Δένδιας: Tι είναι η επιστολή για τη δημιουργία «Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας» που θα υπογράψει με Βουλγαρία και Ρουμανία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του NATO, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον από τις 9 ως τις 11 Ιουλίου 2024.

Greek Defence Minister Nikos Dendias speaks during an interview with Reuters at the Ministry of Defence in Athens, Greece, March 1, 2024. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του NATO, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραστεί, το βράδυ της Τετάρτης, 10 Ιουλίου 2024, στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin III στους ΥΠΑΜ των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κ.κ. Atanas  Zaprianov και Angel Tîlvăr αντίστοιχα, Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας («Harmonized Military Mobility Corridor»).

Η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους Υπουργούς Άμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του NATO προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023.

Με την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) οι τρείς χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, για:

-Την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών

-Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης

-Τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται 

-Την ύπαρξη ταχύτερης ανταπόκρισης, αναλόγως των αναγκών των τριών χωρών.

Επιπλέον, η Επιστολή Προθέσεων (LoI), αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του NATO και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

 

onalert.gr

 

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.