Δ. Αγρινίου: Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη(φωτό)

Παγκόσμια ημέρα για το Διαβήτη η σημερινή και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με το πρόβλημα του Διαβήτη, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου δίνοντας έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού διοργάνωσε και πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στον Πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (έναντι Δημαρχείου) από της 10:00 έως 13:00 μετρήσεις  σακχάρου σε πολίτες  και διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι πολίτες με πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστη διάθεση έλαβαν μέρος στις μετρήσεις και με προσοχή άκουγαν τις επισημάνσεις και τις συμβουλές των αρμοδίων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα μέσω αυτής της δράσης, μετρήθηκαν και κάποιοι πολίτες για πρώτη φορά στην ζωή τους. Σε κάποιους οι τιμές ήταν πολύ υψηλές και σε άλλους δεν ενέπνεαν καμία ανησυχία.

Συμπέρασμα: Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη υγιεινών αποτελεσμάτων.

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης καθώς  η συχνότητα και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι  ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχα ο διαβήτης τύπου Ι αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Είναι ενδεικτικό ότι , 1 στους 2 ανθρώπους που ζουν σήμερα με διαβήτη τύπου 2,  δεν έχει διαγνωσθεί.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια, και αυτό αποτελεί το φετινό θέμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη ( IDF)  που θέλει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στον κύκλο ζωής της οικογένειας, όπως και στην προώθηση του ρόλου της  στην εκπαίδευση, στη φροντίδα και  στην πρόληψη.