Δοκιμή: 1.000άρης TSI με 115 άλογα

Δοκιμάζουμε το νέο SEAT Ibiza στην έκδοση με τον 1.000άρη TSI κινητήρα απόδοσης 115 ίππων. Πως τα καταφέρνει στο δρόμο; Δείτε τα όλα στην αναλυτική μας δοκιμή.

3017ibz-1v

To «downsizing» ήταν παλιά. Ο μικρός κυβισμός και η χαμηλή ιπποδύναμη δεν είναι πια πανάκεια για χαμηλή κατανάλωση. Ο νέος όρος είναι «rightsizing» και το νέο Ibiza των 115 ίππων μας εξηγεί όλα τα υπόλοιπα.

SEAT Logo με Κοσμας

What is new
– 1.000άρης TSI με 115 άλογα
– Καλές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση
– Από 13.550 ευρώ

Ένας κινητήρας με μεγαλύτερο κυβισμό ή/και υψηλότερη ιπποδύναμη μπορεί να αποδειχτεί πιο ισορροπημένος και πιο οικονομικός από ένα μικρότερο σύνολο αρκεί να είναι σωστά στοχευμένος στις ανάγκες του εκάστοτε αμαξώματος. Ένας δίλιτρος με τούρμπο μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για μια μεσαία μπερλίνα αντί ενός 1.600άρη επίσης με τούρμπο. Αυτό σημαίνει «rightsizing»: ένας εξορθολογισμός, μια πιο σωστή κάλυψη των αναγκών και το νέο SEAT Ibiza δείχνει ότι ξέρει καλά τη φιλοσοφία αυτή.
3017ibz-3v

Ο TSI κινητήρας των 115 ίππων φαινόταν από «τα χαρτιά» ότι θα είναι καλύτερη επιλογή από την ίσου κυβισμού πρόταση των 95 ίππων. Και δεν πέσαμε έξω αφού όλα δουλεύουν υπέρ του όπως δείχνει και η δοκιμή μας εδώ. Ακόμα και η SEAT δουλεύει υπέρ του αφού διαφορά των μόλις 500 ευρώ ανάμεσα στις δύο εκδόσεις σπρώχνει ευγενικά αλλά αποφασιστικά τον υποψήφιο πελάτη προς την πιο δυνατή έκδοση.
Η τιμή ξεκινά από 13.550 ευρώ εδώ, για το επιπέδο εξοπλισμού Style το οποίο είναι αρκετά καλά προετοιμασμένο. Να θυμήσουμε βέβαια και τα πακέτα λανσαρίσματος τα οποία σε πολύ προσιτή τιμή δίνουν πολλές λύσεις. Για παράδειγμα στο όχημα της δοκιμής οι ζάντες 16 ιντσών και το καλό infotainment μαζί με πολλά ακόμα καλούδια τιμώνται μόλις 850 ευρώ από 2.380 που κοστίζουν κανονικά.

Κινητήρας: 20 ίπποι με μυαλό!

