«Γυναίκες στις κάλπες! 130 χρόνια διεθνές,70 χρόνια ελληνικό γυναικείο εκλογικό δικαίωμα»-Ημερίδα στο Μόναχο

Ημερίδα με θέμα «Γυναίκες στις κάλπες! 130 χρόνια διεθνές, 70 χρόνια ελληνικό γυναικείο εκλογικό δικαίωμα» συνδιοργανώνουν το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου, το Λύκειον Ελληνίδων, το Ίδρυμα Παλλάδιον και το Γενικό Προξενείο Μονάχου, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Η φοίτηση στο σχολείο, οι σπουδές, η άσκηση επαγγέλματος και η ψήφος – όλα αυτά τα δικαιώματα που φαίνονται αυτονόητα σήμερα έπρεπε να διεκδικηθούν από τις γυναίκες μετά από σκληρό αγώνα.

Πρωτοποριακό παράδειγμα δημοκρατικού πνεύματος είναι η εισαγωγή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τη Νέα Ζηλανδία (Νήσοι Κουκ) στον Νότιο Ειρηνικό, η οποία το 1893 ως πρώτη χώρα στον κόσμο εισήγαγε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών με τους ίδιους όρους όπως στους άνδρες.

Η πρωτοποριακή αυτή απόφαση στην ιστορία της δημοκρατίας αποτέλεσε εμπνευσμένο πρότυπο για τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως.

Η Γερμανία προσχώρησε σε αυτή την πρόοδο και παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου πριν από 105 χρόνια (1918).

Σε διεθνές επίπεδο, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να υψώνουν την πολιτική τους φωνή και να συνδιαμορφώνουν ενεργά το μέλλον τους εδώ και 130 χρόνια.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, στο λίκνο της  δημοκρατίας, χρειάστηκε περισσότερο από μισός αιώνας παραπάνω για να αναγνωριστούν στις γυναίκες τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τους άνδρες.

Μόλις πριν από περίπου 70 χρόνια οι Ελληνίδες απέκτησαν πλήρες δικαίωμα ψήφου (ψήφισμα του 1952, εκλογή της Σοφίας Σκούρα ως πρώτης βουλεύτριας το 1953, επίσημη εισαγωγή το 1956), θέτοντας ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ισότητα στη χώρα.

Με αφορμή τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα και τις επετείους, το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μονάχου, το Λύκειον Ελληνίδων, το Ίδρυμα Παλλάδιον και το Γενικό Προξενείο Μονάχου διοργανώνουν την ημερίδα Γυναίκες στις κάλπες! “για να τιμήσουμε από κοινού τα επιτεύγματα του παρελθόντος, να συζητήσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις και να φωτίσουμε τις μελλοντικές προοπτικές για την ισότητα των φύλων” όπως αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου, Kleine Aula (A120) στο κεντρικό κτήριο και θα συνοδεύεται από καλλιτεχνική έκθεση και ένα δρώμενο.

«Γυναίκες στις κάλπες! 130 χρόνια διεθνές, 70 χρόνια ελληνικό γυναικείο εκλογικό δικαίωμα»-Ημερίδα στο Μόναχο

Πηγή: Europolitis

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.