Γιατί πέτυχε η Επανάσταση του 21;

Οι μέρες είναι ανάλογες του θέματος του κειμένου όχι μόνο λόγω Εθνικής Επετείου αλλά και επικαιρότητας. Για την Εθνική αυτή Εορτή έχουν εμφανιστεί διάφοροι <<ιστορικοί>> που εκ των υστέρων επιχειρούν υποβάθμιση της αξίας των γεγονότων χωρίς να τα έχουν ζήσει.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η φαιδρή θεωρία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου ή τη μη ελληνικότητα των Ηρώων της εποχής.

Ο γράφων έχει αναφερθεί ξανά στο βασικό δρώντα επιτυχίας της Εξέγερσης τότε, τη Φιλική Εταιρεία. Στο παρόν άρθρο θα ολοκληρώσει την αναφορά του με το πώς έδρασε η μυστική αδελφότητα αυτή. Τι οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα;

Ο δρ. Οικονομικών επιστημών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μ. Μελετόπουλος σε συνέντευξη του στο κανάλι newsbeast. gr παραθέτει το γεωπολιτικό πλαίσιο της περιόδου τότε. Το τέλος της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα ακολούθησε η ίδρυση της Ιερής Συμμαχίας με εξέχουσα προσωπικότητα το γνωστό Μέτερνιχ και Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία μέλη της. Η Συμμαχία υποστήριξε την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρα ετίθετο εις βάρος των Ελλήνων. Η εμμονή των Ελλήνων (αδιαλλαξία Κολοκοτρώνη μπροστά στον Άγγλο απεσταλμένο του Κάνιγκ), οι Ελληνικές νίκες και η δράση του Καποδίστρια στη Ρωσία και των Φιλελλήνων στη Γαλλία άλλαξαν τη στάση των κρατών αυτών. Τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο έφερε η απόφαση του Ιμπραήμ να κλείσει το Σουεζ με τη Δύση να καταφέρνει να γίνει η Αίγυπτος ξεχωριστό κράτος με Αγγλική προστασία. Δηλαδή το Ελληνικό κίνημα ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα διεθνές τη δράση του και το ανέτρεψε για καθαρά γεωπολιτικό λόγο που λέγεται Ανατολικό Ζήτημα. Στόχος της Δύσης ήταν 2 δυνάμεις – τροχοπέδη στη Ρωσική παρουσία εντός Μεσογείου (μας θυμίζει κάτι;)

Ο σκληρός πυρήνας του κινήματος αποτελείται από την Αδελφότητα – <<ιθύνοντα νου>> με τη γνωστή Τριανδρία (Άνθος-Σκουφάς- Τσακάλωφ). Ο δρ Γεωπολιτικής Σπ. Πλακούδας στη μελέτη του για τον <<Κλεφτοπόλεμο>> αναλύει το θέμα δίνοντας σημαντικά στοιχεία. Εμπνευσμένοι από τον Τεκτονισμό και τις οργανώσεις των Καρμπονάρων στην Ιταλία τήρησαν τους κανόνες συνομωτικής δράσης, δηλαδή κρυπτογραφία – ψευδώνυμα – όρκοι σιωπής – καθήκοντα. Τα πρώτα χρόνια (1814-1820) στρατολόγησε η Εταιρεία τους περισσότερους πατριώτες εν Ελλάδι μεταφέροντας και την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη για συλλογή πληροφοριών και επανάσταση εντός της πρωτεύουσας. Υπήρχε ένα υπόβαθρο λόγω Ρωσοτουρκικών συνθηκών και γεγονότων Ορλώφ, σε συνδυασμό με τα ψηλά βουνά και τα νησιά της χώρας, που προκάλεσαν ένα σύνολο πλούσιων εφοπλιστών και ανταρτών – πειρατών. Η Εταιρεία έστειλε απεσταλμένους να στρατολογούν μέλη από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αίγυπτο και τη Ρωσία. Συγκέντρωσε έτσι χρήμα και έπεισε ανθρώπους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Η ίδια μελέτη φτάνει στο σχέδιο δράσης.Δύο έννοιες έδωσαν το θετικό αποτέλεσμα :Αιφνιδιασμός κι Αντιπερισπασμός. Εκμεταλλεύεται η Εταιρεία υπάρχοντα παράλληλα μέτωπα των Οθωμανών (Αλή Πασάς 1820 Γιάννενα) ή προκαλεί νέα (Μάνη, Δραγατσάνι). Έπειτα χτυπάνε ένοπλα σώματα τον Οθωμανικό Στρατό ξαφνικά και νυχτερινές ώρες σε στρατόπεδα – γέφυρες – φαράγγια – κάστρα. Μετά   καταλύουν σε φυλασσόμενα χωριά και μοναστήρια με τη βοήθεια και τη φιλοξενία κληρικών και τοπικού πληθυσμού. Η δε επέμβαση του Ιμπραήμ εκτός του Μεσολογγίου απέτυχε σε όλα τα άλλα μέτωπα (Μ. Μελετόπουλος), ενώ μετά τη μάχη του Δυρού (όπου έχασε ο Ιμπραήμ από Μανιάτισσες) αρχίζει και πλησιάζει προς Μεσσηνία ηττημένος . Μετά από όλα αυτά τα δύσκολα ήρθε και ο Ναυαρίνος να τελειώσει άδοξα την Αιγυπτιακή εκστρατεία.

Μέχρι το 1829(Μάχη της Πέτρας) είχαν διαμορφωθεί με αυτή την τακτική τα όρια του πρώτου Ελληνικού Κράτους. Είναι γνωστές οι έριδες μεταξύ παραγόντων της Επανάστασης αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα κομμάτι της σημερινής χώρας  ανεξάρτητο . Το πως έφτασε η χώρα στα σημερινά της όρια έχει διδαχθεί στα σχολεία. Τι διδάσκουν τα παραπάνω;

Η επιθυμία για απελευθέρωση επετεύχθη μέσα από ρεαλιστικό σχέδιο.

 

(Φωτό : Μηχανή του Χρόνου)