3017ibz-2v

Ο κινητήρας του 1,0 λίτρου με 115 ίππους είναι σαφώς πιο δυνατός από τον 95άρη. Θεωρητικά ξεκινά να αποδίδει τη μέγιστη ροπή του (δυόμιση κιλά παραπάνω) από 500 σ.α.λ. υψηλότερα, ωστόσο η εξΆορισμού πυκνή κλιμάκωση στο κιβώτιο των έξι σχέσεων, χωρίς να γίνεται υπερβολικά κοντή, δεν αφήνει να φανεί κάποιο μειονέκτημα. Το αντίθετο, το σύνολο αυτό δείχνει πιο ζωντανό παντού, ενώ φτάνει στο ίδιο ψηλό όριο περιστροφής με το μικρό αδερφάκι του και μάλιστα πιο άνετα.
3017ibz-4v
Γενικά εκεί κρύβεται το μεγάλο όφελος: στο φυσικό και ήπιο τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι επιδόσεις. Αυτό δημιουργεί ένα πακέτο το οποίο δε θέλει πολλή πίεση για να δώσει αέρα στο πληθωρικό Ibiza. Οι επιδόσεις είναι σημαντικά καλύτερες με το «μεγάλο» μοτέρ να δημιουργεί διαφορές από την πρώτη στιγμή (9,7 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα έναντι 10,7 του Ibiza με τους 95 ίππους) και μέχρι τις ρεπρίζ όπου π.χ. με 5η το 80-120 χλμ./ώρα είναι 3,1 δλ. πιο γρήγορο. Ο οδηγός δε βυθίζει πολύ το δεξί πεντάλ και αυτή η αρμονία και η ευκολία με την οποία γίνονται όλα, καθρεφτίζεται ευκρινώς και στην κατανάλωση καυσίμου, αφού το αισθητά πιο γρήγορο Ibiza θέλει καύσιμο λιγότερο κατά 0,2 λτ./100 χλμ.. Αυτό είναι το rightsizing.
Tα βασικά θέλγητρα
3017ibz-6v
Tι παραπάνω παίρνετε στην έκδοση των 115 ίππων; Δείτε τα αναλυτικά στις παραπάνω εικόνες  που αναλύεται η οδική συμπεριφορά του μοντέλου.Στο δρόμο: Εδώ φαίνεται το αυθεντικό Ibiza
3017ibz-7v
Η ούτως ή άλλως πολύ καλή βάση της νέας γενιάς Ibiza δείχνει πιο σωστά τις δυνατότητές της με αυτή την εκδοχή του τρικύλινδρου TSI. Το επίπεδο της άνεσης και η ποιότητα κύλισης παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο αν και η ανάρτηση δείχνει να είναι ίσως ένα «κλικ» πιο σφικτή και σε συνδυασμό με τις 16άρες ζάντες κόβει λίγο από τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα που είχαμε δει στην πρώτη δοκιμή με τη μικρότερη ρόδα (τεύχος 25/2017). Η ισορροπία πάντως δεν χάνεται και έτσι θα ζυγίσουμε ως θετικό το λίγο πιο σίγουρο πάτημα που βγάζει το πιο μεγάλο λάστιχο (195/55 R16 έναντι 185/65 R15) το οποίο έχει μειώσει ελάχιστα και την ελαφρότητα του τιμονιού.
3017ibz-9v
Οι καλές για την κατηγορία επιδόσεις, δίνουν γρήγορο τέμπο πιο εύκολα από ότι στη βασική TSI εκδοχή και ο οδηγός απολαμβάνει πιο πολλά σπορτίφ στοιχεία. Η οδική συμπεριφορά συνεχίζει να ευνοείται από το φαρδύ μετατρόχιο του νέου δαπέδου το οποίο εξασφαλίζει μικρές κλίσεις χωρίς σφικτό setup στα αμορτισέρ. Μια ακόμα διαφορά φυσικά είναι ότι, όποιος το αναζητήσει, θα βρει το πίσω μέρος σε αυτό το Ibiza πιο ενεργό από πριν καθώς η έξτρα δύναμη φορτίζει διαφορετικά το εμπρός άκρο. Ο έλεγχος πάντως είναι άμεσος χάρη στο τιμόνι και οι αντιδράσεις παραμένουν προβλέψιμες και στη σφαίρα της ουδετερότητας.
3017ibz-10v
Μεγάλη αλλαγή και στα φρένα: Δεν είναι μόνο η παρουσία δίσκων στον πίσω άξονα έναντι των ταμπούρω που είχε η έκδοση των 95 ίππων αλλά ότι και οι εμπρός δίσκοι είναι πιο μεγάλοι σε αυτήν την εκδοχή (διάμετρος μεγαλύτερη κατά δυόμιση πόντους μάλιστα). Η αίσθηση του πεντάλ παραμένει το ίδιο καλή αλλά το καταγραφικό μας έδειξε σχεδόν δύο μέτρα μικρότερη απόσταση ακινητοποίησηςκαι μια αντικειμενικά πολύ καλή τιμή.
3017ibz-11v
SEAT Logo με Κοσμας
autotriti.gr