Γ. Παπαναστασίου: Πήρε και την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου-Οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση(φωτό-βίντεο)

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε για την έγκριση  της Διαχειριστικής Μελέτης του Παπαστράτειου  Πάρκου Αγρινίου.  

Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων :

« Απελευθερώθηκε ο πνεύμονας  της πόλης. Χθες ήταν η μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου. Χθες πήρε και την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου. Το Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Έχει όλες τις αδειοδοτήσεις και ότι άλλο χρειάζεται.  Είναι μια ιδιαίτερα χαρούμενη ημέρα για την πόλη.

Είχαμε ένα δύσκολο και μακρύ αγώνα. Δουλέψαμε συγκροτημένα,  με επιμονή και υπομονή. Πήραμε όλες τις εγκρίσεις και τα τεύχη δημοπράτησης. Όλα τα κάναμε με ακραία νομιμότητα.

Ήταν μια καυτή πατάτα που τη βρήκα όταν ανέλαβα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε αγώνας για να τελειώσει και να προχωρήσει το πάρκο.

Υπήρξαν δυσκολίες και εντάσεις. Κάποιοι προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια μας . Δέχθηκα πιέσεις μέχρι να φθάσω στη σημερινή ημέρα. Κάποιοι προσπάθησαν να ακυρώσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών . Δεν τα κατάφεραν . Το πάρκο θα αποδοθεί στους πολίτες.

Η πόλη μας αλλάζει. Θα γίνει μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη».

Απάντηση Δημάρχου σε ερώτηση του agrinioreport.com για το κόστος την ανάπλασης καθώς και για την έναρξη των εργασιών.

Επισυνάπτεται τμήμα της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Κύριος στόχος της πρότασης είναι η ανάκτηση της ταυτότητας του Παπαστράτειου

Πάρκου, μέσω της ανασύνταξής του και της ομαλής ενσωμάτωσης της νέας διαμόρφωσης στις αρχές σχεδιασμού του καθώς και στις μνήμες του.

Η πρόταση, μέσω των νέων  διαμορφώσεων και της αναβάθμισης και αποκατάστασης των παλαιών, επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός ζωντανού πυρήνα που λειτουργεί ευεργετικά τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά.

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω μίας σύγχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης, σε πλήρη

σύμπνοια με τον πρωταρχικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε μέσα από μία

συνολική προσέγγιση, να εφαρμοσθούν ήπιοι και διαφορετικοί χειρισμοί σε κάθε

ενότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες του ίδιου του χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τις χρήσεις που υφίστανται αλλά και που επιδιώκονται, καθώς και τους περιορισμούς που  επιβάλλει η ίδια η φύση του χώρου και το νομικό καθεστώς.

Μέσα από μία καλά μελετημένη προσέγγιση, προσπαθεί με τα πιο ήπια μέσα και τις πιο σύγχρονες μεθόδους να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ίδιου του χώρου, της τοπικής κοινωνίας και της πόλης του Αγρινίου, προκειμένου να επανέλθει η αρχική φυσιογνωμία του, δηλαδή ένας τόπος συγκέντρωσης, πολιτισμού, αναψυχής και ανάτασης, όπου θα εντοπίζονται:

– Η εξάλειψη της διαφορετικότητας, έτσι ώστε να νιώθει ο καθένας πως είναι μέλος μιας κοινότητας.

– Η ισότιμη  συμμετοχή των ατόμων με ειδικές  ανάγκες.

– Η δημιουργία  ενός χώρου όπου οι  άνθρωποι  θα αισθάνονται άνετα.

– Ο παλμός μέσα από τις  δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που  μπορούν να

φιλοξενηθούν.

– Η  προσβασιμότητα για όλους.

– Η δημιουργία ζωνών και χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες των  χρηστών.

 

Κύριος  άξονας του σχεδιασμού είναι η δημιουργία  μίας ενιαίας αντιληπτικά ενότητας, με έμφαση στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση  του πρασίνου και των υπαρχόντων υποδομών, με τη χρήση αποκλειστικά «μαλακών», υδατοπερατών υλικών, η οποία δε θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τα υφιστάμενα τμήματα και χρήσεις του Πάρκου, αλλά θα ενδυναμώνει, θα στηρίζει και θα πλαισιώνει την τωρινή κατάσταση, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο χώρο, ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα το οποίο θα αποτελεί υπερτοπικό πόλο έλξης. Έτσι, εφόσον η μορφή, η λειτουργικότητα και η δυναμικότητα του

Παπαστράτειου Πάρκου θα μπορεί πλέον να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες ολόκληρης της πόλης, θα αποτελέσει ξανά ένα άρρηκτο κομμάτι της ζωής της και των κατοίκων της, προσφέροντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η αισθητική, λειτουργική και οικολογική αναβάθμιση του Πάρκου, μέσου του νέου

σχεδιασμού, συνεισφέρει συγχρόνως σημαντικά τόσο στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην ποιότητα και πολιτισμικότητα όχι μόνο της γειτονικής περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Βασική επιδίωξη είναι αρχικά η σύνδεση και στη συνέχεια η ενσωμάτωση του Πάρκου στον αστικό ιστό, αποτελώντας σημαντικό άξονα για τα δρώμενά του.

Η δυνατότητα να αποτελέσει το Παπαστράτειο Πάρκο τον πυρήνα ενός δικτύου αστικών υπαίθριων χώρων επιδιώκεται, μέσω της σύνδεσής του με πράσινες διαδρομές με τα πέριξ άλση καθώς και τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους εντός της πόλης.

Ο νέος χαρακτήρας  του Παπαστράτειου Πάρκου συμβάλλει στη διαμόρφωση

ενός νέου άξονα ανάπτυξης για την πόλη του Αγρινίου, με γνώμονα τους πολίτες της και την αειφορία.

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσαν οι αρχικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις, μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά.

Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν μέρη όπου οι κλιματικές συνθήκες (ήλιος, άνεμος και

κίνηση αύρας) οφείλουν να δρουν ευεργετικά και όπου η κοινωνικοποίηση και η

επικοινωνία διευκολύνονται, βελτιώνοντας την ποιότητα της αστικής ζωής. Το πράσινο, το νερό και η γη, ζωτικής σημασίας παράγοντες, εντοπίζονται σε διαφορετικές εκφάνσεις τους, παραπέμποντας στο φυσικό τοπίο, περικλείοντας τις διάφορες δραστηριότητες προκειμένου ο χρήστης ν’ αποκοπεί από το αστικό περιβάλλον και να βιώσει μία εμπειρία απομόνωσης από αυτό, παρόλο που παραμένει μέσα στον αστικό ιστό. Ζητούμενο λοιπόν είναι όχι η αναπαραγωγή ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, αλλά η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος προσομοιάζει με τη φύση.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης της νέας

διαμόρφωσης στο παλιό δασικό τμήμα μέσω της ομαλής ενοποίησής τους, της συνέχειας  και συνοχής τους μέσω της αναβάθμισης και αξιοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης.

Please follow and like us: