεργειακή κρίση
Με την ίδια ελαφρότητα αντιμετωπίζετε και την ενεργειακή κρίση. Αφήσατε χωρίς έλεγχο το αόρατο χέρι της αγοράς να δημιουργεί κέρδη και τους ισχυρούς και βάρος για τους αδύναμους. Δεν βάζετε πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, που επωμίζονται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικρο-επιχειρήσεις! Αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και βάζοντας προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα, η αγορά ενέργειας παραμένει χωρίς ρύθμισηΔεν στηρίξατε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης την αναβάθμιση του κακού δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να μπορέσουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες να παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, όπως κάνει η Πορτογαλία σήμερα. Να μπορούν να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες ώστε να επωφελούνται οι παραγωγοί και να μειώνουν το υψηλό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας.
Για τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ 
1. Πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες  στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που επωμίζονται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικρο-επιχειρήσεις!
2.Φορολόγηση τα υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και βάζοντας προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα.
3.Μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
4.Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
5. Αύξηση κατώτατου μισθού.
6. Δημιουργία ενός νέου τύπου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Please follow and like us: