Δένδιας: Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει απέναντι στα UAV – Τι είπε για τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την επικαιρότητα και τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η εμπλοκή εχθρικών UAV από την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, αλλά και στον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Αλεξανδρούπολη για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και εντός πλαισίου NATO.

 

Ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ στην φρεγάτα «Ύδρα», που περιπολεί στον κόλπο του Άντεν. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

 

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την επίσκεψη που έκανε στην φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και την αναχαίτιση δύο εχθρικών UAV που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης με προορισμό τον Κόλπο του Άντεν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς. Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πήγε για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό στον Κόλπο του Άντεν και για να διαφυλάξει την ελεύθερη επικοινωνία των θαλασσίων οδών. Κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου, υπήρχε και παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί και το πολεμικό πλοίο που το συνοδεύει.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει, βολές δηλαδή κατά των εισερχόμενων UAV, τα οποία, από την αρχική πληροφόρηση που έχω, ανέστρεψαν πορεία. Βεβαίως, αναμένω να διαβάσω τις σχετικές εκθέσεις προκειμένου να σχηματίσω πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η φρεγάτα «Ύδρα» έπραξε αυτό για το οποίο εστάλη στην περιοχή. Προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης:  «Κατανοώ κάθε τοποθέτηση που έχει προφανές ιδεολογικό πρόσημο και σκεπτικό έστω κι αν δεν συμφωνώ με αυτήν. Καταλαβαίνω επίσης ότι δεν είναι εύκολο για το σύνολο της  ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώσει τη σκέψη ότι οι Έλληνες πολίτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σε ζώνη κινδύνου. Όμως, οφείλω να πω ότι το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υπερασπίζουν την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της.

Ακριβώς αυτό κάνει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Παράλληλα, η συμμετοχή της στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα. Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας».

Ως προς τον στρατηγικό ρόλο και σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Νομίζω ότι μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι αντιλήφθηκα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης εγκαίρως και πριν γίνει «της μόδας» η σχετική διαπίστωση. Η περιοχή της μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, όπως φυσικά και στο επίπεδο της Εθνικής Άμυνας, της Άμυνας της ΕΕ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Είναι κοντύτερα π.χ. στην Οδησσό από ό,τι είναι η διαδρομή μέσα από τα Στενά. Είναι πιο κοντά στην Οδησσό από ό,τι είναι στην Κρήτη. Είναι επίσης μια εναλλακτική πηγή όδευσης προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.  Συνεπώς έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθήκον της ελληνικής Πολιτείας είναι να βοηθήσει στην δημιουργία αυτών των υποδομών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξή της σε όλους αυτούς τους τομείς».

 

Φωτογραφίες Eurokinissi

onalert.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.