Διπλό μήνυμα Μπάιντεν: Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, οι επενδυτές πήραν ένα ρίσκο-χάνουν τα χρήματά τους

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης.

AP Photo/Andrew Harnik

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης, αφού οι καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters η προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθε μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB που έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία και απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι υγιείς.

Το άνοιγμα της Δευτέρας στην αμερικανική αγορά είδε την First Republic Bank να πέφτει κατά 65,1% παρά την είδηση ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ενώ οι Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp και Charles Schwab υποχώρησαν κατά 75,9%, 41,0% και 19% αντίστοιχα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών διακόπηκε αρκετές φορές λόγω της μεταβλητότητας.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan ChaseMorgan Stanley και Bank of America, σημείωσαν επίσης πτώση.

Προστατεύονται οι καταθέσεις, όχι οι επενδυτές

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν. Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

«Αντίθετα, τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

Η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Καταγράφοντας έναν πλήρη απολογισμό των όσων συνέβησαν ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Ισχυροί κλυδωνισμοί

Οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ταχεία δράση της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».

Ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο

Στις αγορές χρήματος, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε άνοδο, όπως και άλλοι δείκτες του πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

«Όταν ένα βήμα (γίνεται) τόσο μεγάλο, τόσο γρήγορα, η πρώτη σου σκέψη είναι «αποτράπηκε η κρίση». Αλλά η δεύτερη σκέψη σου είναι, πόσο μεγάλη ήταν αυτή η κρίση, πόσο μεγάλοι ήταν οι κίνδυνοι που έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα;», δήλωσε ο Rick Meckler, εταίρος της Cherry Lane Investments.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού έτρεξε προς το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων, ενθαρρυμένη από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια.

«Υπάρχει μια αίσθηση μετάδοσης και όπου βλέπουμε μια ανατιμολόγηση γύρω από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οδηγεί σε ανατιμολόγηση σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.
Ο Dowding δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι πολλά από τα ζητήματα που επηρεάζουν τις αμερικανικές τράπεζες θα είναι παρόντα στους ευρωπαίους δανειστές.
Τα ομόλογα που κατείχε η SVB «δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, αυτό έχει μια επίδραση που μεταφράζεται σε πιο ευρεία βάση» πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν την Κυριακή μετά την κατάρρευση της SVB – τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008, η οποία υπέστη τρέξιμο μετά από ένα μεγάλο χτύπημα σε χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από τη Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Μάτωσαν» οι αγορές λόγω Silicon Valley Bank

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η αυστριακή BAWAG, που βυθίζεται κατά 9% και η γερμανική Commerzbank με απώλειες 8,4%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί κατά 8,3%.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραφε πτώση 2,4% στις 15.047 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πτώση 2% στις 7.586 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε απώλειες 3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,3% στις 26.128 μονάδες και ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη -3,5% στις 8.956 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λιγο πριν τη 1 το μεσημέρι σημείωνε πτώση 2,64% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς κοντά στο 5%.

Αναταραχή

Εν τω μεταξύ, ένας λυσσαλέος αγώνας για την αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τα επιτόκια έστειλε επίσης κύματα στις αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση την επόμενη εβδομάδα.

Οι trader βλέπουν επί του παρόντος 50% πιθανότητα να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις μειώσεις των επιτοκίων να έχουν τιμολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είχε τιμολογηθεί πλήρως, ενώ 70% πιθανότητα θεωρούνταν η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν τελευταία κατά 55 μονάδες βάσης στο 4,09% περίπου, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η κατάρρευση της SVB έρχεται παράλληλα με το κλείσιμο της τράπεζας Silvergate, η οποία την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε σχέδια για τη διακοπή των εργασιών και την εθελοντική εκκαθάριση, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX πέρυσι.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την πτώχευση της SVB, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλέον χάσει παρόμοιο ποσό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

 

ieidiseis.gr

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: