Διεθνές Συνέδριο στην Πάτρα : «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεθεί το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

SONY DSC

“Παρών” δίνουν 180 επίλεκτα μέλη της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας από όλες τις επιστημονικές περιοχές στοχεύοντας μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση να καταδείξουν, πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο πολιτισμική μήτρα που εκκόλαψε το τεχνολογικό θαύμα του 21ου αιώνα, αλλά μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα και να δώσει λύση  στην αξιακή κρίση.

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση των παντός τύπου  σύγχρονων προβλημάτων. Παράλληλα, οι εργασίες του συνεδρίου στοχεύουν να τεκμηριώσουν πως  ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός μετασχηματιζόμενος προοδευτικά μπορεί να επιδράσει σ’ όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στις 29 Αυγούστου  και ώρα 10:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος. Παϊπέτης, ο Α’ Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, ο Επίτροπος  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης  Αβραμόπουλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών  κα Βενετσάνα  Κυριαζοπούλου και  ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης  Κουνάδης. Οι προσφωνήσεις θα ολοκληρωθούν με την προσφώνηση της  Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κας Κατερίνας  Παναγοπούλου η οποία θα   αναγγείλει την ίδρυση “Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών” που θα επικυρωθεί με την υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτου του εν λόγω Κέντρου από τους κ.κ.: Θύμιο  Κοτζά, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο,  Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, Δήμαρχο Ήλιδας, οι οποίοι και  θα απευθύνουν συμβολικούς χαιρετισμούς. Με την ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμβολική υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτη από τους συνέδρους.

Αξίζει να αναφερθεί  ο σημαντικός   ρόλος που έχει παίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών στα διεθνή επιστημονικά fora αλλά και στο παρόν συνέδριο του οποίου ο σημαίνον ρόλος προέκυψε από  τα πρωτοποριακά συμπεράσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η Πρύτανις κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου η οποία αιτήθηκε και την αιγίδα του συνεδρίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει δώσει πολλά και οι προοπτικές του προοιωνίζονται  εξαιρετικές.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης τονίζει: “Η αρχαία Ελλάδα είναι μια μοναδική πηγή γνώσης και έμπνευσης. Γνώσης που συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσο την ανακαλύπτουμε και που αξίζει να τη διερευνούμε ασταμάτητα, και έμπνευσης, που μας προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους εφαρμογής της γνώσης αυτής στη σύγχρονη κοινωνία. Τα προηγηθέντα συνέδρια  (1997, 2001, 2002 και 2006)  μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής, ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας. Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο”.

Υποστηρικτής του Συνεδρίου και  εμπνευστής  της μεγαλεπήβολης ιδέας και του στόχου ίδρυσης του προαναφερθέντος Διεθνούς Κέντρου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ:”ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ”

Στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με αντικείμενο την παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου τόνισε τη σπουδαιότητα του και δήλωσε τη στήριξη της σ΄ αυτό, παράλληλα δε  εξήγγειλε την ίδρυση «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».

“Είναι αίτημα των καιρών να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία. Αν λοιπόν η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο, όπου δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών, θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος. Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και συμβολικά θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να  δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν. Σκοπός του  είναι, να μεταφέρει σε οικουμενικό επίπεδο στους νέους, τον φιλοσοφικό στοχασμό της κλασικής Ελλάδας και να τους  μεταγγίσει τις Ολυμπιακές Αξίες. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.”

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε.του προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Βασικός υποστηρικτής του είναι, η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας,το ΕΒΕ Ηλείας η Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι Καθηγητές: Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P.  Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου. Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων – δημοσιογράφος).

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

CONFERENCE PROGRAMME/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

DAY1/ΗΜΕΡΑ 1

SUNDAY 28 AUGUST /ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

18.00-20.00 Arrivals. Registration at the Hotels /Αφίξεις. Eγγραφή στα ξενοδοχεία

 

DAY2/ΗΜΕΡΑ 2

MONDAY 29 AUGUST/ΔΕΥΤΕΡΑ 29 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.00-10.00: Registration at the Conference Site/Εγγραφή στον χώρο του Συνεδρίου

 

10.30: OPENING CEREMONY/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

10.00: End of arrivals/Πέρας αφίξεων.

10.30: Arrival of H.E. the President of the Hellenic Republic/Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • Address by the Chairman of the Conference, Professor S. A.Paipetis/Προσφώνηση υπό του Προέδρου του Συνεδρίου, Καθηγητού κ. Σ. Α. Παϊπέτη.
  • Address by the 1st Vice-Chairman of the European Commission Mr. Frans Timmermans/ Προσφώνηση υπό του Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans.
  • Address by the Commissioner for Immigration, Internal Affairs and Citizenship Mr. Dimitris Avramopoulos/Προσφώνηση υπό του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου.
  • Address by the Rector of the University of Patras Professor Mrs V. Kyriazopoulou/ Προσφώνηση υπό της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτριας κας Β. Κυριαζοπούλου.
  • Address by Academician Prof. A. Kounadis/Προσφώνηση υπό του Ακαδημαϊκού κ. Α. Κουνάδη.
  • Address by the National Ambassadress at the Council of Europe Mrs. Aikaterini Panagopoulos, announcement of the founding of the Center for Science and Hellenic Values and commencement of signing the Founding Charter by Thymios Kotzas, Mayor of Ancient Olympia, Georgios Georgiopoulos, Deputy Secretary General of Eleia Regional Area and Christos Christodoulopoulos, Mayor of Elis, who will deliver symbolic addresses./ Προσφώνηση της Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κας Αικατερίνης Παναγοπούλου, αναγγελία της ίδρυσης του Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και έναρξη υπογραφής του Ιδρυτικού Χάρτου από τους κ.κ.: Κοτζά Θύμιο, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γεωργιόπουλο Γεώργιο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Χριστοδουλόπουλο Χρήστο, Δήμαρχο Ήλιδας, οι οποίοι θα απευθύνουν συμβολικούς χαιρετισμούς.
  • Speech by H.E. the President of the Hellenic Republic/Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

11.45: Departure of H.E. the President of the Hellenic Republic/Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αθήνα.

 

12.00 WELCOME PARTY/ΔΕΞΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ- Continuation of signing the Founding Charter/Συνέχιση υπογραφής του Ιδρυτικού Χάρτη.

 

13.00 SESSION 1/Συνεδρία 1: THE WORLD ΟF GREEK ANTIQUITY/O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Chair/Προεδρία: Contogeorgis, G., Papamarinopoulos S., Mariolakos I.

 

13.00: Contogeorgis, G. (GR): The Relevance of Greek Civilization in the Modern World. Content and Rationale/ Το ζήτημα της επικαιρότητας του Ελληνισμού. Περιεχόμενο και αιτιολογία.

13.25 Mikroyannakis, E. (GR): Equality: Magic and Tragic. / Ισότητα: Μαγεία και τραγωδία.

13.50 Mariolakos I., Fountoulis I., Bantekas I., Theocharis D., Kapourani E. (GR) A Geomythological Approach of Acheloos River and Echinades Islands (Western Greece)/ Γεωμυθολογική προσέγγιση του Αχελώου και των Εχινάδων νήσων (Δυτ. Ελλάδα).

14.15: Triantafyllidis C. (GR) Genetic Origin of the Greeks/ Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων.

14.40: Ceccarelli, M. (I): The Greek Backgrounds in Modern Mechanical Engineering for its Developments and Promotion/Το αρχαιοελληνικό υπόβαθρο της σύγχρονης μηχανολογίας για την ανάπτυξη και την προαγωγή της.

 

15.05  LUNCH BREAK/ ΓΕΥΜΑ

 

16.00: Lolas, C. (GR): The Spiritual Pulse and the Medical Care of the Ancient Olympiads (5th to 4th cent. BC)/Ο πνευματικός παλμός και η ιατρική φροντίδα των αρχαίων Ολυμπιάδων (από τον 5ο ως τον 4ο αι. π.Χ.).

16.25: Themelis P. (GR): The Natural Environment and its Significance/ Το φυσικό περιβάλλον και η σημασία του.

 

17.00: SESSION 2/Συνεδρία 2: ΜΑTHEMATICS AND PHYSICS/ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ

Chair: Dassios G., Vardulakis A. I. G., Vatistas G.

 

17.00: Vardulakis A.I.G (GR): Plato’s Hidden Theorem οn the Distribution of Primes/ Το κρυφό θεώρημα του Πλάτωνος για την κατανομή των πρώτων αριθμών.

17.25: Kalachanis, C. (GR): From Aether to the Dark Matter/ Από τον αιθέρα στην σκοτεινή ύλη.

17.50: Beltsios, K. (GR): An Evaluation of the World Structure Formation Views of Presocratics/ Μια εξέταση των προσωκρατικών απόψεων για την προέλευση της χωρικής διαφοροποιήσεως του κόσμου μας.

 

18.15: REFRESHMENTS/ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 

18.40: Vatistas, G.H. (CA): Aristotle’s Physics of Free Falling Bodies/ H Φυσική του Αριστοτέλους για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων.

19.05:  Cotsiolis, A., N. Lambropoulos (GR): The concept of symmetry in Classical Antiquity and a modern application of spherical symmetry in the multispace/Η έννοια της συμμετρίας στην κλασική αρχαιότητα και μια σύγχρονη εφαρμογή της σφαιρικής συμμετρίας στον πολυδιάστατο χώρο.

19.30: Dassios, G. The Rate of Change in Euclidean Geometry, Newtonian Mechanics and Fractional Calculus/Ο ρυθμός μεταβολής στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, την Νευτώνεια Μηχανική και τον κλασματικό Λογισμό.

19.55 END OF DAILY PROGRAM/ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

DAY 3/ΗΜΕΡΑ 3

TUESDAY 30 ΑUGUST/ΤΡΙΤΗ 30 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

08.30 SESSION 3/ΣΥΝΕΔΡΙΑ 3: THE WORLD ΟF GREEK ANTIQUITY (cont’d)/ O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (συν.)

Chair/ Προεδρία: Mikroyannakis E., Dellis Ι., Papamarinopoulos S.

 

08.30: Tsirigotis D. (GR): The distinction between the State of the Nation and the Nation State in the political project of I. Κapodistrias. A case study analysis of I. Κapodistrias’s world-view of the formation of the Greek nation/ Η διάστιξη μεταξύ του Κράτους του Έθνους και του Έθνους του Κράτους στο πολιτικό πρόταγμα του Ι. Καποδίστρια. Μια περιπτωσιολογική ανάλυση της κοσμοθεωρητικής αντίληψης του Ι. Καποδίστρια για την συγκρότηση του ελληνικού έθνους.

09.00: Mikroyannakis, E. (GR): Aristotle “Deviant”?/Ο Αριστοτέλης «παρεκβατικός»;

09.25: Dellis, I.G. (GR): From Democritean “Atoms” and Anaxagora’s “Homeomers” to the “Monads” of Leibnitz/ Από τα «άτομα» του Δημοκρίτου και τα «ομοιομερή» του Αναξαγόρα στις «μονάδες» του Leibnitz.

09.50: Paxinos, G. (AU): The Influence of Ancient Greece on Neuroscience/H επίδραση της Αρχαίας Ελλάδος στην Νευροεπιστήμη.

10.15: Hatzis, A.N. (GR): The Illiberal Democracy of Ancient Athens/ Η μη-φιλελεύθερη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας.

10.40: Tsiros, N. (GR): The Typology of Regimes in the Thought of Plato and Montesquieu. A Comparative Assessment/Η τυπολογία των πολιτευμάτων στη σκέψη του Πλάτωνος και του Μοντεσκιέ. Μια συγκριτική αποτίμηση.

11.05: Leni, M. (GR): From Ancient Greek Architecture to Neoclassical Facades: Types and Examples of Caryatids in Modern Athenian Buildings/ Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική στις νεοκλασικές προσόψεις: Τύποι και παραδείγματα Καρυάτιδων σε κτήρια της νεότερης Αθήνας.

 

11.30: COFFEE BREAK/ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

11.45: SESSION 4A/ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 4A: ΑSTRONOMY AND ASTRONOMICAL INSTRUMENTS/ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Chair/Προεδρία: Mariolakos I., Spyridis Ch.

 

11.45: Mariolakos I.D. (GR): Are The Geographical Descriptions of Plutarch Correct? A Geo-Mythological Approach/Είναι οι γεωγραφικές περιγραφές του Πλουτάρχου σωστές; Μια γεωμυθολογική προσέγγιση.

12.05: Tsikritsis M. (GR): Travelling from Canada to Carthage in 86 AD/ Ταξιδεύοντας από τον Καναδά στην Καρχηδόνα το 86 μ.χ.

12.30: Theodossiou, E. (GR): The Αstronomical Εras of Taurus, Aries and Pisces and Τheir Correlation to Ancient Greek Sculpture/Οι αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η συσχέτισή τους με την αρχαία ελληνική γλυπτική.

12.55 Dimitrijević, M. S. (RS), Theodossiou E., Dacanalis A., Mantarakis P.Z (GR): Ancient Greece and Origins of the Heliocentric Theory/Aρχαία Ελλάδα και απαρχές της ηλιοκεντρικής θεωρία.

13:20 Spyridis Ch., Preka-Papadema P. (GR) ‘Catasterisms’ of Eratosthenes and Pythagorean Harmonic Theory/ Ερατοσθένους καταστερισμοί και πυθαγόρειος αρμονική.

13.40: Spyridis Ch. (GR) Psychophysical Law of Pythagoras-Aristoxenos/Ψυχοφυσικός νόμος Πυθαγόρου-Αριστοξένου

 

14.00: LUNCH BREAK/ΓΕΥΜΑ

 

15.25 SESSION 4B/ΣΥΝΕΔΡΙΑ 4B:

Chair/Προεδρία: Theodossiou E., Preka-Papadima P

15.25 Pliakos A. (GR): Prediction of Various Kinds of Lunar Eclipses through the SAROS Cycle and the Long Lasting “PAX MINOA”/ Πρόβλεψη των κάθε είδους σεληνιακών εκλείψεων μέσα από τον κύκλο Σάρος και η μακρόβια «PAX MINOA»

15.50: Wright M. (UK): The Sphere of Archimedes: A Precursor to the Antikythera Mechanism/ Η σφαίρα του Αρχιμήδους: Προπομπός του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

16.15: Tsikritsis, M. (GR): The Minoan Eclipse Calculator and the Minoan Cosmology Model / Ο Μινωικός υπολογιστής εκλείψεων και το κοσμολογικό μοντέλο των Μινωϊτών.

16.40: Kotsanas C., (GR) The Antikythera Mechanism: A New Approach towards Lost Gear Teeth, Scales and Displays of the Upper Back Dial Consistent with the Chronological and Geographical Context of its Construction/Μηχανισμός Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απολεσθέντων οδοντωτών τροχών, κλιμάκων και ενδείξεων της οπίσθιας πλάκας που συνάδουν προς το χρονολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της κατασκευής του.

 

17.05: REFRESHMENTS/ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 

17.30: SESSION 5/ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 5: PRESENTATION OF POSTERS (5 min) /: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΡΘΡΩΝ (5 λεπτά)

Chair/Προεδρία: K. Kalachanis, G. Sarantitis, Preka-Papadima P.

 

Alexandri, A. (GR): From Aristotle’s Approach to Species Mixing and the Common-Root Word Hybris (ὑβρις) of his Work “The History of Animals” to the Term “Hybrid”. What is the Actual Etymology of Hybrid?/ Από τις απόψεις του Αριστοτέλους για την μείξιν των ειδών και την ομόρριζη λέξη (ὑβρίς) του  έργου του «Περί τα ζώα ιστορίαι», στο υβρίδιο. Ποια είναι η πραγματική ετυμολογία του;

Chondros, Th., G. (GR): The Origins of Engineering Design Based on Logic, Philosophy and Knowledge/Οι απαρχές του Μηχανικού σχεδιασμού βασισμένου στη Λογική, τη Φιλοσοφία και τη Γνώση.

Christodoularis S. L. (GR): Demystifying Theseus’ Myth/ Αποσυμβολισμός του μύθου του Θησέα.

Egorova O., Omelchenko V., Yakovlev R. (RU): Ferguson’s Model in Collections of Mechanisms of MGTU of Bauman and the Antikythera Mechanism as a Demonstration of the Movement of Planets/ Το μοντέλο Ferguson στις συλλογές μηχανισμών του MGTU του Ινστιτούτου Βauman και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ως επίδειξη της κίνησης των πλανητών.

Kalachanis, Κ., Preka-Papadema, P., Kostikas, I., Theodossiou, E., Manimanis, V.N., E. Panou (GR): The Way Back of the Argonauts According to Argonautica Orphica/ Tο ταξίδι επιστροφής των Αργοναυτών σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Ορφέα.

Karadimitropoulos, I. (GR): The Big Bang as Described in Hesiod/ Η Μεγάλη Έκρηξις ως περιγράφεται εις τον Ησίοδον.

Mariolakos, I. D. (GR): The Moleia of Nestani: The Most Ancient Ceremony Dedicated to the Water and the Environment. A Geo-Mythological Approach/): Τα Μώλεια της Νεστάνης (Αρκαδία): Η αρχαιότερη γιορτή για το νερό και το περιβάλλον. Μια γεω-μυθολογική προσέγγιση.

Pliakos, A. (GR): Minoan solar calendars carved on flat kernoi; the riddle of kernoi/ Μινωικά ηλιακά ημερολόγια σμιλευμένα πάνω σε επίπεδους κέρνους. Το αίνιγμα των κέρνων.

Sarantitis G. (GR): Homeric calendar-Orion constellation/ Ομηρικό ημερολόγιο-Αστερισμός του Ωρίωνα.

Sideri, M. (GR): The Orphic Cosmogonic Theory- Dialectics of All/ Η θεωρία της Ορφικής Κοσμογονίας – Διαλεκτική των πάντων.

Zisimopoulou K. (GR): Olympian bodies in L. Riefenstahl’s ‘Olympia’ film, a study on memory and identity/ Ολύμπια Σώματα στην ταινία ‘Ολύμπια’ της Λ. Ρίφενσταλ, μια μελέτη πάνω στη μνήμη και την ταυτότητα.

18.30 END OF DAILY PROGRAM/ ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

20.00 MUSIC OF THE GREEK ANTIQUITY/ ΜΟΥΣΙΚΉ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

21.30 BANQUET/ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

 

DAY 4/ ΗΜΕΡΑ 4

WEDNESDAY 31 AUGUST/ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

08.30 SESSION 6/ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 6: ANCIENT TECHNOLOGY/ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Chair/Προεδρία: A. S. Paipetis, L. Karali, Chondros, Th.

 

08.30: Kotsanas, Κ. (GR): Telecommunications of the ancient Greeks/ Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων.

09.00 Koetsier, T. (NL): Machines and the Theory of Machines in Classical Antiquity/ Μηχανές και θεωρία μηχανών στην κλασική αρχαιότητα.

09.25 Paipetis A.S., Paipetis S.A. (GR): The Βow of Odysseus/ Το τόξο του Οδυσσέα.

09.50 Chondros, Th., G., Milidonis K. F., Paipetis S. A. (GR): The Trojan Horse, a Study of Primitive Engineering Design/Ο Δούρειος Ίππος, μελέτη πάνω σε μια πρωτόγονη μορφή μηχανικού σχεδιασμού.

10.15 Milidonis, K. F., Chondros T. G. (GR): The Anyang and the Achaean Chariot Parallel Development/ Η παράλληλη ανάπτυξη του κινεζικού και του αχαϊκού άρματος.

10.40 Karali, L. (GR): Purple Dye Industry in Greece from Prehistoric Times to the End of the Byzantine Empire/ Η παραγωγή πορφύρας στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

11.05 Nishiyama, W. (J): What Was the Color of the Columns of Knossos Palace?  Was it Porphyra?/ Τι ήταν το χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσσού; Ήταν μήπως πορφύρα;

11.30 Bazopoulou-Kyrkanidou, E. (GR): Hephaestus, the Smith God of Two Lame Legs/ Ήφαιστος, ο τεχνίτης θεός με τα δυο χωλά πόδια.

11.55: Valiantza E. O. (GR): Examples of Environmental Engineering infrastructure works from the Greek Antiquity/ Παραδείγματα Τεχνολογιών Μηχανικής Περιβάλλοντος στην Ελληνική Αρχαιότητα.

 

12.20: COFFEE BREAK/ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

12.30: SESSION 7A/ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7A: THE RIDDLE OF ANCIENT TARTESSUS/ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΡΤΕΣΣΟΥΣ

Chair/Προεδρία: Papamarinopoulos S., Villarías-Robles, J.R. Rodríguez-Ramírez, A.

 

12.30: Antonio Rodríguez-Ramírez and Juan J. R. Villarías-Robles (ES): Paleogeography of the Gulf οf Cadiz in SW Iberia during the Second Millennium BC/ Παλαιογεωγραφία του κόλπου του Καντίζ στην νοτιοδυτική Ιβηρία κατά την διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

12.50: Villarías-Robles, Juan J. R., Antonio Rodríguez-Ramírez (ES): The Representation of the Kingdom of Tartessus by the Ancient Greeks Revisited: New Evidence for a Forgotten Cause/ H επαναπαρουσίαση του Βασιλείου της Ταρτεσσούς από τους αρχαίους Έλληνες: Νέα μαρτυρία μιας λησμονημένης υπόθεσης.

 

13.10: SESSION 7B/ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7B: PHYSICS OF INFORMATION/ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Chair/Προεδρία: Papamarinopoulos S., Sotina N., Lvov, N.

 

13.10: Sotina, Ν. (US): Live and Death from a Modern Physics and Ancient Greek Philosophy Standpoint/Ζωή και θάνατος από την άποψη της σύγχρονης φυσικής και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

13.40 Sotina Ν., Nadia Lvov (US): Informational Properties of Water/ Πληροφορικές ιδιότητες του νερού.

 

14.00 LUNCH BREAK/ΓΕΥΜΑ

 

15.20 SESSION 7C/ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7C: PHYSICS OF SACRED PLACES/ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Chair/Προεδρία: Papamarinopoulos S., Debertolis P.

 

15.20: Debertolis, P., Daniele Gulla (I): Vibrations and Natural Phenomena in Ancient Sites Affecting Brain Activity/ Δονήσεις και φυσικά φαινόμενα σε αρχαιολογικούς τόπους που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

15.40: Debertolis, P., Nina Earl (I): Archaeoacoustics in Ancient Civilizations/Αρχαιοακουστική σε παλαιούς πολιτισμούς.

 

16.00: SESSION 8 /ΣΥΝΕΔΡΙΑ 8: HOMERIC ASTRONOMY/ ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Chair/Προεδρία: Nicolopoulou-Stamati P., Papamarinopoulos S., Preka-Papadima P.

 

16.00: Papamarinopoulos S., Preka-Papadema P., Antonopoulos P., Mitropetrou H., Mitropetros P. (GR): Astronomical Phenomena and the Dating of Odysseus Return/ Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα.

16.20: Papamarinopoulos S., Preka-Papadema P., Antonopoulos P., Mitropetrou H., Mitropetros P. (GR): A Description of a Meteor Shower in the Odyssey/ Περιγραφή βροχής διαττώντων αστέρων στην Οδύσσεια.

16.40: Papamarinopoulos S., Preka-Papadema P., Mitropetros P., Antonopoulos P., Mitropetrou H., Sarantitis G. (GR):  Astronomical Phenomena and the Dating of Troy’s Fall/ Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας.

 

17.00: REVIEW-CONCLUSIONS-CLOSING CEREMONY/ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

18.00: END OF CONFERENCE/ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.